Studeren aan de Pootaardappel Academie

Patat wordt duurder. De prijs van een bakje friet gaat met enkele dubbeltjes omhoog. Door het droge en warme weer is er een tekort aan grote aardappelen, de zogenaamde ‘bonken’ waaruit frieten worden gesneden. Dat meldt de NAO, de Nederlandse Aardappel Organisatie.

De wát? De Nederlandse Aardappel Organisatie. Ik heb direct hun website bezocht en er ging een wereld voor me open. Zo herbergt de NAO het Aardappel Studie Centrum waar ondermeer een kadercursus wordt gegeven “voor iedereen die kennis wil opdoen over de aardappel en alles wat daarmee samenhangt”. De studiestof is “actueel en sluit nauw aan bij de praktijk”. Kosten € 2250,- excl. BTW.
Wat doet het Aardappel Studie Centrum nog meer? Excursies organiseren bijvoorbeeld. Zo was de studiereis naar de Beverwijkse haven wederom een succes: “tijdens de rondleiding werd inzicht geboden in wat er bij het verschepen van aardappelen komt kijken”. Daarnaast werkt het Aardappel Studie Centrum nauw samen met de Pootaardappel Academie, waar u diverse masterclasses kunt volgen. En tot slot is daar natuurlijk het jaarlijkse hoogtepunt van de branche: de Aardappel Demo Dag. Die van 2010 wordt op woensdag 1 september gehouden in Westmaas.

Onvoorstelbaar hoeveel kennis er past in één bakje friet. Zonder overdrijven kunnen we stellen dat ook voor de aardappel geldt: Nederland kennisland. Laten we daar even bij stil staan, want wat weten we nu precies? Welnu: het bakje patat waarin hooguit twee grote aardappels passen (kiloprijs nog geen 20 eurocent), wordt enkele dubbeltjes duurder vanwege een tegenvallende oogst. Eerlijk gezegd snap ik daar helemaal niets van, maar ja, ik heb niet gestudeerd aan de Pootaardappel Academie, dus wat weet ik er nu van?
Neem onze zuiderburen. Ook zij kampen door een tegenvallende oogst met een tekort aan grote aardappelen. Gaat daar de prijs ook omhoog? Nee, de Belgen maken de friet gewoon een centimeter korter, zodat ook kleinere aardappelen kunnen worden gebruikt. De dikte van de friet én de smaak blijven hetzelfde, meldt de voorzitter van de koepelorganisatie van Belgische frituuruitbaters. Bijkomend voordeel voor de klant: hoe kleiner de frieten, des te meer er in een zak passen.
Zo is België. Overbodig te vermelden hoe dom de frituuruitbaters daar zijn. Maar ja, zij missen dan ook de expertise van een Aardappel Studie Centrum.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!