Stop met neuzelen over de JSF

Op Twitter lees ik: “Juichende mensen in het verzorgingstehuis. Ze worden nog steeds niet gewassen, maar er komt wel een geile straaljager.” Het beeld dat zich bijna als vanzelf in je hoofd nestelt, mag er zijn. Terwijl de allerzwaksten uit onze samenleving zich in hun volle poepluier de pyjama-dag door vervelen, scheert daar laag en in gevechtsformatie een squadron Joint Strike Fighters over het verzorgingstehuis. De overheid waakt, want stel je toch eens voor dat Noord-Korea ons onverhoopt aanvalt!

Zo lees ik meer argumenten tégen de aanschaf van 37 Joint Strike Fighters waarmee in totaal 4,5 miljard euro is gemoeid. Waarom hebben we die dingen überhaupt nodig? Voor een straaljager is ons landje zes minuten lang en drie minuten breed. Dan kan Duitsland, dat al met de Eurofighter vliegt, ons toch terzijde staan? Hebben we eindelijk eens profijt van dat één Europa. Nu hebben de Duitsers natuurlijk net zoveel recht op dat argument. Maar goed, wat hebben we nog meer aan tegenwerpingen? De JSF zou een vliegende Fyra zijn, roesten waar je bij staat, überhaupt niet kunnen vliegen en – misschien wel het ergste van alles – niet voldoen aan de Nederlandse geluidsnormen. Maar daar gaat het natuurlijk niet om. Het gaat om die 4,5 miljard euro die met de aanschaf is gemoeid – terwijl lage inkomens, ouderen, studenten en gehandicapten moeten inleveren. Kunnen we dat geld niet beter besteden? Aan de zorg bijvoorbeeld? Dan zeg ik: alsjeblieft niet! In 2012 bedroegen onze nationale zorgkosten 93 miljard euro. Ik herhaal het nog maar eens: 93 miljard. Een kleine rekensom leert dat die 37 JSF’s die tezamen 4,5 miljard euro kosten, dus even duur zijn als 17 dagen zorg. Ik herhaal: 17 dagen zorg.

Kijk, dát is wat ik tegen heb op al dat geneuzel over de JSF. Waarover de nationale discussie zou moeten gaan, is dit: hoe kan het dat in Nederland mensen wegkwijnen in verzorgingstehuizen, terwijl we met zijn allen elke 17 dagen maar liefst 4,5 miljard euro (is 37 JSF’s) aan zorg uitgeven, juist om dat te voorkomen? Die paar straaljagers die straks over ons land scheren, doen ons de das niet om. Wel die reusachtige strijkstok die de zorg heet en waaraan elk jaar tientallen miljarden blijven hangen. In wiens zakken verdwijnt al dat geld? Dat zou ik nu wel eens willen weten. En laten we dáár dan iets aan doen. Tenminste, als we juichende mensen in het verzorgingstehuis willen.

10 reacties op “Stop met neuzelen over de JSF”

 1. Goed punt Luuk!! Als medewerker in de zorg met vijf lagen management boven zich en minder tijd voor patienten vraag ik mij dat ook iedere dag weer af!

 2. Kunnen we niet gewoon alle zorginstellingen/ziekenhuizen/klinieken/gezondheidscentra sluiten voor een periode van ruim twee weken? Dan zijn die mooie vliegtuigjes alweer terugverdiend!

 3. Luuk Koelman

  @ Coen
  Hahahahaha! (-:
  Ook een idee, maar het wordt tijd dat we eens naar het grote geheel gaan kijken.

 4. En hoe is het mogelijk dat je in België (40 euro per maand) en Duitsland (60 euro per maand) zonder eigen risico ALLE vergoed krijgt. En de zorg is er bepaald niet minder of minder goed dan bij ons.

 5. Van Aarsbergen

  +1

  Van Aarsbergen wordt eveneens gek van de flauwekul die in media gedebiteerd wordt – hetzij door politici, hetzij door “het volk op straat” ten overstaan van NOS- of SBS-camera.

  Een LOUSY 6 miljard wordt er gesneden. Op een JETSER van een collectieve sector van zo’n 300 miljard. Dat maakt zo’n 2%. Peanuts. Lachwekkend! En we bezuinigen vervolgens 35 miljoen doordat de snelwegverlichting wordt uitgezet. Ook “goed voor het milieu”. Enzo.

  Van Aarsbergen heeft er de complete schijt van, het is een en al symboolpolitiek. De almaar toenemende staatsschulden zijn bovendien een pyramidespel in zijn kwaadaardigste vorm (oh ja, dat is toch ook meteen uw pensioen!?).

  Ofwel, er wordt gezorgd voor forse miljarden overschotten om het tij te keren, ofwel dit hele piramidespel ploft op enig moment op dramatische wijze uit elkaar. Tegen die tijd ben ik maar wat blij met onze militairen en JSF-kes.

 6. Goedendag die zit!
  En het “vervelende” is je slaat de spijker precies op z’n kop.
  Maar helaas zien de betrokkenen het geheel anders (vrees ik)

  Bedankt Luuk.

 7. Dick Rooduyn

  Zou het zelf geschreven kunnen hebben, word heel triest want mijn luierdagen zijn nakende en ben zooooooo boos op die verraders van de PVDA groot geworden door die mensen die nu in de luiers hun dagen doorbrengen bah, wat een klootzakken!

 8. Fuck the system

  De JSF wordt er gewoon tussen neus en lippen door doorgejast, met alle drogredenen die je kunt bedenken. Ik hoor in de politiek niemand die drogredenen onderuit halen. Je zit ernaar te kijken en je ogen rollen uit je hoofd omdat die argumenten gewoon worden gepikt. Want: we hebben toch een leger nodig! O ja? Ook geen journalist die er eens echt diep op ingaat.
  Als ik die jochies soldaatje zie spelen hier op de Edese hei, met al hun high-tech speelgoed draait mijn maag om. Ziet niemand nou hoe zielig dit allemaal is? De grootste bedragen in Nederland worden uitgegeven aan speeltuig, hobbies. En ach ja, die ouderen, die zijn zo onrendabel hè…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top