Ritalin

Sterf! (2)

Stel, je bent niet de maagkankerpatiënt van vorige week, die zijn peperdure medicijn à 8000 euro per maand niet krijgt van de zorgverzekeraar. In plaats daarvan ben je de manager van een groot farmaceutisch bedrijf. Een hele verbetering, nietwaar?

De zaken gaan goed! Dat is belangrijk want zorgverzekeraars mogen dan geen winstoogmerk hebben – de farmaceutische industrie heeft dat wél. Je aandeelhouders zijn je grootste zorg. Hen tevreden houden kan slechts op één manier: winstmaximalisatie.

Soms vragen mensen je: zal ooit hét geneesmiddel tegen kanker worden gevonden? Je geeft altijd netjes een sociaal wenselijk antwoord. Je roemt de duizenden fietsers die op één dag zes keer de Alpe d’Huez bedwingen. Al dat geld gaat naar kankeronderzoek! Dus wie weet! Wat je níét vertelt: hoe meer geld zij bij elkaar fietsen, des te minder geld jij voor kankeronderzoek hoeft te begroten. Om nog maar te zwijgen over het feit dat de farmaceutische industrie sinds jaar en dag meer geld uitgeeft aan marketing dan aan onderzoek.

De waarheid is: een ziekte genézen? Dat is helemaal niet in het belang van jouw aandeelhouders. Het is een simpel economisch principe: genezing betekent minder patiënten. Verloren klanten, dus weg omzet, weg afzetmarkt. Het beste medicijn dat jij kunt bedenken, is een middel dat een dodelijke ziekte transformeert in een chronische. Want wat is nu meer winstgevend dan een patiënt die voor de rest van zijn leven medicatie moet slikken, zonder genezing? Neem nu Aids. Voor wie trouw zijn pillen slikt, een chronische ziekte. Net als bijvoorbeeld astma, diabetes, epilepsie en reuma. Perfect! Prima! Niets meer aan doen! Wie hoopt dat de farmaceutische industrie hemel en aarde zal bewegen om deze ziekten écht te genezen, snapt niet hoe Big Pharma werkt.

Je kijkt op je mobiel. Goed nieuws, zorgverzekeraars komen tóch over de brug met een vergoeding voor dat 8.000 euro per maand kostende medicijn. Mooi. Gooi je over een paar maanden de prijs omhoog naar 9.000 euro. Want dit is het spel en zo wordt het gespeeld. Medicijnen worden in de eerste plaats ontwikkeld om geld te verdienen.

God, wat ben je blij dat niemand je ooit écht kritische vragen stelt. Bijvoorbeeld: „De woorden ‚ziekte’ en ‚winst’ binnen één bedrijfstak, is dat niet vreemd?” Of: „Waarom is in de medische industrie de aandeelhouder belangrijker dan de patiënt?” Maar hé, jij hebt de wereld ook niet gemaakt. Het is zoals het is. Winst boven alles. Mensen noemen je een farmaceut, maar diep van binnen ben je gewoon een bankier in medicijnen.

13 reacties op “Sterf! (2)”

 1. Mens in wording

  De mens is een ziekte op de huid van de aarde. Vandaag heten wij allen Willem.

 2. Bedankt voor deze column.

  En ook leuk dat we een eerlijk antwoord krijgen van een farmaceut in hart en nieren. (Identificatie onbevestigd, maar toch interessant.)

  Wel griezelig dat ik het gevoel krijg dat Mammon zelf aan het woord is wanneer ik de reactie lees. Maar goed…

  Als we het nu gaan hebben over marketing moet ik toevoegen dat “het gewone volk/de patiënten”, hierna te noemen de Slaaf, ook zelf een oordeel heeft, alhoewel dat niet zeer interessant is voor de farmaceut, hierna te noemen Machthebber. Deze zal natuurlijk zoveel mogelijk melken, de financiële en reputationele schade accepteren.. als hij in de lange termijn maar winst maakt.

  De woorden van de Slaaf is eigenlijk waardevoller dan de Machthebber denkt. Het is de “gratis” marketing van de slaaf zelf (deze column is hier één voorbeeld van) die de Machthebber herinnert wat de Slaaf wil: een gril waarbij de Machthebber de wens van de Slaaf misschien vervult. “Nee” heeft de Slaaf, “Ja” kan hij krijgen.

  Maar let op: Het is ook een barometer. Als de druk te hoog is kan de Slaaf ontploffen. En dan moet de Machthebber maar hopen dat de scherven hem niet raken. (Zie: Elke revolutie, muiterij of burgeroorlog ooit.)

  I.p.v. elke keer zoveel mogelijk misbruik te maken (ja, misbruik, omdat ethiek volgens de Slaf de basis is van bijna elk wet en regel) zou de Machthebber zich minder moeten gedragen als een georganiseerde crimineel volgens de Slaf. Dan heeft de Machthebber die zich over zijn geld zit te masturberen ook betere medicijnen voor zichzelf en zijn familie als het ze een keer niet meezit qua gezondheid. En is zijn levensverwachting, de duur en intensiteit van het genot van zijn geld waarschijnlijk ook wat langer en beter.

  Mjah, gelukkig is er ook een ander tak dan de zorg die een uitkomst kan bieden, namelijk Bio-informatica. Misschien hebben we toch een kans en kunnen we in de toekomst een oplossing verwachten in de vorm van “nanorobotica”.

  Dan koop ik graag illegale Apple-bots via Marktplaats of een The Silk Road voor farmaceutica, download ik een gekraakte firmware van Menzis tegen kanker via The Pirate Bay en dan mag de farmaceut net als de vele popzangers klagen dat ie te veel geld kwijtraakt aan Online Piracy. 🙂

  Ozan
  Programmeur (en soms patiënt)

 3. Beste Willem, in welke gedaante dan ook,
  De farmaceutische industrie maakt niet alleen winst, maar ook prima producten .
  Prima producten, waar u, als u deze zou slikken , een zeer grote dienst zou kunnen bewijzen aan de mensheid en met name aan de lezers van de stukjes van Koelman. Welke psychische afwijking u heeft weet ik niet, maar ik gok op een behoorlijke persoonlijkheidsstoornis, u komt waarschijnlijk dicht in de buurt van de narcistische varianten. Ik geloof niet dat u paranoïde bent. Grootheidswaanzin misschien, het zal mij niet verbazen als u ‘s avonds, verkleed als Napoleon, Churchill of Jan Peter Balkenende voor de door u geërfde, door vocht uitgeslagen spiegel staat van uw opa . En dan een toespraakje houdt tot de verzamelde journalisten . Schizofreen in lichte mate ? U vermomt zich nl in diverse varianten….
  Of gewoon een verwarde man, bezig zijn vliegbrevet te halen ?
  Sterkte. Ik heb medelijden met u.
  Want als u meent zich te kunnen uiten door middel van het herhaaldelijk lastig vallen van lezers van de columns van Koelman, bent u aardig van het pad af.
  Gaat u Paaseieren zoeken dit weekeinde ?
  Dan wens ik u succes. Misschien vindt u dan rust en vrede.
  Want u vindt het vast fijn dat ik aandacht aan u besteed.

 4. Margriet

  Casus: Ja wij hebben als kliniek voor mensen met een chronische ziekte nu nieuwe pillen. Ze hoeven er minder te slikken en ze zijn ook nog beter voor de patiënt! Maar ja de pillenproducent wil volume blijven draaien, daar halen ze grote winsten uit. Daarnaast zijn er nog wat andere partijen die dan geld mislopen. Wat een dilemma!
  Als je je bestaansrecht ontleent aan het bestaan van patiënten met een ziekte, zouden die dan niet op de eerste plaats moeten staan? Zal het gat dat ontstaat niet vanzelf gevuld gaan worden doordat er nieuwe inkomsten worden gevonden? Wees toch niet allemaal zo bang om te verliezen. Ook hier de link naar het zieke bankwezen en misschien wel naar mijn zieke ik. Is hier een pil voor Willem?

 5. @louisa, u bent voorzitster van de ballotagecommissie.?

 6. ik sluit me aan bij Luuk Koelman. Ik heb zeker geen hoge pet op van de farmaceutische industrie. De zorgverzekerde duur laten betalen voor hun medicijnen. Bestaande medicijnen in een ander jasje, drukstrip doen! Daardoor meer klachten bij diegene die ze gebruiken. Er moet genoeg geld overblijven voor de aandeelhouders en iedereen die daar boven in het rijtje staat. Maar of deze mensen echt gelukkig zijn is maar de vraag! Geld maakt niet gelukkig. Laatst nog gehoord: HEBBERIGHEID maakt niet gelukkig.

 7. Ik sta volledig achter dhr Koelman. En daarmee klaar. Verzekeringen zijn gewoon een stel oplichters bij elkaar. Geld graaiers zijn het. En iedere verzekeraar die op mijn reactie een antwoord geeft is zeker een geldgraaier. #rotop #verzekeraars

 8. @Luuk. @Willem, in diverse gedaanten,
  Satire ? Dit is geen satire. Dit is kinderachtig gedrag en gezeik. Je uitgeven voor iemand anders onder zijn eigen naam schuurt bovendien langs de kanten van het wetboek van strafrecht. Enfin, zoek zelf maar op.
  Weet je wat goede satire was, Luuk, dat stukje destijds over Greta Duisenberg.
  Dit haalt er niet bij.

 9. Helemaal interessant wordt het als het bedrijf wat de medicijnen produceert tevens bepaalde ingredienten van ons moderne voedsel produceert: een toevoeging (zogenaamd om het voedsel te verbeteren) veroorzaakt bepaalde gezondheidsklachten, waar vervolgens heel toevallig een pilletje voor op de plank ligt.. Dubbel kassa!

 10. @Louisa, ik vrees dat je nooit naar cabaret gaat of kijkt, cabaretiers kruipen toch ook doorlopend in de huid van……
  Bedenk Louisa: Humor is achter scherts verscholen ernst(waarheid).

  En we weten toch allemaal dat een bankier zich alleen interesseert om nog meer geld te verdienen, een echte belegger GEEN geweten heeft en de farmaceutische wereld hoopt dat moedertje natuur regelmatig nieuwe ziektes de wereld ingooit of bestaande resistent worden, want dan is er weer heel veel te verdienen. En dat alles om zogenaamd de wereld draaiende en gezond te houden.
  Probeer het eens zo te zien Louisa: olie en vetten uit vis zijn gezond, maar de vis op zich niet, vol met gifstoffen uit de vervuilde zeeën.

 11. Denk dat dit probleem moeilijker ligt dan het probleem wat in Sterf (1) naar voren wordt gebracht. Ja inderdaad, er spelen grote commerciële belangen in de farmaceutische industrie. Maar waar is bijvoorbeeld de politiek in deze? Die allerhande patentaanvragen toelaat en verstrekt ook als deze wetenschappelijk onderzoek nagenoeg onmogelijk maakt of een enkel bedrijf een monopolie positie schenkt. Die andere manieren van wetenschappelijk onderzoek – zogenoemd commercieel onrendabel onderzoek – kan inrichten en financieren maar dit zeer beperkt doet. Die het idealisten moeilijk maakt om fondsen te werven voor dat onderzoek wat wél patiënt gericht is. Die wereldwijd het marktprincipe in de farmacie in stand houdt en alleen ingrijpt als het om geld gaat en niet om de patiënt zoals met preferent beleid gebeurd.

  Trouwens fijn om te zien dat je in de zorg gedoken bent Luuk. Ik hoop dat je dat vaker zal doen, want de zorg is alleen al in Nederland een onuitputtelijke bron van inspiratie verworden helaas.

 12. Overigens vind ik het onbegrijpelijk dat mensen aangeven de columns van Luuk graag te lezen maar melden dit niet meer te willen doen vanwege een reagluurder. Is een beetje screenen van de reacties al te veel moeite als het gaat om maatschappelijke vraagstukken als deze?

 13. Beste Louisa,

  U heeft gelijk dat er ook goede medicijnen geproduceerd worden, maar Willem heeft ook gelijk dat het vreemd is dat medijnen geproduceerd worden door bedrijven met beursgang en een winstoogmerk.
  Wat Willem niet eens heeft genoemd is het feit dat bijv. Bayer ook pesticiden produceert. Degenen met de beruchte Neo- cortinoïden, welke de veroorzaker zijn van de bijensterfte….

  Het is toch gewoon logisch denken dat een bedrijf met een winstoogmerk zal blijven proberen om winst te blijven maken.

  Net als Monsanto, producent van allerlei dodelijke chemicaliën zoals pesticiden, agent orange enzo. En die tegelijkertijd zogenaamd heel nobel prefecte gewassen produceren…. Die bestand zijn tegen pesticiden…. Zodat er overal volop met deze giftige stofjes gespoten kan worden….. Zodat ze die lekker veel kunnen blijven verkopen…..

  ……………………………………………………………………….

  Groetjes, Feetje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top