Straatcoach

Bij mij in de buurt stappen ze nu ook rond: straatcoaches. Op mijn dagelijkse gang naar de supermarkt mag ik altijd graag even naar ze kijken, want een straatcoach laat zich niet snel uit het veld staan.

Mannen van stavast zijn het. Altijd alert. Kijk, daar loopt er een. Dit exemplaar draagt een Chriet Titulaer-baard, een felrode bodywarmer en sandalen met witte sokken. Hij is een groepje hangjongeren behoedzaam in de rug genaderd. De straatcoach zet zichzelf in postuur. Wijdbeens, de armen over elkaar en het hoofd ietwat naar achteren. Klaar voor de confrontatie. “Hallo mannen! Alles flex?” Royaal lachen nu, dat is belangrijk. Daarna zal hij alle jongens één voor één toespreken en dan eindigen met ‘ik reken op jullie, mannen!’

Het groepje draait zich om. Ik zie hoe de straatcoach heel even verstijft. Kille, taxerende blikken vallen hem ten deel. Maar hij herpakt zich! Want elke straatcoach weet: verbale kracht, fysieke uitstraling, daar draait het om. Als ze hem eenmaal respecteren, gaat de rest vanzelf. Dat heeft hij geleerd op de speciale straatcoach cursus. Het is belangrijk dat je helemaal F.R.E.D. bent: Flexibel, Respectvol, Eerlijk en Duidelijk.
Daarom: altijd minzaam glimlachen, wat er ook gebeurt. En als zulke gasten reageren, ook iets terugzeggen. Ja, dat is belangrijk. Hangjongeren moet je relaxed benaderen. De taal van de straat spreken. Enthousiasme, daar draait het om. “Chillen deed ik vroeger ook!” De straatcoach knikt. Zijn hoofd waaiert van links naar rechts en weer terug. “Lekker thuis bij de kachel, weet je wel!”

Onbeweeglijke gezichten. Pijnlijk stil is het nu. De straatcoach wiebelt van zijn ene voet op de andere. Al die jongens, als een gordijn om hem heen. Stug en vijandig kijken ze hem aan. Wat nu? Het is onmogelijk hun blikken te negeren. Terugkijken moet hij, al die gasten één voor één recht aankijken en blijven lachen. Volhouden nu, niet wegdraaien met de ogen. Wacht, misschien moet hij uitbundiger lachen. Ja, dat zal het zijn.
Maar hola, wat roepen ze nu? Wat zijn dat voor benamingen? Welk een vreemde brutaliteit!

Ik loop door. Achter me hoor ik nog net hoe de straatcoach met schelle stem zijn allerlaatste troef uitspeelt: “Schelden is prima, maar dan wel met respect hè!”

15 reacties op “Straatcoach”

 1. han van mourick

  zag van de week een soort marokaanse antilliaan ofsow bij Paul & Witteman, die met ze sociale dienst vocubalaire uit ze dak stond te gaan, zegt onze owsow aardige Amsterdamse Burgermeester, ow een beetje uit z`n dak … ? vraag me af wie er een Coach nodig hebt, k`wil niet stigmatiseren hoor dat Marokanen en antillianen en Nederlandse PUBERS klootzakken zijn, maarre k`zie en hoor niet anders… Belgié had een coach en ging klote, nu hebben ze weer een coach, zal ook wel klote blijven, en ik als niet vloekende brave burger, die zelfs z `n eigen speeksel in een zakkie meeneemt krijgt straks een bekeuring omdat ie met één biertje op over straat loopt… we worden aan alle kanten gewurgt, en bedeesd kijken we toe… mja…

 2. han van mourick

  het hooggerechtshof heeft in al haar wijsheid geoordeelt, dat schelden tegen politie ambtenaren strafbaar is , nou zijn we toch snel van die staatsschuld af als ze een beetje consequent zijn… me zak is depressief bij het idee dat een zaadje voordat ie erop uitmag een eicelletje te zoeken al voor 60.000 euro `s in de min staat, dus kom vloeken medenederlanders enzo

 3. Haha, geniaal Luuk! LOL!

  “Hallo mannen! Alles flex?” Royaal lachen nu, dat is belangrijk. Daarna zal hij alle jongens één voor één toespreken en dan eindigen met ‘ik reken op jullie, mannen!’

 4. dag luuk. bij ons in t dorp hebben ze niet eens een straatcoach. bij ons is oom agent nog de baas, ondanks dat hij zijn snuit niet of nauwelijks laat zien.
  t lijkt me zinvoller als de ouders van die 12 of 13 jarige hangjongere eens wat meer ouderlijk gezag zouden tonen. die kindertjes horen toch op tijd in bed, in plaats van op straat?

 5. Wij zijn het stadium van straatcoaches allang voorbij. Tegenwoordig is het een tsunami aan wijkagenten die de straten vullen. Niet om hangjongeren en kutpubers aan te pakken trouwens. Nee, omdat de coffeeshops sinds half september gesloten zijn. En stel je toch eens voor dat we eens willen blowen.

 6. han van mourick

  ja moet me inleven he van de gemeente, moet hun cultuur beheersen en respecteren, dus een vloek en scheld en spuug cursussie gehad..nu moet ik een cursus volgen hoe gebruik ik drugs, en hoe sla ik zonder te knipperen met me ogen een oud dametje neer voor 5 euro , en als ik niet slaag voor deze cursus, ken ik altijd nog als piloot solliciteren bij Transavia daar nemen ze het niet zo nauw… en ze hebben nu een vacature vrij,, moet je kijken hoe snel ik respect afdwing op 10 km hoogte als ik een beetje met dat knuppeltje speel…

 7. Beste Luuk,

  Ik heb vanochtend jou column gelezen en vraag mij nog steeds af wat jou boodschap is. Veel mensen zien het als een negatief stuk over de straatcoach, ik zie er column in met een ondertoon.

  Waar ik mij zorgen over maak is de manier waarop jij twee projecten bewust of onbewust door elkaar haalt. Je begint over een (exemplaar)straatcoach met een Chriet Titulaer-baard, fel rode bodywarmer en sandalen met witte sportsokken, je kunt je afvragen waarom jij dit zo expliciet benoemd, om vervolgens FRED in jou verhaal te betrekken. FRED is door mij verzonnen en geeft de kracht van een To Serve and Protect medewerk(st)er aan. FRED heeft niets te maken met de straatcoach waar jij het in het begin van je column over hebt. Een To Serve and Protect straatcoach draagt geen rode bodywarmer maar is duidelijk herkenbaar aan zijn kleding met daarop ons logo, en draagt altijd zwarte combat schoenen. De persoon waar jij het in je column over hebt is absoluut geen To Serve and Protect straatcoach. Helaas wek jij bij de lezers wel de suggestie en dat geeft een vertekend beeld.

  Mocht je echt interesse hebben in de werkwijze van een To Serve and Protect (de bedenkers) straatcoach en de door ons ontwikkelde straatcoach cursus, dan ben ik uiteraard bereid om je van de juiste informatie te voorzien. Je weet dan voor een volgend straatcoach column precies waar je over schrijft.

  Met vriendelijke groet,

  Marvin Irion

 8. Hé ijzeren Marvin, jij bent gòed man ! Moest èrg lachûh:

  Helemaal FRED: Flexibele kleding met een logo, daar red je ‘t wel mee; krijg je dan nog geen Respekt, heb je altijd nog die Enge combat shoes met stalen neuzen – Dàt zal ze leren !

  Trouwens – hebben jullie al ‘t nieuwe model met die verdovingspunten ? Die zijn helemaal MIS, Marvin Irion Straatcoach.

 9. han van mourick

  zag in dordrecht een “straatcoach( in ) nou die meid dwingt wel respect af hoor, zo te zien was ze zo uit de sociale werlkplaats geplukt en op straat neergekwakt… een derriere van Ca 1 meter een paar benen Ca 100 kg stuk , een bovenlijf alseen nijlpaard, een kop als van zo `n mislukt lesbotje,,, nou as die op je gaat zitten dwingt ze het respect er wel uit …. als dat mens door de straat loopt wil, ik spontaan de dierenambulance bellen
  mja….. zal wel niet passen 🙁

 10. Luuk, geniaal! In eerste instantie vond ik hem redelijk tot goed, maar door de post van Marvin wordt hij helemaal af gemaakt. Die post onderstreept de geprofessionaliseerde onmacht van de geitenwollensok. Betalen wij daar trouwens voor, als belastingbetalers? Het zou dan wel zo FRED zijn om ‘de burger’ mee te laten genieten door bijvoorbeeld zo’n To Serve and Protect straatcoach af en toe een uurtje op het podium van de stadsschouwburg te zetten. Gewoon, om te laten zien welke zware middelen we inzetten om het land een beetje prettiger te maken. Inclusief zwarte combatschoenen natuurlijk he, dat is pas FRED!

 11. han van mourick

  sow dat is fff Fred vet zeg .. mankeert er aan geitenwollensokken ?? lekker warm straks ..
  “”geprofessionaliseerde onmacht van de geitenwollensok”” zeker te vroeg de school verlaten ? vet FRED zeg !!!!!!!!

 12. Geen wonder dat Marvin de straatroach, pardon… coach, zo reageert. Het geeft aan dat er in jouw “urban environment” een duidelijke behoefte is aan een stukje beeldvorming over de sociale impact van de manifestatie van de straatcoach in het straatbeeld gevolgd door een substantiele en structurele evaluatie of herbezinning van de operationele inzetbaarheid van straatcoaches en hun corrigerende rol in de jeugdproblematiek om te komen tot een groter maatschappelijk draagvlak.

  Om dit te bewerkstelligen zijn we in Heerlen een opbouw- en evaluatieproject gestart voor streetcoaches. Het Streetcaoch Support and Development Project. Dit houdt in dat de “Streetcoach Support Branch” dagelijks op pad gaat om de streetcoach te voorzien van tips en andere ondersteuningsmaatregelen die zij in het veld kunnen gebruiken. Een soort hulpverlening voor de hulpverlener, zo je wilt. Zij dragen gele bodywarmers om het onderscheid tussen de verschillende begeleidingsinstanties te benadrukken. Combat boots zijn uit den boze omdat hiermee een verkeerd beeld wordt geschetst. Daarom gaat de “Streetcoach Support Branch” de straat op met milieuvriendelijke en volledig biologisch afbreekbare klompen.

 13. han van mourick

  Het Streetcaoch Support and Development Project.?
  Streetcoach Support Branch ? …you`re from England ??
  en ipv Combat boots ? , zie ik liever van die sandaaltjes ..
  heb die Irri hier 4 weken voor moeten ploeteren om onbegrijpelijk Nederlands te schrijven ??? , nou zal ik de streetcoaches maar niet de weg vragen, want dat wordt niets, urban environment ? na lamaar koop wel zo `n wandeltomtommetje …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top