Stop het zieligheidsdenken

Zieligheidsdenken. Wat een prachtig woord. Het is bedacht door Paul de Krom, de VVD-staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij houdt niet van zieligheidsdenken. Waarom niet? Omdat mensen met een arbeidshandicap niet zielig zijn. “Het gaat er niet om wat werknemers van een sociale werkplaats níét kunnen; het gaat er om wat ze wél kunnen.” Zo kan het overgrote deel van hen makkelijk terecht in het bedrijfsleven, vindt de staatssecretaris. Daarom gaat hij de capaciteit van sociale werkplaatsen terugschroeven van 100.000 naar 30.000 plekken. Grote bedrijven als PostNL, de Bijenkorf en NS zitten volgens De Krom te springen om die 70.000 arbeidsgehandicapten. Werk genoeg in dit land!

Maar wie neemt je aan? Wat moet de Bijenkorf met een doofstomme verkoper? Wat moet de NS met een blinde conducteur? Wat moet een schoonmaakbedrijf met iemand in een rolstoel? Ook daar heeft de staatssecretaris aan gedacht in zijn wetsvoorstel dat vandaag door de Tweede Kamer wordt behandeld: werkgevers betalen aan salaris enkel het bedrag dat een gehandicapte werknemer daadwerkelijk oplevert. Nu zal die doofstomme verkoper van de Bijenkorf weinig Senseo’s aan de man brengen. Hij krijgt dan een bruto salaris van twee euro per uur. Werken naar vermogen, noemt De Krom dat – dus ook betaling naar vermogen. Logisch toch?

“Hè? In Nederland kennen we toch een wettelijk minimumloon?” hoor ik u mompelen vanachter uw krantje. Welnu, niet meer voor arbeidsgehandicapten, als het aan dit kabinet ligt. Zij gaan vanaf 1 januari 2013 ver ónder het minimumloon werken. Hun minuscule salaris wordt vervolgens door de gemeente aangevuld tot bijstandsniveau. Ter vergelijking: nu verdienen mensen in de sociale werkplaats gemiddeld 120 procent van het minimumloon. Maar daar gaat volgens de staatssecretaris geen “prikkel om meer te presteren” vanuit.

Gelukkig is De Krom de kwaadste niet. Hij komt arbeidsgehandicapten graag tegemoet: na negen jaar wordt hun inkomen aangevuld tot het minimumloon. Een helder signaal volgens de staatssecretaris. Zijn voorstel is niet zozeer een bezuiniging van 1,8 miljard euro over de komende jaren. Nee, het is een hervorming. Een cultuuromslag! Het is voor gehandicapten namelijk fijn om naar vermogen mee te draaien in de echte maatschappij. Daar mag best iets tegenover staan. Bijvoorbeeld dat je voortaan mensen hebt mét recht op het minimumloon en mensen zónder recht op het minimumloon. Maar daar moeten we niet zielig over doen.

18 reacties op “Stop het zieligheidsdenken”

 1. Hoi Luuk,
  Nu denk ik wel dat voor een aantal mensen met een arbeidshandicap gepast werk is, daar gaat je verhaal wat mij betreft een beetje mank.
  Maar ik weet uit ervaring dat mensen in de sociale werkplaats niet veel mogelijkgheden hebben en dat het bedrijfsleven hier vaak niet op zit te wachten.
  Het doel van de werkplaatsen was altijd om mensen in het reguliere arbeisproces te krijgen, omdat de afstand te groot was, kwamen ze eerst in de sociale werkplaats. Nu wordt het opstapje weggehaald, waardoor de drempel meteen een stuk hoger komt te liggen. Meer stimuleren oké, maar dit is inderdaad een kille bezuinigingsmaatregel.
  Gr Léon

 2. mooi verhaal weer..

  sta je daar voor 2e per uur iets te doen waar je ongetwijfeld niet heel erg vrolijk van word omdat het precies boven je macht ligt.
  en tja.. 2 euro per uur valt ook niet echt onder betaald krijgen voor wat je doet wat mij betreft.

 3. Luuk,
  Als vanouds biedt je ons weer een invalshoek waar wij niet 1-2-3 aan zouden denken. Als nu maar niet iemand op het idee komt om politici op prestatieloon te zetten!

 4. denk eigenlijk dat de verstandelijk gehandicapten in het cabaret rutte meteen actief geëuthanaseerd moeten worden of op zijn minst een armbandje a la santorum moet gaan dragen met de tekst “doe maar wel”

 5. 110% Achter je artikel, het is de waarheid en niet anders. Diefstal en uitbuiting is het. Sorry Leon, maar je moet er dan toch iets dieper induiken. Ik ben bij de demonstraties geweest, je moet daar maar eens zeggen dat het niet zo is. Kan je nog lachen. En luister dan vooral naar de vragen die de mensen hebben, die al geen gemakkelijk leven hebben. Deze politiek is het meest a-sociale kabinet in de geschiedenis van Nederland, zeker na de tweede wereld oorlog. Geeft het geld maar gewoon aan de rijken, want anders komen ze het toch ook halen, om banken op te kopen of een Europees land te helpen. En dan zeggen ze we moeten bezuinigen omdat we achterlopen, ja vanwege die domme aankopen. De regering lijkt wel een koopziek vrouwtje van een jaar of twintig. De gehandicapte mag weer lekker thuis zitten en stil zijn. Oh man wat een wereld, nee Nederland, waar we in leven.

 6. ik lees de column, mijn dochter kijkt naar ‘n programma over Auschwitz en dan denk ik toch even …ja, ‘t is ‘n inkoppertje, maar als ze effe doorrollen halen ze vast de trein nog wel. probleem opgelost. Recht is recht en krom wordt De Krom.
  Wat nou balkenende-norm, ga ‘ns naar bijstandsnorm als staatssecretaris. je vind je werk vast wel heel leuk dus dat heb je alvast. Dan kun je wat je boven het laagste inkomen ‘verdient’, (krijgt dus) toch gewoon op een andere manier besteden? Zo wordt werken voor de regering een roeping, vinden anderen het vast minder erg als je weer ‘s met zo’n voorstel komt
  fijne dag !

 7. een vrolijke fan

  Hoi Luuk, ik denk dat een column met een blinde conducteur of schoonmaker in een rolstoel sterker was geweest, maar je punt is duidelijk.

  Helaas is dit nou eenmaal onze democartisch gekozen overheid. Ze willen graag een kenniseconomie, dus we bezuinigen op het basisonderwijs en maken vervolgstudies duurder. Ze willen graag dat iedereen langer doorwerkt en een hogere arbeidsparticipatie, maar ondertussen schoppen we 70.000 mensen terug de bijstand in.

  Wat ik mij wel afvraag is, waarom deze arbeidsgehandicapten boven het minimumloon betaald krijgen? Er zijn zat mensen die wel 100% arbeidgeschikt zijn, maar ook alleen maar het minimum krijgen, waarom krijgen deze mensen dan wel meer betaald (uit belastinggeld van iedereen)?

 8. Omdat de arbeidsgehandicapten harder werken… 🙂 En niet alles komt uit de staatskas….

 9. Volgens mij zijn er al heel veel arbeidsgehandicapten aan het werk! Met een torenhoge uitkering die beloning wordt genoemd. Noem een belastingdienst, een woningbouwvereniging, gemeentelijke instellingen, call-centra. Of gewoon in de 2e kamer zelf natuurlijk…

 10. een vrolijke fan

  @Wil nee niet alles komt uit de staatskas, “slechts” 70% wordt betaald door het rijk en de gemeenten, het overige wordt betaald uit de opbrengsten van het werk.

 11. @ Dr. D snap niet waar je die wijsheid vandaan hebt, er is veel meer leed, dan je doet vermoeden.
  @ vrolijke fan, inderdaad is dat zo, dat schreef ik ook. Een deel 🙂 Ik ben zelf ongevraagd de helft van mijn leven al WAO er, krijg van de bijstand 25 euro extra omdat ik met een volle WAO uitkering nog onder het minimum zit. Ik klaag niet, zou dolgraag wat willen doen, want als je thuis zit, raak je ook vast en zonder sociaal verkeer. Ik steun mensen als de arbeidsgehandicapten, die wel willen werken en het werken nu onmogelijk wordt gemaakt. En voor hen wil ik dolgraag iets doen, omdat het gewoon weg een a-sociaal klimaat aan het worden is in Nederland. Ik hoef geen cent meer, maar laat iemand die werkt en wil werken, ook werken en beloon net als iedereen. Geen lagere lonen dan het minimum loon. Lijkt me niet meer dan redelijk.

 12. Een ouwetje:
  “Je kunt aan de manier waarop er wordt omgegaan met de zwakkeren in de samenleving de mate van beschaving van die samenleving zien.”
  Ik vermoed dat, wanneer er dient te worden bezuinigd eerst advies wordt gevraagd aan een geheim burootje, gelegen aan een stinkend grachtje in 070, waar men zorgvuldig de gehele bevolking in kaart heeft gebracht.
  De meest zwakken worden het hardst aangepakt en de meest weerbaren met hun kennis en relaties het minst.
  Dit is een stokpaardje van mij, het lukt mij maar niet mijn woede hierover af te leren.

 13. Ik vergeet nog iets:
  De beleidsmakers doen vaak voorkomen of mensen het énig vinden om werkloos te zijn of om in de WAO of bijstand te zitten, alsof dit een “vrije keuze”is.
  Die rechtste kliek is zo gewoon te denken dat alles een vrije keuze is dat zij vergeet dat dit voor de meesten niet geldt.
  Walgelijk.

 14. @Louisa <3 Love it! Heel herkenbaar, nou de rest van de wereld nog, kunnen wij ook genieten!

 15. @Wil, ik heb beroepsmatig te maken gehad met “de zwakkeren” in de samenleving en hen geholpen.
  Vandaar mijn medeleven.
  Ja, we hebben rechten en plichten, allemaal, maar voor de zwakkeren lijken de plichten zwaarder te wegen dan de rechten.
  Wij kunnen in ons land kennelijk ook nooit de middenweg bewandelen: van veel te soepel voor de “uitvallers” naar nu weer veel te streng.
  Maar ik ben oud genoeg om mij te herinneren dat de werkgevers ( die nu zo’n grote scheur opentrekken)massaal hun overtolligen in de WAO dumpten terwijl deze mannen vaak nog uitstekend ander werk konden doen, eventueel met behulp van omscholing.
  Vaak waren dit buitenlandse arbeiders uit de “wervingslanden”, door die zelfde werkgevers hierheen gehaald…..de hypocriesie ten top.

 16. @Louisa dank voor je openhartigheid. Ik heb dan wel wat ervaring achter de rug als verpleegkundige psychiatrie, maar heb zelf sterkere ervaringen gekregen door mijn eigen verleden. Dus ik weet wat je bedoelt. Zelf leef ik me uit in mijn eigen wereld van blogs schrijven, om die woede toch in ieder geval te laten lopen. Want alleen door jezelf steeds tegen het licht te houden, voel je de verbondenheid met anderen en de reden er aan te werken. Mijn eigen levensles waar ik met plezier aan werk, ook met anderen.

 17. In de eerste plaats moet in mijn reactie van 12.56 het woord “hypocriesie” uiteraard “hypocrisie”zijn.
  De uitlaadklep voor mijn woede: Ik schrijf naar een Tweede Kamerlid. Ik ben nu gepensioneerd dus heb de tijd.
  Eerst de boel goed uitzoeken en vervolgens op een correcte manier ( geen juridische haarkloverij,geleuter en interessantdoenerij )iets aankaarten en de mening van het betreffende Lid (gni gni) vragen en wat hij/zij er aan denkt te doen.
  Je zet hen in ieder geval aan het denken en aan het werk, al laat men het vaak aan fractiemedewerkers over.
  Maar het werkt wel. zei het niet op een spectaculaire wijze, een beetje op de manier van de stille kracht.

  Het gaat zo:..”.gut mijnheer, mevrouw, u zei dit en dat en uw partij vindt er zus en zo van..”..maar….en dan komt het probleem….en vervolgens moet men er werk van maken en mij antwoorden.
  Een beetje zoals Luuk zijn columns schrijft….

 18. 1) Mijn reactie van vandaag 12.56 uur: hypocriesie moet uiteraard zijn Hypocrisie.
  2) Het klinkt misschien idioot, maar: schrijf Tweede Kamerleden aan. Werkt wel degelijk.Niet zeuren, zaniken en zeiken, maar kort en bondig je probleem voorleggen, in het kader van “wat er bekend is”, “wat er is afgesproken”, “wat de desbetreffende politieke partij er van zegt”.
  Het is verrassend wat er dan uit de bus komt.
  Kijk Wil, zo verwerk ik mijn woede.
  Je dwingt dan die etters (pardonnez-moi-le-mot)na te denken en dat is al heel wat !
  Eigenlijk een beetje zoals de columns van Luuk…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top