Een slimme buttplug

Het Internet of Things beperkt zich allang niet meer tot je slimme meter, thermostaat of smart koelkast. En dat roept ingewikkelde juridische vragen op.

Ook menig seksspeeltje is tegenwoordig verbonden met internet. Smart Adult Toys worden ze genoemd. Ik had geen idee, maar al surfende kwam ik via via op de website van Hush, de fabrikant van een – komt ie! – smart buttplug.

Het apparaatje is via internet te bedienen en vindt gretig aftrek onder dames en heren met bijvoorbeeld een fetish voor strenge meesteressen. Je begrijpt de thrill: waar ter wereld meesteres Samantha zich ook bevindt, ze kan die kleine deugniet in je achterste elk moment aan en uit zetten. Spannend hoor! Long Distance Control, noemt de fabrikant dat.

Prima, niets mis mee. Een mens moet een hobby hebben, nietwaar? Maar hier komen de mannen van pentestpartners.com om de hoek kijken, een site die zich bezig houdt met de kwetsbaarheid van het Internet of Things. Wat blijkt: met het grootste gemak zijn zo’n beetje alle smart adult toys te hacken.

Zo hackten ze al een ‘dildo camera endoscope’ (geen beelden online, goddank) en brachten ze alle smart vibrators in het centrum van Berlijn in kaart. Want veel van die smart sex toys blijken zowaar complete wifi access points te zijn (haha, ‘access point’).

Dan nu de juridische kwestie. In de slipstream (haha, ‘slip’) van #metoo is een discussie gaande over de vraag of het hacken van een sex toy gelijk staat aan een seksueel misdrijf. Immers, wat nu als een hacker stiekem je buttplug aanzet, zonder jouw toestemming? Dat is toch een onvrijwillige seksuele daad?

Aan de andere kant: hoe kan de smiecht nu weten dat zijn ‘slachtoffer’ het ding ín heeft? Bovendien: mocht het kleinood wél in het lichaam zitten, dan nog heeft de hacker het niet ingebracht. Dat deed de bezitter zelf, uit vrije wil, dus hoe kan het dan een seksueel misdrijf zijn?

En wat let de bezitter om het apparaatje er snel uit te halen, wanneer het gehackt blijkt? Is de ’aanval’ ook over. Dat is bij een verkrachting IRL, op zijn zachtst gezegd, een stuk lastiger.

Enfin, zo ging de discussie nog een hele tijd door. Tot iemand de vraag opwierp of een computervirus dat wordt verspreid door smart sex toys, nu ook moet worden beschouwd als een seksueel overdraagbare aandoening. Op die vraag had niemand een antwoord.
 

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!