Soms is de liefde gewoon op, meneer Van der Staaij

Zeg, meneer Van der Staaij, wat is dat nu weer? U wilt dat overspelwebsites worden voorzien van de waarschuwing: “Let op, vreemdgaan dupeert kinderen.” Ik zag u bij Pauw & Witteman. U wond zich zichtbaar op, want oh, de onbeschaamdheid waarmee ontrouw door sommige websites wordt gepropageerd! Stoken in een goed huwelijk, dat is het!

Denkt u dat nu echt, meneer Van der Staaij? Stoken deze websites in een goed huwelijk? Niet om het een of ander, maar volgens mij is vreemdgaan juist het symptoom van een óngelukkig huwelijk. Wie vreemdgaat, is liever ergens anders. Vreemdgaan is even vluchten. Zijn kinderen hiervan het slachtoffer, zoals u betoogt? Nee, kinderen zijn niet het slachtoffer van vreemdgaan – ze zijn het slachtoffer van een slecht huwelijk. Ze lijden onder ouders die elkaar de tent uit vechten. Laten we daarom iets doen aan de oorzaak (een slecht huwelijk), wanneer we het gevolg (vreemdgaan) willen bestrijden.

Rijst de vraag: wat nu, wanneer je als ouder in een ongelukkig huwelijk gevangen zit? Bij uw partij hoeven deze vaders en moeders niet aan te kloppen voor een oplossing. Voor de SGP is het huwelijk een verbond voor het leven. Scheiden komt niet voor in uw vocabulaire. Punt, einde discussie. Ik vind dat niet meer van deze tijd. Ik zal u uitleggen waarom. Het westerse huwelijk bestaat al sinds de oude Grieken en Romeinen. Het was een verbond voor het leven in een tijd dat mensen niet ouder werden dat een jaar of dertig, veertig. Je trouwde als tiener en na pakweg twintig jaar huwelijk overleed je. Dat was nog te overzien.

Nu kan een huwelijk makkelijk vijftig, ja, zelfs zestig jaar duren. Dat is me nogal een tijdspanne. En dat terwijl het westerse huwelijk enkel gebaseerd is op het romantisch ideaal. Kijk om u heen, meneer Van der Staaij. Popliedjes, soaps en reclamespotjes storten het cliché van de romantische liefde over ons uit. Waanzin is het, een illusie. Alsof je, 78 jaar oud, nog steeds dezelfde persoon bent als op je achtentwintigste.

Soms is de liefde gewoon op, meneer Van der Staaij. God mag dan onfeilbaar zijn, de mens is dat niet. Laten we daarom uw bijsluiter voor datingsites vergeten (“let op, vreemdgaan dupeert kinderen”), maar er eentje invoeren voor huwelijken. Graag op de voorzijde van elk trouwboekje: “Romantiek in het verleden, biedt geen garantie voor de toekomst.” En daaronder de tekst “scheiden mag!”

11 reacties op “Soms is de liefde gewoon op, meneer Van der Staaij”

 1. Het lijkt mij zinvoller om op sites als die van de SGP een disclaimer te plaatsen: “Religie kan uw gezond verstand vertroebelen.”

 2. Mensen werden in die tijd gewoon veel ouder dan je denkt, Luuk. Het gemiddelde lag laag. Het lijden der echtgenoten was dus veel erger dan je denkt… 🙂

 3. Spreek voor uzelf. Het constante vreemdgaan waar ik getuige van was toen ik opgroeide, heeft zijn sporen zeker achtergelaten. Natuurlijk duurt liefde niet eeuwig, maar uit respect voor je partner en je kinderen, alsjeblieft, ga uit elkaar en soek dan iemand anders. Vreemdgaan is geen excuus en een even slechte oplossing voor het ontsnappen uit de realiteit als alcoholisme.

 4. En ja, ik ben me er van bewust dat dat uw punt niet is, maar dat kinderen enkel het slachtoffer zijn van een slecht huwelijk en niet van vreemdgaan is volledig van de pot gerukt. Ik was me er als kind nooit van bewust dat er iets niet juist zat in het huwelijk van mijn ouders. Het me bewust maken van hoe erg mensen elkaar pijn kunnen doen door egoïsme te laten prevaleren, was voor mij een bittere ontnuchtering.
  Met de rest van uw tekst ben ik het volledig eens.

 5. Modern dilemma. Slecht huwelijk dus vreemdgaan en getrouwd blijven voor de kinderen? Ik geloof er niet in. Misschien huwelijkscontracten met een vooraf vastgestelde termijn die je eventueel kunt verlengen? Ik denk wel dat kinderen er bij zijn gebaat op te groeien met een vader en een moeder. Maar ik geloof ook sterk in eerlijkheid en respect en daar past (soms jarenlange) onwetendheid over een vreemgaande levenspartner absoluut niet in.

 6. een vrolijke fan

  Goed bezig Luuk. Vorige week lekker scherp en deze week weer. Kan nu al niet wachten tot volgende week!

 7. Het is mijn inziens juist niet scherp.
  De argumentatie is troebel en er worden wederom totaal niet ter zake doende voorbeelden bijgehaald.

  Zou de betreffende website werkelijk voor een vermogen aan zendtijd kopen voor iets wat jullie inziens geen effect zou hebben?

  Ik heb persoonlijk een grote hekel aan religie in het algemeen (en vooral aan de sgp), maar meneer Van der Staaij was bij Pauw en Witteman wel duidelijk de meest rationele spreker.

 8. Raarinelkaar

  Bij sommige diersoorten , zwanen bijv. is paarvorming voor het leven. Overlevingsstrategie of is het meer ? Bij de mens veronderstellen we ‘dat meer’ , maar wat als die blijft steken in een onderstadium vd Maslow piramide ? Biologische overmacht???

 9. Goede huwelijken bestaan wel degelijk, althans ik zie ze soms wel eens: mensen die al 50 jaar of langer bij elkaar zijn en nog hand in hand wandelen of fietsen. Dat is mijn ideaal, maar het vereist wel vertrouwen en eerlijkheid.
  Ik heb daarentegen in mijn jeugd ook wel eens van een leeftijdgenote gehoord dat zij jarenlang door haar vader misbruikt werd – met goedkeuring van haar moeder, die dat beter vond dan dat hij zijn behoeften met andere vrouwen zou bevredigen. Pas als jong-volwassene kwam ze erachter dat dat niet normaal was…
  Ik heb ook het gevoel (maar kan dit niet statistisch onderbouwen) dat er juist in de zwartgekouste delen, dus waar de SGP zijn leden vergaart, van Nederland nog al wat kinderen misbruikt worden

 10. Met juiste argument heb je namelijk altijd gelijk.
  Enerzijds is er het simpele gegeven van marktwerking en/of vraag en aanbod. De website faciliteert enkel. Moet je ondernemers zin veroordelen dat voorziet in een behoefte?
  Anderzijds is er wel degelijk een punt of je maatschappelijke verloedering moet aanmoedigen. Huwelijk voor altijd is sedert enige tijd een achterhaalde opvatting. Wij veroordelen een site, maar accepteren vervolgens de verloedering van huwelijk en seksueel handelen daarin. Seks met elkaar is een acceptabele gewoonte verwoorden.. eindelijk… en zoveel mogelijk…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top