Sneeuwvlokje

De hele week zijn mijn gedachten bij Sneeuwvlokje, het veelbesproken ‘albinozwijntje’ dat nog steeds ergens op de Veluwe rondloopt. De Partij van de Dieren sloeg vorige maand alarm omdat het beestje, dat zijn natuurlijke schutkleuren mist, de maand juli zeker niet zal overleven. Juli is namelijk de maand waarin jagers van Staatsbosbeheer op de Veluwe een groot aantal zwijnen afschieten om zo de wildstand op peil te houden.

En dat is slecht nieuws voor Sneeuwvlokje, want reken maar dat dit witte zwijntje opvalt in het struikgewas. De Partij van de Dieren kwam direct in actie. Staatsbosbeheer zou dat lieve kleine witte biggetje willen afschieten om ‘de populatie van vreemde smetten vrij te houden’. Het woord ‘raszuiverheid’ viel, van het een kwam het ander en uiteindelijk werd bij een voederplaats op de Veluwe zelfs een monument voor Sneeuwvlokje opgericht.

Dat leverde flink wat publiciteit op. De Socialistische Partij, van huis uit gezegend met een neus voor goedkope sentimenten, haakte in. Kordaat optreden was volgens de partij geboden, want jagers van Staatsbosbeheer zouden dat “nietsvermoedende biggetje” zo snel mogelijk willen doden.
Uiteindelijk kwam diskjockey Giel Beelen met een oplossing. Hij regelde dat Sneeuwvlokje in ieder geval vóór juli naar opvangcentrum Het Beloofde Varkensland in Amstelveen kan. Daar mag het albinozwijntje in alle vrede opgroeien met zijn leeftijdsgenootjes Bram, Bonestaak en – voor wat hoort wat – Gieltje.

En Sneeuwvlokje leefde nog lang en gelukkig. Zou het echt waar zijn? Het afknippen van staartjes, castratie zonder verdoving – Nederland is normaliter niet zo aardig voor varkentjes. De website van Het Beloofde Varkensland neemt gelukkig al mijn twijfel weg. In deze ‘varkensvrijstaat’ weten de mensen nog wat ‘houden van dieren’ is. De workshop Communicatie met het Varken is het meest overtuigend. Hoogtepunt van deze cursus is de varkensmassage die als “schaamteloos genieten” wordt omschreven.
Op de website mogen we meebeleven hoe de Amsterdamse hobbyboerin Dafne Westerhof middels een full body massage in de weer is met Aagje, een kolossale zeug van zes jaar. Na wat geschuur en gewrijf liggen beide dames heel voldaan lepeltje-lepeltje in het stro.

Tot zover het voorspel, want nu betreedt mannetje Bromsnor de stal en kan het echte werk beginnen: de verwen-sessie. Die bestaat uit bodycontact en enkele vibraties. Bromsnor laat zich alle heerlijkheden goed bekomen. Een beetje lui is hij wel. Het liefst ligt hij onderop terwijl de hoogblonde hobbyboerin hem kriebelt ‘op geheime varkensplekjes.’
Dafne windt er op haar site geen doekjes om. Ze heeft met al haar varkens “intens fysiek contact” en verwondert zich nog steeds hoe “schaamteloos ze zich kunnen overgeven”.

Ik ben jaloers. Ik wou dat ik Sneeuwvlokje was. Deze vrouw heeft me de ogen geopend. Dieren zijn geen dieren, ze zijn net mensen. Het wordt tijd dat we dat eens onder ogen zien. Mijn maandelijkse donatie aan Lenie ‘t Hart en haar zeehondencrèche in Pieterburen heb ik per direct stop gezet. Zolang Lenie niet naakt en druipend van de massageolie over een bronstige zeekoe heen en weer glijdt, krijgt ze geen cent meer van me. Nee, mevrouw èt Hart schopt zo’n beest veel liever terug de koude Noordzee in. Het is een schande. Zo ga je toch niet met dieren om?

20 reacties op “Sneeuwvlokje”

 1. Kristel

  Die varkensvrijstaat lijkt verdacht veel op een veredelde kinderboerderij. De dieren zitten hoe je het ook went of keert, gewoon in gevangenschap.

 2. alsof albino zwijntjes in het wild enige overlevingskans hebben.. is het niet de jager.. dan is het wel wat anders

  maareh.. lenie naakt en druipend van de massageolie… brrrrr

 3. Melkkoe

  Kristel en Saskia snappen het niet helemaal geloof ik.
  Topstuk in ieder geval. “Na wat geschuur en gewrijf liggen beide dames heel voldaan lepeltje-lepeltje in het stro.”hilarisch gewoon!

 4. stiertje

  Maar Melkkoe, Saskia snap iig dat je Lenie niet naakt druipend van de massageolie wil zien 🙂
  ,verder weer een heerlijk stukje,

 5. Marieke

  Hahaha, maar als een Marokaan met een geit doet wat dafne met haar varkens doet…

 6. Wat wil je met dit stukje bereiken? Ik zie liever een (zwaar) politiek getint stukje of iets in het algemeen. Wil je hiermee haar belachelijk maken? Je mag je wenkbrauwen ophalen maar om dat op zo’n manier te doen…afin, ik wacht vol spanning op je volgende (hopelijk betere én meer inhoud bevattende) stukje. 🙂

 7. Zie het maar zo dat het gezegde “Sommige mensen zijn net beesten” door Dafne op een aparte manier gepromoot wordt.

 8. @Tom:
  Zo moeilijk is dit stukje toch niet? Koelman erkent dat varkens slecht behandeld worden in de bio-industrie (‘Het afknippen van staartjes, castratie zonder verdoving – Nederland is normaliter niet zo aardig voor varkentjes’), maar hekelt het feit dat dieren ‘vermenselijkt’ worden.
  Een dier is een dier, dus gun zo’n beest zijn vrijheid en sluit ‘m niet op in het harem van Dafne. Dat heeft toch niets meer met natuur te maken.

 9. “Mannen zijn varkens.”
  Misschien klopt dat dan toch meer dan we zouden denken.

  *smeert zich vol afwachting in met olijfolie*

 10. Laurens L.

  Er is/was gvd maar 1 Sneeuwvlokje! Een gorilla in de dierentuin van Barcelona. Die nu dood is.

 11. Verveling maakt dat mensen veelal rare dingen gaan doen in onze Bambi cultuur !

  gr sjors

 12. Wat een geneuzel!! Geef mij maar een lekker varkenslapje………..goed stukkie!

 13. Ah, Petra, bedankt! In staat van delerium verkerende door ziekte, waaruit ik weer opgestaan mag zijn, drong dat niet door me door. Without kidding. Ik leefde even in de waan dat Koelman hier Dafne belachelijk wou maken, wat ik jammer zou vinden (en heel onprofessioneel!). Deze vrouw heeft mooie idealen en denkt op deze manier de dieren te helpen, en haar liefde voor die beesten is in ieder geval echt en niet te ontkennen. Jammer genoeg zijn de genoemde alternatieven moeilijk uitvoerbaar. Nogmaals bedankt, Petra. 🙂

 14. Antropomorfie is niemand van ons toch vreemd? Verder vind ik dat er niets mis mee is als mensen goed willen zorgen voor de dieren die ze onder hun hoede hebben. Beetje zeikerig stukje.

 15. Het feit dat antropomorfie volgens jou (jammer dat je je naam niet onder je comment durft te zetten) niemand vreemd is, betekent nog niet het gestimuleerd of verheerlijkt moet worden. Beetje vreemde gedachtengang. Agressie is ook niemand vreemd, ik bedoel maar.

 16. Morpurgo.nl

  Eerlijk is eerlijk het is een grappige column maar ik ruik hier en daar de komkommertijd al aankomen.

 17. Eerlijk waar…. Ik dacht dat Koelman die website voor de gelegenheid had opgezet, maar het schijnt allemaal echt te zijn. Zo’n foto van zakenmannen die om een varken heen drommen en het beest aaien e.d. pfffffrt.

  Volgens mij zijn we in dit land gek geworden en is de column zeker op zijn plaats.

  PS: aandacht vragen voor dierenleed is OK. Ik vind overigens dat het blootstellen van een varken aan een kudde knuffelende midlife-crisismanagers ook onder dierenleed valt. Wat een droefenis.

 18. Bangerik?

  @Anton: Mijn naam gaat jou noch anderen hier geen r*k aan en doet bovendien niet ter zake.

  Ten tweede is het nogal schunnig om agressie erbij te halen. Het lijkt erop dat je door gebruikmaking van een negatieve lading je – volkomen onterechte vergelijking – kracht bij wilt zetten. Probeer het nog eens maar dan met altruisme ipv agressie en zie wat er over blijft van je “argument”.

  Ik blijf erbij dat Koelman hier een kans heeft laten liggen om er echt iets leuks mee te doen. Hij had ook een brandbrief kunnen schrijven waarin hij meer informatie vraagt over de cursussen ofzo. Maarje hij zal wel te druk zijn met het promoten van zijn boek…

  naamloos (laf he?)

 19. Zeg naamloosje, als je ook maar enig besef van nettiquette had, dan zou je weten dat anoniem posten uitermate ongemanierd is.

  En misschien wel nog belangrijker: het zwakt je betoog af. Anonieme reacties ademen altijd de sfeer dat de schrijver/schrijfster niet in het openbaar achter zijn/haar eigen mening durft te staan. Jammer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top