Stickers voor Uruzgan

Dat had je niet ten tijde van Srebrenica. Wie achter onze jongens in Uruzgan staat, kan dat binnenkort uitdragen met een speciale sticker voor achter op de auto. ‘Ondersteun onze troepen in Afghanistan’ staat er op het plakplaatje. De initiatiefnemers verwachten een stormloop. “De missie in Uruzgan leeft enorm. De site van de NOS slaat bijna op tilt als enkele minuten gevechtshandelingen worden uitgezonden.”

Dat klopt. Het Journaal liet vorige week woensdag majoor Stephan en zijn mannen zien. Ze raakten in vuurgevecht met de Taliban. Na wat stoere praat (“de noordflank zit niet goed dicht, dat is kut”) schoten ze uiteindelijk twee Talibanstrijders uit een boom. Eind goed al goed en een voorschot op wat komen gaat. De NAVO gaat namelijk meer videobeelden verspreiden van operaties in Afghanistan.

Dat wordt dan een behoorlijk eenzijdig beeld, zo bleek in het tv-programma De leugen regeert. Te gast was RTL-verslaggever Jaap van Deurzen. In juni verbleef hij als embedded journalist in Kamp Holland. Jaap vertelt over de slag om het stadje Chora, die toen gaande was. Vanuit het Nederlandse kamp schiet een enorm kanon, de pantserhouwitser, over een afstand van meer dan dertig kilometer granaten richting Chora. Drie dagen lang. Defensie meldt dat de inzet van de pantserhouwitser “een zwaar middel is waarbij slachtoffers vallen”. Maar er is ook goed nieuws: “de Nederlanders lopen daarbij geen gevaar, omdat ze op afstand helpen.”

Uiteindelijk wordt de slag om Chora gewonnen. Van Deurzen en zijn cameraman mogen er een dag na de gevechten poolshoogte nemen. De RTL-verslaggever stapt op een willekeurige Afghaan af, duwt hem een microfoon onder de neus en vraagt “boem boem boem hè?” De Afgaan loopt – aldus Van Deurzen – “helemaal leeg”. Hij vertelt hoe zijn dorp compleet in puin is geschoten, met 120 omgekomen inwoners als gevolg.
Het interview wordt door Defensie uit de reportage geknipt.

Later sijpelt het nieuws door dat de pantserhouwitser granaten heeft afgevuurd op doelen waarvan Nederlandse militairen niet precies wisten wie of wat zich daar bevond. Dat levert Nederland kritiek op van de Amerikaanse generaal McNeill en de Britse generaal-majoor Page. Gelukkig laat NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer vanuit Brussel weten dat qua oorlogsrecht alles oké is. Hij stelt daartoe wel even een rapportje op.

Maar hoe brei je zoiets recht in de media? Dat gaat zo: generaal Berlijn acht het “mogelijk” dat door de inzet van de pantserhouwitser burgerslachtoffers zijn gevallen. Maar, en dat mogen we niet vergeten: “ook de Taliban maken slachtoffers”. Conclusie: het is onduidelijk hoeveel burgerdoden er precies zijn gevallen door toedoen van de Nederlandse militairen en hoeveel door toedoen van de Taliban.
Rugdekking is er ook van defensieminister Van Middelkoop. Hij is “ongelooflijk trots,” want onze jongens hebben “geschiedenis geschreven in Chora”.

Reken maar! De vorige keer dat we de veiligheid van Nederlandse soldaten belangrijker vonden dan de levens van onschuldige burgers, vielen zo’n 7000 doden. Nu slechts 120. Als dát geen sticker achterop je auto waard is…


 

5 reacties op “Stickers voor Uruzgan”

 1. Nou even wachten op de reacties van “onze” jongens uit ‘t gebied.

  Hoe durf je dit weer allemaal te beweren Luuk, de teentjes van “onze” jongens in de zandbak worden alsmaar langer.

 2. Even vergeten dat de taliban Chora aanviel en de burgers in de vuurlinie dwong. Bewoners executeerde door de keel af te snijden en levend te verbranden.

  Nederland had twee keuzes, blijven en vechten om te voorkomen dat de taliban een massamoord zou plegen onder de plaatselijke bevolking of met de staart tussen de bene vertrekken. Blijkbaar hebben sommigen, zoals de auteur van dit stukje, niks geleerd van Srebrenica waar Nederland niet ingreep en de Serven hen gang konden gaan. Nu heeft Nederland wel gevochten en is veel erger voorkomen maar begint men te zeuren over de manier waarop. Het zijn vaak die linksen die een hekel hebben aan het leger die met hen hypocriete gezever aankomen.

  Ik ben er trots op dat Nederland gekozen heeft om het gevecht aan te gaan. Bij komt er een sticker op de auto.

 3. Ik vind uw column ‘Stickers voor Uruzgan’ in één woord; geweldig! De column heb ik vaak overgelezen en ik vind deze heel goed gelukt. Als Bosnische vluchtelinge voel ik me natuurlijk persoonlijk betrokken bij discussies over Srebrenica en Dutchbat, maar deze column verwoordt mijn mening precies.
  Complimenten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top