Sneu

“Wat sneu dat je moet stoppen met je column in de Panorama”, mailt iemand me. Dat is lief. Ik staar even naar het computerscherm. Sneu. Wat een raar woord eigenlijk. Wat betekent het precies? Ik pak het woordenboek erbij:

Sneu bn., bw. 1 teleurstellend: het was een ~ bestek iets zeer teleurstellends; dat was ~ voor hem; 2 teleurstellend: hij keek wat ~ op zijn neus

Dat dekt de lading niet, vind ik. Sneu is zoveel meer dan alleen maar ‘teleurstellend’. Wat is allemaal sneu? Te veel om op te noemen. Lelijke meisjes bijvoorbeeld. Die zijn sneu. Of karaoke, ook sneu. Of een receptie waarop niemand komt, dat is pas sneu. Soms is sneu ook ontluisterend. Ex-minister Vogelaar, best wel sneu. Jan Peter Balkenende die van een skateboard lazert. Hartstikke sneu.

Sneu is de overtreffende trap van jammer. Sneu is jammer maar helaas in het kwadraat. Sneu is de tragiek van het leven. Sneu is zwaaien met een vlaggetje terwijl de gouden koets nog in geen velden of wegen is te bekennen. Sneu is alleen thuis je eigen feestje bouwen met een fles wijn van de Lidl. Sneu is dat iele mannetje dat zich zuchtend en piepend bij de klantenservice meldt – omdat hij moet, van die docente van de assertiviteitscursus. Sneu is op de badkamer met een spiegeltje in de hand je eigen kruin bekijken.

Sneu is overal om je heen, als je er maar oog voor hebt. Maurice de Hond in een tv-spotje. Rita Verdonk die de moed erin houdt. De presentatoren van De Zomer Draait Door.
Wie dat ziet, kan in gedachten zijn eigen column schrijven. Dat moet, want ik kan het niet meer voor u doen. Panorama bezuinigt. De kaasschaaf ging door het blad en mijn column bleek het ideale plakje Edammer. Is dat sneu? Welnee, het was me een voorrecht. Ik schreef al mijn 149 columns met liefde en plezier. Bedankt voor het lezen!

14 reacties op “Sneu”

 1. Het is ook maar beter zo. het moet geen sneur worden, toch?

 2. han van mourick

  jammer Luuk,
  maar kom he, een beetje schrijver gaat op onderzoek yournalistiek, ik beveel aan , pedofilie in gereformeerde gemeente `s en gehuchten,…. misstanden in de kerk….
  Het hoe en waarom de mensen zo opelkaar lijken in de vissersdorpen …
  en anders ken je altijd nog een boek schrijven “blijf slank met Luuk ” succes verzekerd want die sneuë vrouwen kopen dat wel slapend rijk man …. en als je écht je trots en waardigheid wilt verliezen , maar geld het belangrijkste is , maak een roddelblaadje he iets van “ik deed het met Sonja “?? sccs verzekerd … `t ga je goed…

 3. han van mourick

  P.s
  Luuk dat Panorama is toch een baggerblad geworden hoor, als laatste alternatief ken ik je nog een schrijven aanbevelen : sneuë Wilders stemmers..het hoe en waarom van sneuë mensen…als dat niet de allesovertreffende trap is ..

  we horen je wel weer gr han

 4. kimputer

  Jammer. Maar niet getreurd, een paar google ads op deze pagina’s zou ik niet erg vinden hoor, om je inkomsten op peil te houden 🙂

 5. Tsja, dat is geen reden om mn feess(t)neus op te zetten. In de huid snijdend kaasschaafje…

 6. Sneu dat je al finke inhammen hebt, anders had je nog een fotoshop van een chemokuur kunnen doen of zo… met zoiets fouts hadden ze niet zo snel bezuinigd!

  Serieus sneu dat ze op columns bezuinigen. Ik schrijf ze zelf ook graag en kan mij goed voorstellen hoe het is als je weg wordt bezuinigd 🙁

 7. Laurens L.

  Ons moeke zee altèt: t-is mar goet dè oew kont vaastzit, aanders waar de die ook nog kwèèt… Hoeveul zit ur in oewe spòrpòt??

 8. Luuk Koelman

  @Laurens L.
  Kei veul! Gelukkig moar, witte wel witte nie?

 9. Dus Panorama heeft dan toch geen brede kijk op de zaak? Da’s inderdaad wel sneu.

 10. Het enige leuke in de Panorama was jouw column denk ik, en die las ik dan ook alleen online. Maar geschrapt worden is altijd jammer.

 11. Volgens de website van Panorama sta je overigens nog steeds in de gedrukte versie (nr 31)! Ik zeg: Factureren maar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top