Stop met neuzelen over de JSF

Op Twitter lees ik: “Juichende mensen in het verzorgingstehuis. Ze worden nog steeds niet gewassen, maar er komt wel een geile straaljager.” Het beeld dat zich bijna als vanzelf in je hoofd nestelt, mag er zijn. Terwijl de allerzwaksten uit onze samenleving zich in hun volle poepluier de pyjama-dag door vervelen, scheert daar laag en in gevechtsformatie een squadron Joint Strike Fighters over het verzorgingstehuis. De overheid waakt, want stel je toch eens voor dat Noord-Korea ons onverhoopt aanvalt!

Zo lees ik meer argumenten tégen de aanschaf van 37 Joint Strike Fighters waarmee in totaal 4,5 miljard euro is gemoeid. Waarom hebben we die dingen überhaupt nodig? Voor een straaljager is ons landje zes minuten lang en drie minuten breed. Dan kan Duitsland, dat al met de Eurofighter vliegt, ons toch terzijde staan? Hebben we eindelijk eens profijt van dat één Europa. Nu hebben de Duitsers natuurlijk net zoveel recht op dat argument. Maar goed, wat hebben we nog meer aan tegenwerpingen? De JSF zou een vliegende Fyra zijn, roesten waar je bij staat, überhaupt niet kunnen vliegen en – misschien wel het ergste van alles – niet voldoen aan de Nederlandse geluidsnormen. Maar daar gaat het natuurlijk niet om. Het gaat om die 4,5 miljard euro die met de aanschaf is gemoeid – terwijl lage inkomens, ouderen, studenten en gehandicapten moeten inleveren. Kunnen we dat geld niet beter besteden? Aan de zorg bijvoorbeeld? Dan zeg ik: alsjeblieft niet! In 2012 bedroegen onze nationale zorgkosten 93 miljard euro. Ik herhaal het nog maar eens: 93 miljard. Een kleine rekensom leert dat die 37 JSF’s die tezamen 4,5 miljard euro kosten, dus even duur zijn als 17 dagen zorg. Ik herhaal: 17 dagen zorg.

Kijk, dát is wat ik tegen heb op al dat geneuzel over de JSF. Waarover de nationale discussie zou moeten gaan, is dit: hoe kan het dat in Nederland mensen wegkwijnen in verzorgingstehuizen, terwijl we met zijn allen elke 17 dagen maar liefst 4,5 miljard euro (is 37 JSF’s) aan zorg uitgeven, juist om dat te voorkomen? Die paar straaljagers die straks over ons land scheren, doen ons de das niet om. Wel die reusachtige strijkstok die de zorg heet en waaraan elk jaar tientallen miljarden blijven hangen. In wiens zakken verdwijnt al dat geld? Dat zou ik nu wel eens willen weten. En laten we dáár dan iets aan doen. Tenminste, als we juichende mensen in het verzorgingstehuis willen.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!