Ritalin

Sterf!

Stel, je hebt maagkanker, uitgezaaid. Goddank woon je in Nederland, dus ben je verzekerd van de beste behandeling. En daar horen de beste medicijnen bij. Niet dus. Sommige geneesmiddelen die jij nodig hebt, zijn namelijk zó duur dat het ziekenhuisbestuur je arts verbiedt, deze voor te schrijven.

De reden: zorgverzekeraars houden de hand op de knip. Ze geven ziekenhuizen simpelweg te weinig geld om dure medicatie te kunnen verstrekken. Hoogst opmerkelijk, want het gaat hier om medicijnen die gewoon zijn opgenomen in de basisverzekering. Je hebt er recht op.

Zo kost een nieuw medicijn voor de behandeling van je uitgezaaide kanker 8000 euro per maand. Het verlengt je leven met minstens zes kwalitatief goede maanden. Dus wat doet je oncoloog nu hij je het best werkende medicijn niet mag voorschrijven? Hij stuurt je door naar een groter ziekenhuis, laten we zeggen het AMC. Daar hebben ze vast meer budget. Maar zelfs het grootste ziekenhuis van Amsterdam weigert je. Het potje voor dure geneesmiddelen is op. Dit jaar dreigt al een tekort van 20 miljoen euro voor het AMC, enkel vanwege deze dure medicijnen.

De vraag die ook jij steeds vaker hoort: „moet de maatschappij extreem dure geneesmiddelen, die jouw leven alleen maar verlengen, wel bekostigen?” Dat is zo’n vreemde vraag. Wie deze met „NEE” beantwoordt, roept immers heel hard „STERF!” tegen je. Terwijl de gedachte achter het zorgstelsel toch is dat het collectief het individu helpt? Doe dat dan, zou je het liefst gillen! Het geld is er! Zorgverzekeraars maken jaar na jaar recordwinsten. In 2013 hadden zij ruim 8 miljard euro aan reserves op de bank, terwijl 3 miljard wettelijk verplicht is.

Wat doen ze dan met die overige 5 miljard? Investeren in goede zorg? Nee, want dan had je je dure medicijn wel gekregen, met klaroengeschal en tromgeroffel. Wat dan wel? Oppotten, zeggen zorgverzekeraars, voor mindere tijden. Hoezo, mindere tijden? Hun inkomsten zijn bij wet gegarandeerd: maand na maand de verplichte zorgpremie van miljoenen Nederlanders. Nee, dat oppotten is gewoon een eufemisme voor risicovol beleggen, nu spaarrentes niets meer opleveren. Net als woningcorporaties deden. Jij weet hoe dat afliep: opeens ging je huur omhoog.

Oh, de ironie. Jij sterft. In Nederland. Omdat een of ander potje op is – terwijl er geld zat is. Maar aan dat geld mag niemand komen, daarmee willen zorgverzekeraars nog meer winst maken. De klootzakken. Ze zijn vergeten wat hun core business is. Jou nog zes kwalitatief goede maanden geven, dát was pas winst geweest.

[UPDATE: het vervolg: Sterf! (2)]

62 reacties op “Sterf!”

 1. Klasse Luuk, net zoals vorige week. Al zou ik misschien liever naïef blijven… Zoveel realisme maakt een mens ook niet gelukkiger 😉
  Maar blijf je verwonderen, graven en je mooie gedachtesprongen met je lezers delen alsjeblieft. Dan blijf ik met een helder hoofd het weekend in gaan.

 2. Luuk,
  een bijzonder pijnlijke column. We zien het gebeuren, kijken er naar en spreken er schande van. Zouden de mensen die het betreft bij de zorgverzekeraars, aan de hand van deze column, hier eens op een helder duidelijke manier op kunnen/willen reageren? Misschien is er dan meer begrip voor de keuzes die worden gemaakt. Vooralsnog ben ik verdrietig dat we zo ver zijn afgegleden.

 3. Sinds “Willem” zijn mislukte columns hier produceert, sla ik grosso modo 90% van de Koelman columns.

  Na drie regels was al weer duidelijk dat “Willem” ongeneeslijk a-sociaal is. Houden zo, ik ga wat anders lezen.

 4. Is het echt zo raar ?

  Wat is de grens van kosten…als de pillen 50.000 per maand kosten ?

  Of 100.000 euro…of 1.000.000
  Etc….ergens ligt een grens

  Als iemand 180 dagen later dood gaat…van die paar duizend euro wordt een verzekeraar niet rijk, de patient niet beter, maar er kunnen wel anderen mee geholpen worden van het geld

 5. Goed stukje!
  Het kan nog gekker trouwens! Als je terminaal bent mag je nog 13 weken leven. Daarna wordt artsenbezoek enzo niet meer vergoed.
  Nederland, schaam je!

 6. Peter, je hebt niet goed gelezen geloof ik.
  De zorgverzekeraars zijn onvoorstelbaar rijk, hebben miljarden en miljarden winst gemaakt.
  Van jou en mijn geld.
  Is dat nou zo moeilijk te snappen?

 7. Ank,

  Je snapt denk ik niet mijn strekking van het verhaal…ergens moet de grens getrokken worden..of het nu 10 euro is of 100.000 euro. Een andere invalshoek…als iemand leven 1 week verlengd kan worden voor 100.000, moet die mogelijkheid geboden worden ?

  Als iemand het zelf betaalt, geen probleem.

  In mijn eigen omgeving heb ik ook zoiets meegemaakt, dat een behandeling werd stopgezet; ja, dat is confronterend maar ook realistisch. Niet alleen het geld, maar ook de zorg kan zodoende naar andere patienten uit gaan.

  Het feit dat de zorgverzekeraars stinkend rijk zijn veranderd daar niets aan (ja, dat vind ik ook schandelijk).

  But who cares…de ziekenhuizen declareren lekker…verzekeraars innen lekker…en t gepeupel betaalt

  Vergeet niet dat het 1e jaar het eigen risico van 250 euro TERUG betaald werd bij geen claim. Nu heb je 350 euro eigen risico…lang leve het sociale

 8. Ach bestuurders staan ver van ” het gewone volk” af blijkt wel weer. Met hun eigen salaris kunnen ze de beste zorg betalen, het ” klootjes volk” kan afrotten. Eerder dood gaan betekend minder kosten, dat is wat de ‘hoge heren’ willen, in de gehele zorg!Goed geschreven Luuk, laat jij je maar eens ophalen door willem zijn chauffeur in zijn dure auto, en dan heerlijk ontbijten op kosten van CZ want daar is veel geld voor zo te lezen!

 9. Tenslotte een compliment voor Luuk voor deze column. Ik ben iedere keer weer verbaasd: Als ik denk dat de grens is bereikt inzake de onbeschofte behandeling van de zieken in ons land door de club van ziektekostenverzekeraars, blijkt het toch nog weer erger te kunnen.
  Ik vind dat wij definitief zijn toegetreden tot de landen waar de menselijke waardigheid het heeft afgelegd ten opzichte van de poen.
  Het is verschrikkelijk.

 10. een vrolijke fan

  Hoi Luuk,

  mooie column over een pijnlijk onderwerp, maar ik mis een paar nuances.
  In het artikel waar je naar verwijst staat namelijk dat patiënten het medicijn gemiddeld 7 maanden gebruiken. Er wordt nergens gesproken over ‘ten minste zes maanden’ laat staan over ‘kwalitatief goede maanden’
  En de oncoloog wijst wel makkelijk naar het bestuur en de zorgverzekeraar, maar vergeet dat hij zelf € 200.000 per jaar opstrijkt. Als hij echt zo begaan is met de patiënt, levert hij toch 3 maandsalarissen in om in ieder geval één iemand te helpen?

  Verder sluit ik mij aan bij Peter, er moet een grens getrokken worden. Voor echte genezing (dus niet alleen verlenging) is er naar mijn mening geen grens, maar een paar maanden waarbij je nog kunt discussiëren wat ‘kwalitatief’ is?

  Niemand wil afscheid nemen van een geliefde (en zeker net als anderen er grof aan verdienen) maar het hoort bij het leven.

 11. Luuk Koelman

  @eenvrolijkefan
  Als je nuances zoekt, heb je de essentie van wat een column is, niet goed begrepen. In het filmpje wordt duidelijk gesproken over gewonnen maanden waarin de patiënt gewoon van alles kan blijven doen. Dat vertaal ik met ‘kwalitatief goede maanden’.

  Het salaris van medici is qua zorgkosten een druppel op een gloeiende plaat. Het Centraal Planbureau schat dat een forse korting op het salaris van alle zorgmanagers een besparing van slechts 0,1 procent oplevert.

  Ach, had je maar de farmaceutische industrie genoemd die medicijnprijzen kunstmatig hoog houdt, dan had je een punt gehad. Met je nuance.

 12. een vrolijke fan

  @Luuk
  De essentie van een column is mij prima duidelijk, alleen vind ik dat als je naar een artikel verwijst, deze ook moet handhaven en niet moet overdrijven. Maar je hebt gelijk, mijn excuses. Ik heb het filmpje namelijk nu ook bekeken (in eerste instantie alleen het artikel gelezen) en je hebt gelijk er wordt gesteld dat een patiënt alles nog kan doen.

  Een flinke salariskorting is misschien een druppel op een gloeiende plaat, toch zou die 92 miljoen (dat is immers 0.1% van de 92 miljard) zo’n 1900 patiënten dit medicijn kunnen geven.

  Tja, de farmaceutische industrie. Deze hoort natuurlijk ook thuis in de gehele discussie, maar het blijft een pot-verwijt-ketel verhaal.

  Het blijft hoe dan ook een pijnlijke discussie waarbij iedereen vooral naar elkaar wijst en niemand verantwoordelijkheid wil en durft te nemen.

 13. Misschien is het een idee als Luuk zich eens verdiept in het “preferentiebeleid ” als het gaat om de medicijnverstrekking in ons land. Wikipedia.
  En voor de rest: Zolang de psychiatrisch patiënt “Willem” hier reageert houd ik het voor gezien.
  Maar goed, ik heb geen gevoel voor ironie, dus ben ik hier niet thuis.

 14. Ik hoop dat die Willem écht is wat en wie hij beweert te zijn, en niet iemand die nog een schepje op de satire van Luuk probeert te doen.
  Wanneer in de Tweede Kamer gediscussieerd wordt over herinvoering van een soort gedeprivatiseerd Ziekenfonds, kunnen zijn opmerkingen mooi meegenomen worden.

 15. Je vergeet de kwalijke rol van de pharmaceutische industrie. Nieuwe medicijnen zijn zo debiel duur om de ontwikkeling ervan te bekostigen. Na verloop van tijd worden ze veel goedkoper. Het is toch zot dat ze die prijzen niet levelen? Iedere idioot kan op z’n vingers natellen dat die medicijnen hun geld heus wel gaan opbrengen,
  We drijven af, en zinken diep.

 16. wat een giller dat iemand nog steeds de vergelijking van wel of niet roken gebruikt.zeker liggen slapen ga even verdiepen in hoe erg kanker in onze maatschappij is uitgebreid, van zeer jong tot oud. Daar komt veel meer bij kijken dan een sigaret!

 17. Ik mis de maker van dit medicijn in dit verhaal? Zijn zij niet de belangrijkste partij die een medicijn maken wat onbetaalbaar is? Terwijl zij wellicht al betaalbare opties hebben maar liever rijker worden met de duurdere variant?

  Daar is nl enige tijd geleden al eea over gepubliceerd. Denk niet dat je de zorgverzekeraar alleen al moet kijken maar eerder de farmaceutische industrie

 18. De farmaceutische industrie is er helemaal niet bij gebaat dat mensen genezen van een ziekte.
  Het is een biljarden industrie, met een onophoudelijke geldstroom richting hun kant.
  Na 50 jaar doneren aan de fondsen voor kankeronderzoek, is er reeds 500 miljard overgeschreven naar deze fondsen.
  Toch zijn de behandelmethoden niet echt veranderd in al die jaren.
  Alternatieven worden er nauwelijks bekeken.
  Zo zijn bepaalde hennep producten vermoedelijk kankerremmend of zelfs kankergenezend.
  Maar je denkt toch niet dat de farmaceutische industrie onderzoek doet naar een plantje waar geen patenten op rusten, en redelijk eenvoudig te telen is.
  Daar gaat die miljardenstroom !!
  Als je ziekte in stand houd, houdt je ook de inkomsten in stand.
  Alles draait uiteindelijk om geld en macht.
  Je bent interessant voor de hoge heren als je geld in het laatje brengt, de schatkist vult.
  Ben je 65 en ga je met pensioen, dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat deze ” afgeschreven machine” nog eens 30 jaar meegaat.
  Deze wereld is zo vies, zo doortrapt en smerig, je zou bijna “willen” dat je er niet te lang vertoeft

 19. @Willem, in diverse gedaanten :
  Ik ben uw geouwehoer, verpakt in de gedaanten van diverse types helemaal spuugzat.
  U richt zich tot de “intelligente lezer”, wat een gotspe.
  U bent een zielige zeikerd, die hier uw gram probeert te halen waar het u elders kennelijk niet lukt.
  Een advies: Zoek eens een goede psychiater en werk aan uw probleem.
  Succes en dit is tevens mijn laatste bijdrage hier en dat komt door het feit dat @Willem hier de boel heeft gekaapt.

 20. @Luuk: Je beklaagt je over het feit dat mensen niet beschikken over een “Satire-radar”.
  Nee, veel mensen lopen op hun tandvlees om allerlei redenen en dat is hun “satire radar” even buiten werking.
  Dat jij dat niet begrijpt komt omdat jij als journalist dit niet begrijpen kunt.
  Journalisten leven in een andere wereld dan hun lezers.

 21. @willem

  Hoe leg je een kind uit dat hij/zij kanker heeft? Is dan dat een kind zijn of haar schuld? Een vriendin van mij is geboren met leukemie en door de goede zorg is ze alsnog 13 jaar geworden en hebt ze zelfs thuis kunnen zijn voor een paar jaar. Hoe u reageert over het niet of wel roken? Als je naar andere onderzoeken kijkt is dat er meer aan de hand is. Mijn overgroot oma is 95 geworden en rookte enorm veel en dronk ook. Niet overleden aan kanker maar aan ouderdom. Het ligt er aan of u active kanker cellen in uw lichaam heeft. Als u die heeft ben u overgevoel voor zoals roken. Het is altijd aan combinatie van geweest. Maar dat vergeten mensen altijd want het is makkelijker om alleen roken het schuld te geven.

  @Luuk
  Super collum! Luid en duidelijk wat ik al jaren roep.

 22. Beste Luuk… Sommige mensen hebben het geld maar weten niet waar ze naartoe moeten om die pillen te halen die u bedoelt. Mijn vader is kankerpatiënt en zal niet meer lang bij ons zijn… Maar als dat wel zo is zoals u zegt de 6 maanden… Dan wil ik heel graag weten over welke medicijnen het gaat… En waar ik ze kan vinden. Ik vind het schandalig wat er gebeurt in onze maatschappij.

 23. G. ter Steege

  Euthenasie mag dus wel, maar alleen in opdracht van de verzekeraar.

 24. Wordt tijd dat de staat het weer over neemt want want de zorgverzekeringen hebben te veel macht daarom weer naar de staat want dit kan niet het zal wel weer zo zijn dat de directeuren veel geld moeten verdienen want wij leven in een graai cultuur ze weten niet hoe hard ze moeten graaien en dat gaat tenkoste van de mensen maar niemand doet er wat aan nederlanders vinden het allemaal wel goed

 25. verlenging en deze verantwoording liggen ook bij je zelf je kunt zelf een hoop dingen assertief doen maar nee we moeten de verantwoording voor “genezing” uit handen geven schoppen tegen andere omdat hij jou pillen niet wil betalen nou ik zal je zeggen ik wil jullie zogenaamde pillen niet eens bende is het.
  Genezen is er niet meer bij we praten enkel alleen nog over verlenging van het leven te erg voor woorden.

 26. @ Willem, kankerpatienten en met name rokers kosten de samenleving juist veel minder dan niet kankerpatienten. Ze hebben namelijk in verhouding veel meer jaren van hun leven dat ze geld in het laadje brengen voor de samenleving, en juist veel minder jaren dat ze geld kosten. Ze werken bv tot hun 65e en gaan dan op 68e jarige leeftijd dood aan kanker. Daarna gaan ze dus relatief snel en goedkoop dood. Dus als je deze redenering wilt aanhouden moet je juist rokende kankerpatienten die paar maanden extra gunnen. Zelfs politici zien dit over het hoofd.

 27. Jappie McEyk

  Ons Europese/Nederlandse zorgstelstel is er niet voor om de beste medische zorg te verstrekken.
  Nee!
  Het is er om te zorgen dat de commissarissen en directeuren van de zorgverzekeringen grote salarissen en bonussen kunnen opstrijken. Mochten ze hierin falen dan treed het rolatie systeem in werking. Dit houdt in. Even op een zijspoor zetten en als het weer wat rustig is wordt er weer voor gezorgd door het systeem dat je ergens anders weer een mooie goed betaalde functie krijgt.

 28. Misschien toch minder geld aan de illegalen uitgeven en nie al het geld naar andere landen sturen want wij zijn r de dupe van

 29. En met de pesioenen gaat het previes hetzelfde, er is geld zat in die pot maar de overheid maakt regels zodat je van je uitgestelde loon steeds minder krijgt…. Wedden dat er iver een paar jaar weer een flinke greep in die pot van het abp gedaan wordt door de regering????? Laten ze de pil van Drion maar op de markt brengen, dan kan je als je tenminste nog bij je volle verstand bent zelf beslissen wanneer je er uit stapt, daar willen ze toch naar toe????

 30. Iedereen heeft geen goed woord over voor de zorgverzekeraars, de politiek en de farmaceutische industrie. Ze helpen elkaar allemaal en laten ons kreperen. Welke (politieke) beweging brengt het volk in actie. Grote demonstraties overal in het land.

 31. Altijd schokkend om deze werkelijkheid te lezen. Bij gehandicapten een soortgelijk verhaal. Ik probeer al jaren een total body scan te krijgen voor mijn ernstig, meervoudig, complex gehandicapte zoon (u weet wel, 1 van de onrendabelen in onze maatschappij). Het antwoord dat ik steeds krijg?? “Moeilijk, erg moeilijk omdat hij onder narcose moet”. Ik denk dat was het de dochter van de koning , het allang geregeld zou zijn.Wij zijn genoodzaakt te grijpen naar medicatie, dat kost niets!!!

 32. Ff serieus: in deze tijd kun je niets meer genuanceerd melden. Juist niet. Voor wat? De rijken te sparen? Opkazen: het hele land is naar de klote door deze acties. Kapot schamen moeten ze zich. Het enige wat ik dit ‘ soort’ toe wens is krijgen waarop zij besparen!

 33. Help. Ik snap iets niet Luuk. Wat is er mis met de farmaceutische industrie? Ik weet dat daar veel geld wordt verdiend, veel van dat geld verdwijnt naar de aandeelhouders, maar ook veel geld moet opnieuw gestoken worden in nieuw onderzoek naar nog betere medicijnen of compleet nieuwe therapieeën. Nu komt het: de ontwikkeling van een geneesmiddel kost tussen de 500-1000 miljoen dollar. En dan is het niet zeker dat het ooit op de markt komt. Van elke 30 “nieuwe” registraties redden hooguit 3 of 4 het tot in de apotheek (lees succesvol). Echter alle onkosten van alle 30 de ontwikkelingsjaren (onderzoek, testen, ontwikkelen en loon) moeten uit die 3 of 4 succesvolle prepraraten gehaald worden. ja, dus zijn de eerste 10 jaar de originele medicijnen duur. Daarna vervalt namelijk het patent op het molekuul en kan elke indiër het met containers naar nederland verschepen. Daarnaast zijn de apothekers ook grote profiteurs geweest: die hebben jarenlang generieke (kopei) geneesmiddelen ingekocht en specialité gedeclareerd (joepie, 3e auto en 4e huis in frankrijk). En nog flikken apothekers het om specialité geneesmiddelen in te kopen in spanje en griekenland (lage lonen landen binnen de EU) en tegen noord west europese prijzen te verkopen. Er is maar 1 grote schuldige: de zorgverzekeraar. De industrie maakt tenmisnte nog iets, doet iets voor het geld. De verzekeraar zit alleen op het pluche en deelt de lakens uit aan de mensen waarvan wij dachten dat ze met de eed van Hippocrates iets humaans hadden beloofd.

 34. Het enige wat in deze situatie verandering zou kunnen brengen is als wij onze onvrede (zorg is daar maar een gedeelte van) en masse kenbaar zouden maken door de hele economie stil te leggen (anders gezegd: de straat op gaan om te protesteren), edoch wij Nederlanders verkiezen om als makke schapen anoniem te gaan zitten klagen op Feestboek en andere social media, in de veronderstelling ‘dat iemand het dan wel zal lezen en voor ons op lost’…

 35. Het eerste waar ik aan moet denken tijdens het lezen van dit artikel is dat het mij erg bekend in de oren klinkt.
  Hoe zat dat ook alweer met hongersnood?
  Meer dan genoeg geld en voedsel maar er zijn altijd mensen die honger lijden.

 36. Heeft iemand een idee wat een wel vergoedde hart /lever/long operatie cq transplantatie kost? Deze operaties houden iemand waarschijnlijk wel iets langer in leven, maar dat zou dus niets uit mogen maken. Dit is inmiddels geaccepteerd, misschien moeten we nog even geduld hebben, als die tijd ons gegund is?

 37. Dick Pronk,

  Voor mensen die (nog) geen kanker hebben zou ik zeggen ga eens een kijkje
  nemen in het AVL in Amsterdam.
  Wat ik constateer dat de discussie gevoerd word door mensen die zogenaamd gezond zijn.
  Even ter herinnering 1 op de drie personen kan het treffen !!!
  Als het je zelf betreft praat je niet over geld maar haak je naar het LEVEN !!!

 38. Sorry hoor maar max 13 weken krijgen als je terminaal bent is wel de grootste bullshit ever. Wat kan ik daar kwaad om worden als mijn beste vriendin anderhalf jaar lang fantastisch is behandeld tot ze niet meer kon en wilde. Bah “Y”!!

 39. Chemo is NIET levensverlengend
  je bent zelf verantwoordelijk voor je leven niemand maar dan ook niemand hoor ik hier over eigen verantwoording nemen zielig volk hier en maar schelden naar andere kijk een naar je zelf. Ik bemerk hier herleven angst en afhankelijkheid en maar schelden over andere kijk gewoon eens naar je zelf

 40. Het is het NL systeem. Het moet met zo weinig mogelijk, zo goedkoop mogelijk. In nl geven ze geld liever uit aan trajectcontroles. Het woord “hervormen” kan ik niet meer aanhoren. We doen niets anders, het is een zeer uitpuilende kostenpost. We gaan een zeer grootte uitdaging aan in NL. We gunnen elkaar niets meer. Een uitstekende chirurg mag niets verdienen. De beste bestuurders, chirurgen etc. vertrekken en de beste IT’ers gaan naar Amerika. O ja, onze koning en koningin mag in een adviesrol best 1,5 miljoen exlc. onkosten verdienen. Geen hond die er iets van zegt, hypocriet ook. Zalm heeft toch gelijk vind ik. Wij zijn een “afpakcultuur”. 100% gelijk. Vooral als je succesvol bent. Maar stel nu eens voor als men een miljoen in de lotto wint, dan is nl te klein. Pak slechte bestuurders aan, maar dat doen we weer niet. Vind je het gek dat ondernemers in onze belangrijke middenklasse niet meer durven te ondernemen. Panden zijn veel te duur en men krijgt geen geld van een bank. Dan is er een zeer grootte leegstand onstaan in bedrijfspanden, maar we bouwen masaal nieuwe. Een grootte geldverspilling. Of liever gezegd, koop van dit geld deze medicijnen.
  We verliezen onze aansluiting met de real world. Sterker nog, in nl zijn ze compleet de weg kwijt.

 41. het zijn criminelen boeven die hele zorgverzekeraars. Zij houden ziekten en problemen mede instant om het gehele systeem te laten draaien. Manipuleren iedereen die van hun afhankelijk is. Dus ook ziekenhuizen.

 42. Het is natuurlijk apart dat de farmaceutische industrie zulke hoge bedragen vraagt voor medicijnen!
  Als niemand ze meer koopt omdat ze te duur zijn zouden die hun prijzen wel moeten laten zakken. Daarnaast is het nog aparter dat mensen die farmaceutische troep in hun lichaam willen hebben. En wat dus echt schandalig is is dat je wel door je zorgverzekering farmaceutische troep en behandelingen vergoed krijgt maar plantaardige medicijnen die al duizenden jaren gebruikt worden niet!

 43. De zorgverzekeraar moet opnieuw uitgevonden moeten worden, maar dan als een NON-profit bank, niet beurs genoteerd en als een staats bank! De directeuren een normaal salaris en geen bonussystemen, hooguit een 13e maand uitkering!

 44. Het probleem heeft alles te maken met de farmaceuten die over de rug van terminale patienten vermogens willen verdienen aan gepatenteerde medicijnen.

 45. richard walter

  waarom niet een einde met cocaine, morfine, in een roes.
  en op eeen waardige manier afscheid nemen.

 46. Marguarita

  Geachte Willem.

  U gaat wel erg kort door de bocht. Mensen die gerookt hebben straffen-behandeling weigeren ? ,U rekensom loopt mank weet u wat de accijnzen op tabak al die jaren is geweest,een vermogen van miljarden die die rokers betaalden. Maar vanaf die zorgverzekeraars allemaal geprivatiseerd zijn , valt dit hele systeem buiten welk sociaal karakter ook nog,en is enkel alleen uit op winst. Verder wijs ik u erop dat U met Uw these iedereen die door voeding vaatvernauwing en ander ongein krijgt,dan ook maar de moord mag stikken .Terwijl gezonde voeding nu juist zo duur is en door veel mensen helemaal niet te betalen. Van stress worden mensen ziek,sommige moeten 2 banen nemen om rond te komen , kunnen niet 2 maal per jaar op vacantie en hebben meestal geen tijd -geld over voor onstspanning en sport. Ook vrije tijd kost geld. ik wil nog wel even door gaan. U voorbeeld is voor upperclass .Mensen die geld hebben blijven automatisch langer gezond. Kortom de ooit zo geprezen nederlandse gezondheidszorg en haar stelsel ,is steeds meer door de rechtse regering vakkundig naar de klote geholpen. Dra is kwalitatieve zorg en kwalitatief leven in het ooit zo sociaal nederland alleen nog voor mensen met een portomonee. Dit is het toppunt van verpaupering,die uit een hoek komt van armzalige asociale signaturen.Last but not least ,wis de pharma-maffia niet uit die dit als ondernemers net zo verder in de hand werkten. Het is foei! Met beleid en zorg heeft dit alles nog de fok te maken ,maar met ijskoude misselijkmakende bedrijfsvoering met de hoofdletter W van WINST.

 47. jan jansen

  Het ontwikkelen van een medicijn incl FDA-approval kost een half miljard tot een miljard dollar. Dat zijn 5.000-10.000 jaarsalarissen van een ton (dat verdient een promovendus /onderzoeker echt niet!). Maar stel dat het echt 5.000 jaar fulltime werk is om één medicijn te ontwikkelen, HOEZO DAN?

 48. annebeth

  Uhhh kijk ik nu naar sensatiezoekend sbs hart van Nederland of lees ik een column. Helaas lijkt het meer op het eertse. Deze column is duidelijk een voorbeeld van de klok horen luiden maar…
  Zeker geen kennis van ziekenhuisbudgetering, de inkoop van verzekeraars en eigenlijk gezondheidseconomie in zijn algemeenheid. Begin me bijna af te vragen of je geld hebt gekregen van de farmaceuten om deze onzin te schrijven.

 49. Hoe lullig ook; ergens moet de grens worden getrokken…..

 50. Nu kan je begrijpen dat ik blij ben in Thailand te wonen , 2 maanden geleden is er slokdarmkanker bij mij ontdekt , binnen 2 weken heb ik in Bangkok de operatie ondergaan die 10 uur geduurd heeft na 2 weken ziekenhuis kon ik terug naar huis en heb nu de eerste chemo gedaan *(van de 4x ) er was geen uitzaai mn maag is kleiner gemaakt en iets verplaatst hier word mij 100% gegarandeerd in Nederland was ik opgegeven geweest !!!!

 51. Het is net als de VVD de meest arme mensen stemmen er op. Net aks hier, proberen de mensen die lachend worden uitgebuit door zorgverzekeraars en de farmaceutische industrie, hun misbruikers nog te verdedigen.
  Dat is pas echt zielig als het idee dat jij, als o zo slimme man of vrouw, na jaren ontdekt dat je genaaid bent waar je bij staat.
  Nee dan maar beter vasthouden aan die leugen dat is niet zon afgang. Trouwens CZ is wel het meest onsmakelijke bedrijf in Nederland.
  Lees een gemiddeld interview met de directeur en je zou willen dat dit bedrijf vandaag nog kapot gaat.

 52. Ik snap de satire. Het is immers een column, echter voor mij ligt er nog een vraag voor. Waarom is die medicatie zo idioot duur? De echte boeven werken in de farmaceutische industrie. Misschien als we wat kritischer kijken naar de afname, dat deze ook goedkoper wordt. Waarom betaal ik in bijvoorbeeld Turkije 6 euro voor een anti-biotica kuurtje, waarvoor ik hier 60 euro betaal? Gewoon tien keer zo duur dus.

 53. Wat doen we moeilijk, maak je niet druk we overleven het hoe dan ook toch niet………niemand!

 54. In wat voor een land leven we? We betalen ons scheel om niet geholpen te worden. Ik ben zelf een ex- kankerpatiënt en heb veel gezien en gehoord . De beste artsen vertrekken allemaal naar het buitenland omdat ze daar de mensen wel oud mogen laten worden. Voorbeeld: prostaatkanker kan in Nederland 55% van de mannen geholpen worden . In Duitsland kan 95% geholpen worden of zelfs genezen. En dan begint die imbeciel van cz over roken. Roken is niet goed maar er is never nooit bewezen dat je er kanker van krijgt

 55. Heel triest om te lezen vooral als je vader maagkanker heeft en niet lang meer heeft. Wilt u mij de naam van dit medicijn doorgeven.

 56. Dit is heel waar. Vriend uit Amerika had zijn epilepsy medicijnen nodig want hij had te weinig meegenomen- hij bleef langer dan verwacht. Toen we naar de Huisarts en apotheek gingen, vroegen we of de medicijnen er waren en konden worden gegeven. Toen we de pakketje lieten zien met de naam, zeiden ze zelf: “In Nederland bestaan deze medicijnen helemaal niet. Ze worden niet geleverd. We kunnen het ook niet bestellen of aankopen.” Wow, echt? Vriend van me kon dat niet geloven. Het was surreal.
  “Hoe worden mensen met epilepsy behandeld in Nederland? Ik kan mij niet voorstellen zonder. Hoe kan dit nou? Hoe worden ze behandeld hier?” uit niewschierigheid gingen we het navragen wat ze krijgen normaal gesproken en uitzoeken wat het is. Blijkt nou te zijn dat het goedkoop troepis dat binnen bepaalde dosering in verzorging valt. Want daarna heb je nog een goedkoop krent nodig dat voor Nederland als ‘te duur’ word beschouwd. Sindsdien wist ik dat als we kanker zouden hebben of wat dan ook – we gaan sneller dood dan het zou kunnen uitlopen of verhelpen, want we worden niet en zullen nooit geholpen worden om te overleven zoals het hoord; welke ziekte dan ook. Want hoe kunnen ze geld binnenkrijgen zonder zieke mensen?

  Moordenaars.

 57. Jan-Simon Laarakker

  Veel reacties, dat wel. Heb ze weliswaar niet allemaal tot mij genomen, maar inhoudelijk een aardig niveau dat zich met ‘plezier’ of beter nog, mat aandacht laat lezen.
  De column is ‘prikkelend’ temeer omdat mijn vrouw uitgezaaide borstkanker in de botten heeft. Onder die omstandigheden is het m.i. goed een dergelijke prikkel tijdens het ontbijt te consumeren, ook het onverbloemd cynisme van Willem. Beiden zitten zij, zij het aan verschillende tafels, hun terechte gal te spuwen. Maar, wat heeft de, in dit geval, de kankerpatiënt eraan.. Een ‘glimlach’ op zijn/haar doodvermoeide gezicht, te moe om te lezen, een bittere nasmaak van zijn/haar politieke keuze tijdens de verkiezingen.. Achteraf is het meestal ‘de wonden likken’. Ook de familie zit met een kater en dat alles duurt tot het ‘leed geleden is’. Dan is men weer gericht op de toekomst én stemt gewoon weer VVD, D666, PvdA, CDA en nog meer vandaag soort crap. Een enkeling (alhoewel) kiest uit bitterheid PVV. De sores waar veel Nederlanders in verkeren zijn de sores waar zij voor een wezenlijk deel zelf voor gekozen hebben en hierbij heb ik het niet over de ‘insteek’ van Willem, terwijl het juist zijn ‘benadering’ is die het gevolg van ‘onze’ keuzes aan het licht brengt. Het beloofde bitterzoet van de politiek. Nog zo’n twee jaar en uw buurman, kind, vrouw/man, andere familieleden, vrienden en kennissen laten dan weer, stiekem in een hokje achter een gordijntje, ‘zien’ hoe zij het geleden leed van al die patiënten interpreteren…

  Met zulke vrienden, familie e.a. heb je echt geen vijanden meer nodig!

  Mvg. J-S

 58. Zoals ik al eerder op dergelijke berichten heb gereageerd……..verzekeringsmaatschappijen beslissen tegenwoordig over leven en dood. Een indirecte vorm van ongewenste euthenasie, voorgeschreven door de zorgverzekeraar. Is dat niet strafbaar?

 59. Je moet deze vraag niet collectief stellen, de vraag moet zijn hoever zou je zelf gaan ieder mens kijkt daar anders tegen aan, ik begrijp dat mensen er wel vooor kiezen net zoals ik begrijp als mensen nee zouden zeggen, het is maar net hoe je er zelf tegenover staat, en als je gezond bent is het heel makkelijk zeggen, natuurlijk moet je niet rekken, maar als je ziek ben heb je er toch een andere kijk op, oja ik heb kanker en ben zwaar hartpatiënt en ik zou niet kiezen voor verlengen, maar snap dus de mensen wel die dat wel willen

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top