Terrorisme en gevaarlijke tijden

We leven in gevaarlijke tijden. Overal loert de dood. Een achtergelaten koffertje op het station? Groot alarm! Als weldenkend mens kun je vandaag de dag niet voorzichtig genoeg zijn. Voor je het weet, blaast Al Qa’ida je richting hiernamaals. Daarom werken in Nederland zo’n 200.000 professionals samen in de strijd tegen het terrorisme, want – aldus de website NederlandTegenTerrorisme.nl – “alleen samen kunnen we het risico van een aanslag zo klein mogelijk maken”. Maar is terrorisme wel zo levensbedreigend als wordt beweerd? Niet als je de koele cijfers bekijkt.

Journalisten van het Amerikaanse tijdschrift Wired kwamen op het opmerkelijke idee de meest voorkomende doodsoorzaken eens op een rijtje te zetten. En wat blijkt: als Amerikaan loop je veel meer kans te sterven aan de griep dan aan de gevolgen van een terroristische aanslag. Tussen 1 januari 1995 en 31 december 2005 kostte de griep aan 19.415 Amerikanen het leven, terwijl terrorisme ‘slechts’ 3147 doden eiste.

Ook een dodelijke val (146.542 doden), voedselvergiftiging (14.327) en al dan niet per ongeluk worden doodgeschoten door een agent (3949) zijn een grotere bedreiging voor de doorsnee Amerikaan. Om nog maar te zwijgen van het Amerikaanse verkeer, waarin in diezelfde periode 254.419 personen om het leven kwamen.

Is de angst voor terroristische aanslagen dan overdreven? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, want met bovengenoemde getallen alleen, kom je er niet. Voorstanders van de ‘War on Terror’ zullen immers betogen dat de toekomst onzeker is. Eén nucleaire aanslag van terroristen is voldoende om het hele lijstje van doodsoorzaken op zijn kop te zetten. En juist dáárom zijn strenge wetten en controles nodig: die ene, allesvernietigende voltreffer moet worden verijdeld.

Waarop tegenstanders zullen wijzen op de sterftecijfers die door kanker worden veroorzaakt. In de Verenigde Staten, met 287 miljoen inwoners, overlijden elk jaar een half miljoen mensen aan kanker. In de 11 jaar tussen 1 januari 1995 en 31 december 2005 zijn dat 5,5 miljoen doden. Dat betekent dat de gemiddelde Amerikaan ongeveer 1750 keer meer kans heeft aan kanker te sterven dan aan een terroristische aanslag.

Hoe komt dat? Is kanker moeilijker te bestrijden dan terrorisme? Wel wanneer je bedenkt dat de Amerikaanse overheid op jaarbasis 2,5 miljard dollar besteedt aan kankeronderzoek, terwijl voor de oorlog in Irak meer dan 300 miljard dollar wordt uitgetrokken. Puur cijfermatig gezien wordt dus 120 maal zoveel geld besteed aan de bestrijding van een doodsoorzaak die 1750 keer kleiner is dan kanker.

Rijst de vraag: leven we nu wel of niet in gevaarlijke tijden? Het geruststellende antwoord komt van Britse archeologen. Zij onderzochten 350 schedels uit de periode tussen 4000 en 3200 voor Christus en kwamen tot de conclusie dat de kans om in het stenen tijdperk levensgevaarlijk gewond te raken door een forse klap op het hoofd, maar liefst 1 op 14 was. Op 7 procent van de schedels troffen de onderzoekers namelijk sporen aan van klappen met een stomp voorwerp. Wonden die bij 2 procent van alle schedels niet waren genezen, waaruit de onderzoekers de conclusie trokken dat de eigenaren van die schedels de klap met zekerheid niet hadden overleefd.

En dat is dan nog maar één van de ongetwijfeld zeer vele manieren om in de prehistorie door geweld aan je eind te komen. Ben blij dat ik toen niet leefde. Nee, dan toch maar liever de 21e eeuw met Bin Laden en alle andere ongemakken. We gaan – kortom – langzaam maar zeker vooruit. Wie weet worden we ooit nog eens beschaafd.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!