Strafblad? Aanbeveling!

Het rommelt in Hilversum, want morgen is het zover. De eerste werkdag van PvdA-burgemeester Pieter Broertjes, voormalig hoofdredacteur van de Volkskrant. Woensdag wordt hij officieel geïnstalleerd. Vraag me niet hoe, maar ik heb het welkomstwoord van een hoge ambtenaar, dat uitgesproken wordt tijdens een informele bijeenkomst, al in handen.

“Meneer Broertjes, welkom in ons stadhuis! Graag stel ik u voor aan alle ambtenaren, hier in de centrale hal aanwezig. Dat doe ik aan de hand van enkele uitspraken van de sollicitatiecommissie, die vol lof over u is. Uw gehele leven was u werkzaam bij de Volkskrant, in de volksmond beter bekend als de Azijnbode. U liet daar uw sporen na. In de periode dat u hoofdredacteur was, daalde de oplage met 93.000 exemplaren. Dat belooft wat, wanneer je bedenkt dat Hilversum slechts 85.000 inwoners telt.

Vorig jaar vertrok u plots, wegens ‘een samenloop van omstandigheden.’ Volgens goed socialistisch gebruik kreeg u 1 miljoen euro mee. Ook werd een lintje voor u aangevraagd, maar dat ging vanwege een akkefietje in het verleden helaas niet door. Iets met een alcoholcontrole en een strafblad. Doelde de sollicitatiecommissie dáárop toen ze u heel trots een ‘a-typische kandidaat’ noemde? Zo zie je maar weer: een strafblad mag dodelijk zijn voor een PVV’er; voor u is het enkel een aanbeveling.

Dan uw politieke palmares. Eén takje tel ik. U was in 2010 lijstduwer voor de PvdA in de gemeente Stichtse Vecht. Toe maar! U meldde toen heel dom in een interview: ‘Er komt nog meer, maar dat moet even onder de pet blijven.’ Ja, dan is het burgemeesterschap van Hilversum inderdaad een ‘logische vervolgstap,’ zoals de commissie het noemt. Officieel vanwege uw ‘sterk historische verbondenheid met de stad.’ Oftewel: uw vader en grootvader liggen hier begraven. Ach, had de tuinman die hier het gemeentelijk kerkhof onderhoudt, maar zulke mooie referenties!

Meneer Broertjes, alle ambtenaren hier aanwezig begrijpen dat ze moeten roeien met de riemen die hen worden aangereikt. Maar er zijn grenzen. Daarom stellen we het volgende voor. U richt zich de komende zes jaar op datgene waar u écht goed in bent. Zure stukjes tikken, voor onze gemeentewebsite. Daarom doet het mij deugd u hierbij uw nieuwe laptop te overhandigen. Handig dingetje hoor. Kunt u fijn vanuit thuis werken.”

6 reacties op “Strafblad? Aanbeveling!”

 1. zandkorreltje

  Vergeet niet dat hij dikke dikke DIKKE maatjes was met prins Bernhard, de schuinsmarcheerder, oorlogscrimineel en medeoprichter van de Bilderberggroep. Ook een aanbeveling, ja toch? Hilversum mag zich gelukkig prijzen…

 2. Ik heb drie woorden voor deze Colum,
  Ge – Wel – Dig

  In Twente zeggen we,
  “Ie sloat de spieker kats op de kop”

  Nederlands openbaar bestuur wordt steeds geloofwaardiger
  voor de gewone hardwerkende burger !! Verhoudingen zijn zoek, vriendjes politiek, achterkamertjes !!
  Bah, Bah, Bah, !!

 3. Wel allemaal blijven stemmen hoor, men heeft jullie allen nodig….

 4. Hendrick Smit

  Wat schuift het toch allemaal weer mooi in elkaar. Wat fijn dat journalisten als, mensen die de heersende klasse in de peiling houden, uiteindelijk deel gaan uitmaken van deze elite. Dan hoef je wérkelijk niet meer in te zitten over de zuiverheid van ons bestuur. Ben en Pieter, laat ze maar schuiven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top