Steve Jobs is een smiecht

Mac OS X Lion is uit. Niet verkrijgbaar in de winkel of op dvd. Enkel als download in de Mac App Store. Dat is makkelijk voor de consument. Tenminste: als je er in mag, in die Mac App Store…

Want laat die Mac App Store nu enkel beschikbaar zijn voor consumenten die Snow Leopard hebben draaien, het meest recente OS van Apple. Wie bijvoorbeeld Leopard draait, de voorloper van Snow Leopard, heeft mooi het nakijken. De website van Apple is daar heel duidelijk over. Eerst upgraden naar Snow Leopard, want alleen in dit OS zit de Mac App Store en die heb je nodig om Lion te downloaden.

Rijst de vraag: waarom kunnen Apple gebruikers met een wat ouder OS die Mac App Store niet los downloaden? Welnu, omdat de Mac App Store en Snow Leopard onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Zoals vroeger ook Internet Explorer en Windows onlosmakelijk met elkaar waren verbonden. Pech dus voor Apple-gebruikers die bijvoorbeeld Snow Leopard oversloegen omdat zij wilden wachten op Lion. Zij zullen alsnog een OS moeten aanschaffen dat zij helemaal niet wensen te gebruiken – enkel en alleen om te kunnen upgraden naar Lion.

Geen enkele Apple-gelovige die dat raar vindt. Waar Windows-gebruikers in opstand kwamen tegen de bundeling van Windows en Internet Explorer (en uiteindelijk met hulp van Neelie Kroes hun gelijk haalden), zijn zij het helemaal eens met opperpater Jobs. Hun argument: Lion kost slechts € 23,99 terwijl Apple ook € 179,- had kunnen vragen. Dus ook al moet je dan óók Snow Leopard kopen à € 29,- ben je toch goedkoper uit.

Inderdaad, mits je de juiste hardware hebt. Want met Snow Leopard (en dus de Mac App Store) op je machine ben je er nog niet. Lion draait namelijk niet op een Apple met bijvoorbeeld een Core Duo processor aan boord. Waarmee menig gebruiker nu met een vier jaar jonge macbook zit waarop je dus geen Lion kunt draaien, maar wel – oh, de ironie – Windows 7, en straks Windows 8.

Dat maakt meteen duidelijk waarom Apple zijn nieuwe OS Lion zo goedkoop mogelijk (en daarom enkel als download) in de markt zet: de consument moet hoe dan ook worden verleid tot de aanschaf van een nieuwe Mac. Eentje met een snellere processor en meer intern geheugen. Kortom: een machine waarop je Lion kunt draaien met de Mac App Store aan boord. De consument zal wel moeten. Tenminste, dat denkt ie, want zonder de Mac App Store is er in de nabije toekomst voor hem geen software meer te krijgen. Apple zelf heeft ‘software in verpakking’ al afgeschaft. Pech voor alle resellers. De klant moet naar de Mac App Store. Voortaan gaat alles via de clouds. Dat is de toekomst.

Ja maar, wacht eens even. Alles alles straks via de clouds gaat, dan heb je toch helemaal geen zware machine meer nodig? Het waren Jobs’ eigen woorden, bij de lancering van de webgebaseerde dienst iCloud: ”we degraderen pc’s en Macs tot wat ze zijn: domme toestellen.” Niet alleen dommer, ook lichter. Kijk maar naar Microsoft dat haar Windows 8 zo licht gaat maken dat het ook geschikt is voor tablets.

Die kant gaat Apple ook op. Max OSX en iOS beginnen qua interface steeds meer op elkaar te lijken. Dat is niet voor niets. Komt er ooit nog een opvolger van Lion? Nee, bij de koning der dieren houdt het op. De volgende halte is één en hetzelfde OS voor zowel iMac, iBook, iPhone als iPad. Het is de logische vervolgstap, want nu al verkoopt Apple meer iPads en iPhones dan iMacs. Dat wordt dus een lichter OS. Jobs weet dat, maar probeert de consument op de valreep toch nog even te verleiden tot de aankoop van een nieuwe, lekker zware Mac. De smiecht.

10 reacties op “Steve Jobs is een smiecht”

 1. Ok, dus je doet nu heel verontwaardigd of je planned obsolesence en designed-to-fail voor het eerst het opgemerkt? 😉 De meest dominante constrains in product development.

  Natuurlijk heb je gelijk. Zo werkt het gewoon. En het is ook geen toeval dat ze het allemaal zo doen. De consument is nu eenmaal erg dom. Vooral emotioneel shoppende consumenten zoals al dat breinloze Apple volk. Het idee dat concurrentie tot innovatie en vooruitgang leidt is dan ook bedacht door iemand die nooit begreep waar Edward Bernays het destijds over had…

 2. Vreemd; Vorige keer dat MacOS X geupdate werd waren mensen boos omdat mensen die al 10 jaar OS 9 draaiden net zo duur uit waren als mensen voor wie het OS een kleine upgrade was. En nu is het andersom; Krijgen de brave upgraders een korting, worden die anderen weer boos. Het is ook nooit goed.

  En dat het OS nu alleen via de AppStore gekocht kan worden… misschien wil Apple (Het is niet zo netjes om alleen maar meneer Jobs als een smiecht af te schilderen) graag geld zien voor de software die ze maken met veel hard werken. Het oude OS was wel heeel gemakkelijk op elke machine te installeren. Als iOS developer ben ìk in ieder geval heel blij dat ik nu software kan maken waarvoor betaald wordt.

  Dus, tijd om volwassen te worden en gewoon eens allemáál voor onze software te betalen. Dan maar afdwingen. (Ik zie iOS gebruikers trouwens niet klagen over de prijs van hun software…)

  Enneh… je HOEFT niet te upgraden…

 3. Ik zie het probleem niet. Applefans vinden het tenslotte fijn om te veel geld te betalen. Eerst voor een apparaat dat minder kan dan een PC, dan voor allerlei apps die op de PC gewoon gratis verkrijgbaar zijn en nu dus ook voor een software-upgrade.

 4. Appel… is dat een èchte computer dan???
  @ Vincent, yep, helemaal met je eens goser!

 5. Gelukkig duurt het waarschijnlijk niet zo lang meer voordat die ‘geniale’ Steve Jobs ‘vertrekt’.

 6. ==== quote ====
  Waarmee menig gebruiker nu met een vier jaar jonge macbook zit waarop je dus geen Lion kunt draaien, maar wel – oh, de ironie – Windows 7, en straks Windows 8.
  ==== end quote ====
  Met de meeste vier jaar oude PC’s/laptops kun je amper nog iets doen …

 7. @Arjen: “Met de meeste vier jaar oude PC’s/laptops kun je amper nog iets doen …”

  Je kunt er Linux Ubuntu 11.04 op draaien met LibreOffice, Firefox, Rhytmbox, Audacity, en een hele sloot andere software.

  Ik ben vorige maand geupgrade van 10.10 naar 11.04 en weet je… mijn computer (januari 2008, dual core 1,83Ghz processor, 2Gb RAM, 160Gb HDD) doet dezelfde dingen sneller dan in de vorige versie. Mijn computer is over een paar maanden 4 jaar oud en ik kan er best veel mee doen. Alles, eigenlijk…

 8. @vincent:
  “een apparaat dat minder kan dan een PC” huh?
  mijn mac kan osx EN windows EN ubuntu tegelijk draaien, hoezo minder?
  windows vind ik het meest irritante en lelijke, ook windows 8 ziet er niet uit, os dat ik ken, ben dus heel blij met osx.

  blijf maar lekker prutsen met dat “fijne” windows van jullie…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top