Spooktelefoon? Rinxiety!

Het begint onschuldig. U staat in de rij bij de Aldi. Ergens achter u gaat een mobieltje af. U voelt uw hart overslaan en graait naar uw gsm. Een vreemd automatisme want u weet: uw mobiel heeft een totaal andere ringtone. Terwijl een paar meter verder een vrouw van middelbare leeftijd in haar mobieltje schreeuwt dat ze in de Aldi staat en niet begrijpt waarom er geen tweede kassa wordt geopend, staart u bedroefd naar uw gsm. Waarom wordt u niet gebeld? Waarom is het uw mobiel niet die over gaat? U bergt uw gsm op en keert teleurgesteld huiswaarts.
De dagen daarna verergeren de symptomen zich. Steeds wanneer u onder de douche staat, denkt u uw ringtone te horen. Telefoon! Snel! Naakt en druipend dribbelt u naar de slaapkamer en rommelt tegen beter weten in, in uw broekzak. Ha, daar heeft u uw mobiel te pakken. “Hallo! Hallo!” Tevergeefs. U denkt gebeld te worden terwijl uw mobiel helemaal niet over gaat.

Herkenbaar, zo’n spooktelefoon? Dan heb ik goed nieuws voor u. Deze aandoening (want dat is het) heeft een naam: rinxiety. Wereldwijd heeft het syndroom al honderdduizenden, zo niet miljoenen slachtoffers gemaakt. Rinxiety is denken dat je gebeld wordt terwijl dat niet zo is.
Geestelijk vader van deze aandoening is de Amerikaanse psycholoog David Laramie. Rinxiety geeft volgens hem uiting aan een “diep en onvervuld verlangen naar menselijk contact.”

Maar steeds wanneer blijkt dat uw eigen gsm niet is afgegaan, wordt u wat meer bedroefd. En dat niet alleen, u wordt ook dommer. U bent namelijk zo bang een belletje te missen, dat uw hersenen continu alert zijn op de ringtone van uw gsm. Daardoor is het brein niet meer in staat zich voor de volle honderd procent op andere taken te richten. Het resultaat: uw IQ daalt met tien punten. Echt waar, het is onderzocht.

Voor mij een echte eye opener. Weet ik eindelijk waarom mensen aan de telefoon steeds diezelfde stompzinnige vraag stellen: “waar ben jij?”

5 reacties op “Spooktelefoon? Rinxiety!”

  1. Eindelijk iemand die mij begrijpt. Ik had al moeite met de vraag hoeveel is 6+8. Nu weet ik waarom.

  2. Jitze van der Meer

    “Waar ben je??” is op zich nog niet eens zo’n domme vraag.
    Met een vaste telefoon wist je tenminste nog waar iemand was, die de telefoon opnam.

  3. Maar waarom zou je willen weten waar iemand is? Je hoeft toch niet naar hem toe om ‘m te spreken? Dáárom bel je’m.

  4. Voordat we masaal mobiele telefoons gebruikte, wisten we allemaal minstens 5 telefoonnummers uit ons hoofd. Ik ken sinds kort mijn eigen nummer uit mijn hoofd. Nu weet ik waarom.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top