Sint Maarten met oom agent

Afgelopen maandagavond arresteerde de politie in Amsterdam-Zuidoost zes pubers die enkele Sint Maarten-lopers van hun pas verworven snoepgoed wilden beroven. Ze werden op heterdaad betrapt. Nog diezelfde avond zette de Amsterdamse politie extra personeel in om kinderen die met lampionnen langs de huizen gaan, te beschermen tegen snoepdieven. Ook in Alkmaar, Assen, Den Helder, Houten en Zwolle gingen kinderen onder politiebegeleiding langs de deuren voor het Sint Maartenfeest.

Inmiddels heeft het kabinet besloten een onafhankelijke onderzoekscommissie in te stellen, die alle verwikkelingen rond de beveiliging van Sint Maartenvierders gaat onderzoeken. De komende dagen zullen de commissieleden worden aangezocht. Zij moeten op korte termijn met voorstellen komen hoe de talrijke overvallen op kinderen die met Sint Maarten langs de deuren gaan, het beste zijn te voorkomen. Dit kondigde demissionair premier Balkenende gisteren aan na overleg met de ministers Remkes van Binnenlandse Zaken en Donner van Justitie.

De Stichting Nederlandse Lampionlopers (SNLL) verweet het kabinet al eerder dat het te weinig doet om kinderen die met lampionnetjes langs de deuren gaan, te beschermen. Balkenende benadrukte gisteren dat de overheid alleen “naar vermogen” Sint Maartengangertjes bescherming kan bieden. “We gaan deze kwestie allesomvattend en tot op de bodem uitzoeken, maar een honderd procent veiligheidsgarantie bestaat niet.”

Mevrouw Ineke Pieterse, voorzitter van de SNLL en zelf moeder van twee kinderen, toonde zich voorzichtig optimistisch over de vorming van de commissie. “Voor ons als ouders betekent dit eindelijk een erkenning van de problemen.” De SNLL pleit dan ook voor de oprichting van een Projectteam Overvalpreventie Lampionlopers, dat zich richt op het oppakken van daders, het verspreiden van daderprofielen en het geven van voorlichting.

Maar bovenal wil de SNLL dat de politie sneller op aangiftes reageert, dat die aangiftes niet worden geseponeerd, en dat slachtoffertjes te horen krijgt of de daders zijn opgepakt, en zo ja, wat er met hun snoepgoed is gebeurd. Mevrouw Pieterse: “Het is op het randje van het schandalige wat in Nederland mogelijk is zonder sancties. Enige prioriteit leek het roven van snoep tot voor kort niet te hebben. De struisvogelpolitiek van onze bestuurders gaat volledig voorbij aan de trauma’s die onze kinderen oplopen wanneer pubers hun snoepzakken afpakken.”

Diederik, het 9-jarige zoontje van mevrouw Pieterse, werd vorig jaar slachtoffer van een dergelijke overval. Hij werd beroofd van twee rollen trekdrop. Oscar Hammerstein, de advocaat van de SNLL, windt zich een jaar later n”g op over het gebrek aan bescherming dat Diederik ten deel viel. “Nadat hem op het schoolplein door ouderejaars was gezegd dat hij ‘s avonds zijn snoepgoed diende af te staan, deed Diederik aangifte bij de politie. Bij die gelegenheid verklaarde hij zich bedreigd te voelen, maar daar werd met schouderophalen op gereageerd,” aldus Hammerstein.

Inmiddels is de druk op het kabinet en de commissie danig opgevoerd. Blijft de commissie in gebreke, dan dreigt de SNLL met harde acties tijdens Driekoningen. Pieterse: “Als de overheid niets doet, grijpen we zelf in. In het uiterste geval schrikken we er niet voor terug ouders op te roepen om dan maar samen met hun kinderen langs de deuren te gaan. Maar goed, laten we hopen dat het zover niet hoeft te komen.”

7 reacties op “Sint Maarten met oom agent”

 1. Prima, en de laatste zinnen geven precies aan wat er aan schort, even meelopen.

 2. Jan Bransen

  Even een pluim voor Luuk Koelman voor zijn mooie columns. Ik herinner mij iets erg leuks over het parkeren van Winnie de Jong, een geweldige vraag van Heinsbroek aan Balkenende over zijn nieuwe velgen tijdens de begrafenis van Claus, en ook nu moest ik weer erg lachen om de dreiging ouders in te zetten bij het begeleiden van
  St.Maartengangertjes. Je moet er toch niet aan denken: de ouders mee??!?

 3. Daniel Scheen

  Bijzonder triest en boos werd ik door de foto in Metro van 12 november. Hierop was te zien hoe kinderen onder politiebegeleiding Sint-Maarten moesten lopen omdat opgeschoten, laffe kl**tzakken (sorry, ‘boefjes’) er niet voor terugdeinzen een zak snoep uit de handen van een 10-jarige te rukken. Pas op 14 november, na het lezen van Luuk Koelmans column in de krant, kwam mijn innerlijke rust terug. Zijn met ironische pen geschreven verhaaltje bracht de zaak weer he-le-maal in perspectief. Lang leve de Koelmanmethode: als je de dingen gewoon relativeert en in het belachelijke trekt, dan vallen ze eigenlijk best wel mee! Helaas gebeurt er meer in de wereld dan Sint-Maartenlopertjes die van hun snoepgoed worden beroofd. Laatst hoorde ik bijvoorbeeld van een supermarktovervaller die een caissière meedogenloos hard in haar buik trapte bij het uitvoeren van zijn werkzaamheden. How low can you go? denk je dan. Zeg Luuk, als jij daar nou eens wat leuks over schreef! Kunnen we straks weer even lekker onbekommerd lachen met z’n allen.

 4. Ok, het lijkt allemaal mee te vallen en er zijn ergere dingen op de wereld, maar ik heb ook gehoord dat er door snoepgoedrovers is gedreigd met een mes, wat ik toch echt te ver vind gaan. Eerst snoep stelen onder bedreiging van een mes, dan scooters onder iemand zijn kont vandaan jatten met een speelgoedpistool en dan wellicht een gewapende overval op een benzinestation? Misschien wat kort door de bocht, maar ik denk toch dat als er messen aan te pas komen, enige politieactie tegen de snoeprovers wel gewenst is…. echt leuk lijkt het me niet voor een 10-jarige om bedreigd te worden met een mes. En zeg nou zelf, welke pre-puber wil nou graag met paps en mams op pad? Alleen met vriendjes is toch veel leuker en moet blijven kunnen vind ik.

  Enige kanttekening lijkt had ik toch wel goed gevonden, Luuk

  Groetjes van Barbara

 5. Je zakt af Luuk! Sommige dingen zijn niet grappig en hoeven niet in het belachelijke te worden getrokken. Maar goed…alles om maar ‘popi’ te zijn, maakt niet uit welke ellende je ervoor in het grappige moet trekken. Zwak, erg zwak!

 6. Luuk heeft gelijk. De ouders zouden ‘agentje’ moeten spelen, niet de politie. Ook in dit soort situaties moeten ouders hun verantwoordelijkheden herkennen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top