Soms is de liefde gewoon op, meneer Van der Staaij

Zeg, meneer Van der Staaij, wat is dat nu weer? U wilt dat overspelwebsites worden voorzien van de waarschuwing: “Let op, vreemdgaan dupeert kinderen.” Ik zag u bij Pauw & Witteman. U wond zich zichtbaar op, want oh, de onbeschaamdheid waarmee ontrouw door sommige websites wordt gepropageerd! Stoken in een goed huwelijk, dat is het!

Denkt u dat nu echt, meneer Van der Staaij? Stoken deze websites in een goed huwelijk? Niet om het een of ander, maar volgens mij is vreemdgaan juist het symptoom van een óngelukkig huwelijk. Wie vreemdgaat, is liever ergens anders. Vreemdgaan is even vluchten. Zijn kinderen hiervan het slachtoffer, zoals u betoogt? Nee, kinderen zijn niet het slachtoffer van vreemdgaan – ze zijn het slachtoffer van een slecht huwelijk. Ze lijden onder ouders die elkaar de tent uit vechten. Laten we daarom iets doen aan de oorzaak (een slecht huwelijk), wanneer we het gevolg (vreemdgaan) willen bestrijden.

Rijst de vraag: wat nu, wanneer je als ouder in een ongelukkig huwelijk gevangen zit? Bij uw partij hoeven deze vaders en moeders niet aan te kloppen voor een oplossing. Voor de SGP is het huwelijk een verbond voor het leven. Scheiden komt niet voor in uw vocabulaire. Punt, einde discussie. Ik vind dat niet meer van deze tijd. Ik zal u uitleggen waarom. Het westerse huwelijk bestaat al sinds de oude Grieken en Romeinen. Het was een verbond voor het leven in een tijd dat mensen niet ouder werden dat een jaar of dertig, veertig. Je trouwde als tiener en na pakweg twintig jaar huwelijk overleed je. Dat was nog te overzien.

Nu kan een huwelijk makkelijk vijftig, ja, zelfs zestig jaar duren. Dat is me nogal een tijdspanne. En dat terwijl het westerse huwelijk enkel gebaseerd is op het romantisch ideaal. Kijk om u heen, meneer Van der Staaij. Popliedjes, soaps en reclamespotjes storten het cliché van de romantische liefde over ons uit. Waanzin is het, een illusie. Alsof je, 78 jaar oud, nog steeds dezelfde persoon bent als op je achtentwintigste.

Soms is de liefde gewoon op, meneer Van der Staaij. God mag dan onfeilbaar zijn, de mens is dat niet. Laten we daarom uw bijsluiter voor datingsites vergeten (“let op, vreemdgaan dupeert kinderen”), maar er eentje invoeren voor huwelijken. Graag op de voorzijde van elk trouwboekje: “Romantiek in het verleden, biedt geen garantie voor de toekomst.” En daaronder de tekst “scheiden mag!”

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!