Straatcoach

Bij mij in de buurt stappen ze nu ook rond: straatcoaches. Op mijn dagelijkse gang naar de supermarkt mag ik altijd graag even naar ze kijken, want een straatcoach laat zich niet snel uit het veld staan.

Mannen van stavast zijn het. Altijd alert. Kijk, daar loopt er een. Dit exemplaar draagt een Chriet Titulaer-baard, een felrode bodywarmer en sandalen met witte sokken. Hij is een groepje hangjongeren behoedzaam in de rug genaderd. De straatcoach zet zichzelf in postuur. Wijdbeens, de armen over elkaar en het hoofd ietwat naar achteren. Klaar voor de confrontatie. “Hallo mannen! Alles flex?” Royaal lachen nu, dat is belangrijk. Daarna zal hij alle jongens één voor één toespreken en dan eindigen met ‘ik reken op jullie, mannen!’

Het groepje draait zich om. Ik zie hoe de straatcoach heel even verstijft. Kille, taxerende blikken vallen hem ten deel. Maar hij herpakt zich! Want elke straatcoach weet: verbale kracht, fysieke uitstraling, daar draait het om. Als ze hem eenmaal respecteren, gaat de rest vanzelf. Dat heeft hij geleerd op de speciale straatcoach cursus. Het is belangrijk dat je helemaal F.R.E.D. bent: Flexibel, Respectvol, Eerlijk en Duidelijk.
Daarom: altijd minzaam glimlachen, wat er ook gebeurt. En als zulke gasten reageren, ook iets terugzeggen. Ja, dat is belangrijk. Hangjongeren moet je relaxed benaderen. De taal van de straat spreken. Enthousiasme, daar draait het om. “Chillen deed ik vroeger ook!” De straatcoach knikt. Zijn hoofd waaiert van links naar rechts en weer terug. “Lekker thuis bij de kachel, weet je wel!”

Onbeweeglijke gezichten. Pijnlijk stil is het nu. De straatcoach wiebelt van zijn ene voet op de andere. Al die jongens, als een gordijn om hem heen. Stug en vijandig kijken ze hem aan. Wat nu? Het is onmogelijk hun blikken te negeren. Terugkijken moet hij, al die gasten één voor één recht aankijken en blijven lachen. Volhouden nu, niet wegdraaien met de ogen. Wacht, misschien moet hij uitbundiger lachen. Ja, dat zal het zijn.
Maar hola, wat roepen ze nu? Wat zijn dat voor benamingen? Welk een vreemde brutaliteit!

Ik loop door. Achter me hoor ik nog net hoe de straatcoach met schelle stem zijn allerlaatste troef uitspeelt: “Schelden is prima, maar dan wel met respect hè!”

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.