smetvrees

Smetvrees: volksziekte nr 1

Mondkapjes voor burgers. Werken ze wel of werken ze niet? In Nederland vinden deskundigen van niet – over de grens vinden ze van wel. In Duitsland noemen virologen het dragen van een mondkapje door burgers een “bijzonder belangrijke maatregel.” In Nederland doet het RIVM het dragen van een mondkapje af als “schijnveiligheid”.

Rijst de vraag: weten we eigenlijk wel wat de beste manier is om verspreiding van het virus te voorkomen? Nee. En is die anderhalve meter überhaupt een functionele maatregel? Niemand die het weet. Want hoezo anderhalve meter? In de Verenigde Staten is het 1,8 meter (6 voet, terwijl 5 voet anderhalve meter is). In Oostenrijk en Duitsland wordt 1 meter aangehouden. In Denemarken, Spanje en Slowakije is het weer 2 meter. En om het nog wat ingewikkelder te maken: nieuw Amerikaans onderzoek wijst uit dat “de veilige afstand” 6 tot 8 meter is.

Die anderhalve meter; het doet denken aan het overheidsadvies tijdens de Koude Oorlog, opgenomen in de folder ‘Wenken voor de Bescherming van Uw Gezin en Uzelf’. Als de bom valt, dan kruip je onmiddellijk onder de trap. Of onder de keukentafel, dat volstaat ook. De folder staat nog steeds online en bevat mooie quotes als “een atoombomexplosie kunt u herkennen aan een zeer felle lichtflits.” Zestig jaar later is er weinig veranderd. Als overheid heb je slechts één taak: de burger het gevoel geven dat deze niet machteloos staat tegenover al het onheil dat ooit, heel misschien, op hem afkomt.

Hier in Nederland is “anderhalve meter” intussen de eenheidsmaat waar de gehele samenleving op drijft. Huisarts Danka Stuijver verhaalt in de Volkskrant hoe ze gebeld wordt door de buurman van een half verlamde oudere dame. Het besje is van de bank gevallen toen ze naar een kopje thee reikte. Opstaan lukt haar niet. Buurman ziet haar liggen door het voorkamerraam. En ja, hij heeft een sleutel, maar naar binnen gaan doet hij niet, want anderhalve meter en zo. Dus mag de huisarts op komen draven. Terwijl zij een half uur later de oude dame overeind helpt, kijkt buurman door het voorkamerraam goedkeurend toe. Duim omhoog! Ja, hij kan trots zijn op zichzelf. Toch maar mooi die anderhalve meter in acht genomen.

Anderhalve meter; baat het niet dan schaadt het niet, nietwaar? Beter die keukentafel bij een atoomaanval dan helemaal niets. Dus houd je afstand. Omdat het geen kwaad kan. Dus blijf je thuis. Omdat het geen kwaad kan. Dus schud je geen handen meer. Omdat het geen kwaad kan. Dus draag je een mondkapje. Omdat het geen kwaad kan. Dus raak je niemand meer aan. Omdat het geen kwaad kan.

Maar dat is een eufemisme. Niemand loert in de supermarkt angstvallig om zich heen, enkel en alleen omdat het geen kwaad kan. Niemand houdt ‘omdat het geen kwaad kan’ de adem in wanneer hij of zij op straat iemand passeert. Hier geldt slechts één mantra: het gevaar is altijd die ander. Dus al dat ’samen’ waarover iedereen het heeft in tijden van rampspoed, ik zie het niet. Evenmin als de claim van koning Willem-Alexander dat “een gevoel van saamhorigheid en trots ons dwars door deze moeilijke tijd zal blijven verbinden.”

Niets saamhorig, het is ieder voor zich.

Opgedrongen smetvrees

En zo rollen we met zijn allen een samenleving in met één grote algemene deler: smetvrees. Google eens op de term. Smetvrees is een fobie die in de DSM-V in de categorie ‘obsessief-compulsieve stoornissen’ valt. Binnen twee maanden tijd is het volksziekte nummer 1 geworden.

Ga maar na: een supermarktmedewerker die de handvaten van je winkelwagentje ontsmet; is ooit aangetoond dat zoiets nut heeft? Volgens tal van virologen helpt het niets. Maar toch gebeurt het. Psychiaters omschrijven dergelijke handelingen als ‘reinigingsrituelen’. Het zijn bezweringen. Wie lijdt aan smetvrees, die maakt thuis na elk bezoek alles schoon wat is aangeraakt: de kraan wordt gepoetst, deurkrukken en lichtknopjes worden afgenomen. Precies het advies dat de overheid ons nu geeft. Maar liever nog ziet zij dat we helemaal niemand meer binnen laten.

Helemaal ernstig worden de compulsies (dwanghandelingen) wanneer deze dermate tijdrovend en ingrijpend zijn dat ze het maatschappelijk functioneren beperken. Door toe te geven aan angst op besmetting, aldus psychiaters, distantiëren wij onszelf van datgene wat we daadwerkelijk belangrijk vinden, zoals relaties of werk. Hun dringende advies: wanneer de angst voor besmetting je leven gaat beheersen, dien je in therapie te gaan.

Misschien moeten we dat maar eens doen, als maatschappij. Anders naderen we met rasse schreden het moment waarop al die opgedrongen smetvrees geen onderdeel is van de oplossing, maar van het probleem. Want in je eentje overleef je niet.

7 reacties op “Smetvrees: volksziekte nr 1”

 1. Cees Oosterom

  Hopelijk gaat de zon heel hard schijnen, zowel letterlijk als figuurlijk. En helpt dat. Tot nu toe zijn we ondanks die wijze mannen en al wijze praat nog heel weinig opgeschoten. Behalve dat de hele maatschappij lamgelegd is.

 2. Gé den Boer

  Leuke columns. Als er iets een schijnveiligheid is, is het wel de 1.5 meter. Het is een gekte en het verhoogt alleen maar de smetvrees. Mee eens dat dit volksziekte nr. 1 wordt. Extra werk voor psychiaters.

 3. Onno Mundt

  Het is heerlijk in de supermarkt eindelijk, straffeloos, een karretje te kunnen gebruiken, waar het voor is bedoeld: de achillespezen van de concurrende boodschappeniers te doorklieven. En niemand durft je aan te spreken. Wel eerst even ontsmetten …

 4. -= GensNet =-

  De overheid is puur op angst uit, want bange mensen doen klakkeloos wat de overheid van ze wil. Een heleboel mensen zijn zo griezelig bang dat ze niet meer in staat zijn om gezond na te denken. Er wordt niet even verder nagedacht over een maatregel. Dè overheid heeft ontzettend veel geloofwaardigheid en daar kun je als anders denkend mensen niet tegenop. Je bent dan als het ware een schreeuwende in de woestijn.

  De overheid is krampachtig bezig om een uitbraak van het virus te voorkomen. Maar zo’n uitbraak komt er niet, omdat we nu veel meer over hygiëne (besmettingsgevaar) weten dan in de tijd van de Spaanse griep. De overheid heeft het goed met je voor. Maar hoe gaat dat andere jaren met mensen die dan dood gaan? De overheid doet daar niets voor. Ja, met een griepprik en andere jaren gaan er ook mensen dood. Alleen, daar wordt dan in de media niet zoveel ophef van gemaakt. Maar tsja, dat willen een heleboel mensen niet zien, want dat past niet in het huidige beeld dat ze van de overheid voorgespiegeld krijgen.

 5. Ik ben het helemaal eens met de schrijver. Alleen hebben we hier bij deze crisis niet te maken met de overheid als veroorzaker, maar als uitvoerder. Want namelijk de veroorzaker van dit alles is “DE PUBLIEKE OPINIE”. En dat zijn wij allemaal. Dus eigen schuld, dikke bult. Word maar eens wakker allemaal, het is allang dag.

 6. Het aantal Corona-experts heeft het aantal geinfecteerden overtroffen, Koelman heeft zich helaas hier ook bij aangesloten…

 7. Klopt. Betrap mijzelf er ook op. Schrale handen van het wassen, ‘s avonds deurknoppen, trapleuningen, voordeur, brievenbus, deurbel ontsmetten.

  En over dat samen moet ik lachen. Het is inderdaad ieder voor zich. Buren zie je niet en als je ze ziet: gauw naar binnen. Merk het in winkels, de mensen zijn agressiever, bang dat ze mis grijpen of zo. Sociaal? Echt niet. Vind het een aso maatschappij worden. Bah.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top