Stemmen op een lege zetel

Het begon met Mark Rutte, half naakt in een sloep in de vrije natuur, samen met Jort Kelder. Duim omhoog, alles oké. Crisis? Welnee, ben je gek: iedere Nederlander komend jaar duizend euro erbij als het aan de VVD ligt. Daarna hadden we Geert Wilders. Hij is zo druk met het overvliegen van koffers vol joods geld uit de Verenigde Staten, dat hij gisteren niet deelnam aan het grote tv-debat. Of neem CDA-lijsttrekker Buma. Eerst was hij vóór een langstudeerboete – totdat hij studenten moest toespreken, toen was hij ineens tegen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Arie Slob van de ChristenUnie omarmt van de ene op de andere dag samenwonende homoseksuelen. Jolande Sap van GroenLinks wil gratis kraanwater in de horeca. Diederik Samsom van de PvdA waarschuwt ons op hoge toon voor de SP. Geen idee waarom, want de kans is groot dat beide partijen straks samen in een kabinet zitten.

Het is één groot rookgordijn. Geen wonder dat 85 procent van alle Nederlanders weinig tot geen vertrouwen heeft in politici, zo blijkt uit onderzoek van Reader’s Digest en de Universiteit van Amsterdam. Immers, geen enkele partij durft de miljarden-bezuinigingen die ná 12 september toch echt zullen worden doorgevoerd, concreet te benoemen. Geen slecht nieuws in aanloop naar de verkiezingen! Ach, het is allemaal zo doorzichtig. Lafjes wordt om de hete brij heen gemanoeuvreerd. Daarom stem ik 12 september voor de eerste keer in mijn leven blanco. Moet u ook eens doen. Het is de meest veilige optie, nu de verkiezingscampagnes holler klinken dan ooit tevoren. Beter blanco stemmen, dan stemmen op een partij die u een dag na de verkiezingen het mes van de vergeten beloften in de rug jaagt.

Enig nadeel: een blanco stem is niets waard volgens de Kieswet. Ik vind dat raar. Hoe kan het dat 65.000 stemmen op een partij een Kamerzetel opleveren, terwijl 65.000 blanco stemmen dat niet doen? Een blanco stem is toch ook een stem? Of is het soms mijn schuld dat partijen er een potje van maken? Nee toch zeker. Mijn stelling: in een echte democratie behoren 65.000 blanco stemmen één lege Kamerzetel op te leveren. Wat een geweldig beeld zou dat zijn. Stel je voor: tien procent van de kiezers stemt blanco. Dat zijn dan vijftien lege Kamerzetels, vier jaar lang. Een sterker signaal aan de politiek lijkt me nauwelijks denkbaar. En het scheelt ook nog eens wachtgeld.

18 reacties op “Stemmen op een lege zetel”

 1. Mooie titel voor een spannend boek met indianenverhalen: ‘Het mes der vergeten beloften’

 2. Nou Luuk wat let je: we hebben nog altijd een mogelijkheid om met 40k handtekeningen iets op de agenda te krijgen. Zet maar een referendum op, ik teken voor het referendum en de lege zetel.

 3. De dictatuur van de democratie noem ik het al jaren….
  Links lullen, rechts vullen en ga zo maar door.
  Mensen stemmen op gezichten en omdat men dat nu al jaren zo doet….

  En referendum…geef het volk brood en spelen 🙂

  Stemmen…nee, daar doe ik niet meer aan.
  Ook een mooi signaal naar de politiek als maar 10% gaat stemmen….en om de reacties voor te zijn dat je dan OF geen recht hebt om te spreken OF er beleid wordt gemaakt dat niet wenselijk is…zeg ik: Europa

 4. Het idee van een lege zetel is wel grappig maar levert alleen financieel ihkv salaris en eventueel wachtgeld wat op.
  Voor de rest verandert er niet veel, terwijl de massa in Nederland dat juist graag zou willen heb ik de indruk. Uiteraard muv het VVD “old boy’s network” (waar tegenwoordig ook ex-vakbondbestuurders lid van kunnen zijn en als zodanig bij de multinationals hun zakken vullen), die lurken nog eens aan de sigaar, drinken hun cognacje en hebben schijt aan de rest!

 5. een vrolijke fan

  Ik heb ooit 1x op een partij gestemd, daarna blanco (en dat zijn al wat stemmen aangezien geen enkel kabinet het 4 jaar uitzit). Misschien zonde van mn stem, maar er is geen partij die nog serieus achter zn idealen staat en waar ik mij vervolgens in kan vinden (Dierenpartij staat wel achter zn idealen, maar ik zie er niks in, alhoewel ik dat wel respecteer). Die draaikonterij en egotripperij maakt het allemaal niet beter.

  Dus kom maar door met die petitite voor lege zetels bij blanco stemmen, dan stem ik voor!

 6. Ik ga absoluut blanco stemmen, om duidelijk te maken dat democratie zou kunnen werken, maar niet met de mensen die nu in Den Haag zitten. Ook ben ik er voorstander van om bij het bereiken van de kiesdrempel een lege zetel te houden.

  Maar over de politici: we moeten ons wel beseffen dat de acteurs en leugenaars die ons vertegenwoordigen daadwerkelijk het beste zijn wat onze maatschappij voortbrengt. Als er betere waren zouden die aan de macht zijn, toch? Blijkbaar is dit dus wat we zelf willen: iemand die keer op keer op keer beloftes maakt over onderwerpen die er op dat moment toe doen, maar zodra de stemmen binnen zijn rustig verder gaat waar hij gebleven was. Bedrijfsmarionetten met mediatraining, meer zijn het niet.

 7. Heel verleidelijk om blanco te stemmen, en als het inderdaad die lege zetels zou opleveren zou ik het zeker doen. Maar zolang dat niet gebeurt lijkt het me nog het verstandigst om te kijken welke partij/regering het beste voortbrengt, in zoverre dat te bepalen is (nagenoeg niet).

  Mocht je overigens een petitie voor lege zetels beginnen, dan is er hier nog een tekenaar. 🙂

 8. Grappig idee, maar niet uitvoerbaar. Het failliet van de NL politiek maakt ons afhankelijker van de(andere) Europese beslissers. Europese zeggenschap is sowieso niet tegen te houden, dus If you cannot beat them, join them. Onze politiek moet juist nodig sterker en geloofwaardiger worden. Vergeet verkiezingsretoriek en stem op je gut feeling. We moeten toch verder. D66 maakt hier heel slim haar thema van. Ik voorspel dan ook grote winst voor hen. Tot nu toe niet echt mijn partij maar wie weet op 12/9…

 9. .. en natuurlijk ook vanwege hun uitstekende en rechtvaardige voorstel voor inkorting van de termijn voor partneralimentatie 🙂

 10. Nederlandse politiek? ik ben daar al een aantal jaren klaar mee… Europese Unie?, om de wereldpolitiek te snappen moet je mijns inziens beginnen bij het begin en wat is het begin?… zoek Google op Marcel Lek (hyves-profile) en zoek de primitieve beschavingen van de continenten Africa en Azie op (ben ermee bezig… neem bijvoorbeeld de deelstaat Cooch Behar te India… enclaves binnen enclaves en niemand gunt elkaar de toegang (zo’n dartbord krijg je dan met ringetjes India en ringetjes Bangladesh)… je colums lees ik met plezier Luuk, dus ga zo door!

 11. Door een lege zetel te creëren, zou je per ongeluk een coalitie aan een meerderheid helpen omdat er een zetel minder is om mee te rekenen bij stemmingen. Dus dan liever dat hij geldt voor de opkomst maar telt als ongeldig.

 12. Makkelijk praten: ik heb geen vrouw en kinderen, geen eigen bedrijf, geen eigen huis, geen auto die ik total loss rijd of boetes of ingewikkelde verzekeringstoestanden… niks met politiek te maken want ik mag nog altijd van mijn salaris ZELF mijn rekeningen, belastingen, pensioenpremies en ziektekosten betalem… of ik nou op de VVD of de SP stem… maakt geen F uit

 13. @Wim
  Ik denk niet dat wat er nu in Den Haag zit het beste is wat ons land voor de politiek voort brengt, ik denk dat echt integere en goede bestuurders niet de juiste elleboog techniek (willen) beheersen zoals de huidige politici. Ze redden het dus nooit….omdat ze niet mediageniek genoeg zijn of het over dingen willen hebben die echt belangrijk voor Nederland zijn. Daar zijn wij als stemvee ook schuldig aan…die echt belangrijke dingen vinden we niet interessant, we praten liever over 130 nrijden op de snelweg.
  En dan nog zoiets als verkiezingsdebatten… dat vindt het volk leuk…pffff..ik zoek geen adrem persoon die goed is in vliegen afvangen, ik zoek een goed bestuurder….

 14. @Frits: Dat is precies mijn punt; we willen geen politici die het beste met ons voor hebben en ons land deugdelijk gaan besturen (voor zover die beschikbaar zouden zijn), in plaats daarvan stemmen we keer op keer op de mensen die er nu zitten: ofwel partijen die hun standpunten steevast aanpassen aan de laatste “Wat-Wil-Nederland-peilingen”, ofwel éénpuntspartijen die hard schreeuwen maar geen enkele oplossing bieden.

  Het komt er in feite op neer dat we mogen kiezen wie de komende 4 jaar onze ouders/opvoeders worden. Kiezen we de partij die het meeste snoep en speelgoed belooft, of kiezen we voor een partij die niet precies doet wat we willen maar er wel voor zorgt dat we goed terecht komen (die er nu m.i. niet eens is)?

 15. Ik denk dat wij met elkaar dienen/moeten beseffen dat in een land als het onze, met onze achtergrond, cultuur, waarvan de hypocrisie, de achterlijkheid ( De SGP !) een zeer groot deel uitmaakt van de samenleving wij niet anders kunnen verwachten als een chaos na de verkiezingen.
  En de idioten die de lijsten aanvoeren, elkaar zwart maken in de pers zijn achter de schermen al bezig regerinkjes te vormen.
  Stemmetjes tellen, het parlemant uitdokteren….En zo modderen wij voort. Het is dat ik een ouwe troela ben met een verouderd diploma Nederlands Recht, anders verliet ik dit land naar een gebied…als ik GERT MAAR NIET TEGENKOM EN GRETTA DUIZENBERG….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top