Sneu

“Wat sneu dat je moet stoppen met je column in de Panorama”, mailt iemand me. Dat is lief. Ik staar even naar het computerscherm. Sneu. Wat een raar woord eigenlijk. Wat betekent het precies? Ik pak het woordenboek erbij:

Sneu bn., bw. 1 teleurstellend: het was een ~ bestek iets zeer teleurstellends; dat was ~ voor hem; 2 teleurstellend: hij keek wat ~ op zijn neus

Dat dekt de lading niet, vind ik. Sneu is zoveel meer dan alleen maar ‘teleurstellend’. Wat is allemaal sneu? Te veel om op te noemen. Lelijke meisjes bijvoorbeeld. Die zijn sneu. Of karaoke, ook sneu. Of een receptie waarop niemand komt, dat is pas sneu. Soms is sneu ook ontluisterend. Ex-minister Vogelaar, best wel sneu. Jan Peter Balkenende die van een skateboard lazert. Hartstikke sneu.

Sneu is de overtreffende trap van jammer. Sneu is jammer maar helaas in het kwadraat. Sneu is de tragiek van het leven. Sneu is zwaaien met een vlaggetje terwijl de gouden koets nog in geen velden of wegen is te bekennen. Sneu is alleen thuis je eigen feestje bouwen met een fles wijn van de Lidl. Sneu is dat iele mannetje dat zich zuchtend en piepend bij de klantenservice meldt – omdat hij moet, van die docente van de assertiviteitscursus. Sneu is op de badkamer met een spiegeltje in de hand je eigen kruin bekijken.

Sneu is overal om je heen, als je er maar oog voor hebt. Maurice de Hond in een tv-spotje. Rita Verdonk die de moed erin houdt. De presentatoren van De Zomer Draait Door.
Wie dat ziet, kan in gedachten zijn eigen column schrijven. Dat moet, want ik kan het niet meer voor u doen. Panorama bezuinigt. De kaasschaaf ging door het blad en mijn column bleek het ideale plakje Edammer. Is dat sneu? Welnee, het was me een voorrecht. Ik schreef al mijn 149 columns met liefde en plezier. Bedankt voor het lezen!

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!