Sint Maarten met oom agent

Afgelopen maandagavond arresteerde de politie in Amsterdam-Zuidoost zes pubers die enkele Sint Maarten-lopers van hun pas verworven snoepgoed wilden beroven. Ze werden op heterdaad betrapt. Nog diezelfde avond zette de Amsterdamse politie extra personeel in om kinderen die met lampionnen langs de huizen gaan, te beschermen tegen snoepdieven. Ook in Alkmaar, Assen, Den Helder, Houten en Zwolle gingen kinderen onder politiebegeleiding langs de deuren voor het Sint Maartenfeest.

Inmiddels heeft het kabinet besloten een onafhankelijke onderzoekscommissie in te stellen, die alle verwikkelingen rond de beveiliging van Sint Maartenvierders gaat onderzoeken. De komende dagen zullen de commissieleden worden aangezocht. Zij moeten op korte termijn met voorstellen komen hoe de talrijke overvallen op kinderen die met Sint Maarten langs de deuren gaan, het beste zijn te voorkomen. Dit kondigde demissionair premier Balkenende gisteren aan na overleg met de ministers Remkes van Binnenlandse Zaken en Donner van Justitie.

De Stichting Nederlandse Lampionlopers (SNLL) verweet het kabinet al eerder dat het te weinig doet om kinderen die met lampionnetjes langs de deuren gaan, te beschermen. Balkenende benadrukte gisteren dat de overheid alleen “naar vermogen” Sint Maartengangertjes bescherming kan bieden. “We gaan deze kwestie allesomvattend en tot op de bodem uitzoeken, maar een honderd procent veiligheidsgarantie bestaat niet.”

Mevrouw Ineke Pieterse, voorzitter van de SNLL en zelf moeder van twee kinderen, toonde zich voorzichtig optimistisch over de vorming van de commissie. “Voor ons als ouders betekent dit eindelijk een erkenning van de problemen.” De SNLL pleit dan ook voor de oprichting van een Projectteam Overvalpreventie Lampionlopers, dat zich richt op het oppakken van daders, het verspreiden van daderprofielen en het geven van voorlichting.

Maar bovenal wil de SNLL dat de politie sneller op aangiftes reageert, dat die aangiftes niet worden geseponeerd, en dat slachtoffertjes te horen krijgt of de daders zijn opgepakt, en zo ja, wat er met hun snoepgoed is gebeurd. Mevrouw Pieterse: “Het is op het randje van het schandalige wat in Nederland mogelijk is zonder sancties. Enige prioriteit leek het roven van snoep tot voor kort niet te hebben. De struisvogelpolitiek van onze bestuurders gaat volledig voorbij aan de trauma’s die onze kinderen oplopen wanneer pubers hun snoepzakken afpakken.”

Diederik, het 9-jarige zoontje van mevrouw Pieterse, werd vorig jaar slachtoffer van een dergelijke overval. Hij werd beroofd van twee rollen trekdrop. Oscar Hammerstein, de advocaat van de SNLL, windt zich een jaar later n”g op over het gebrek aan bescherming dat Diederik ten deel viel. “Nadat hem op het schoolplein door ouderejaars was gezegd dat hij ’s avonds zijn snoepgoed diende af te staan, deed Diederik aangifte bij de politie. Bij die gelegenheid verklaarde hij zich bedreigd te voelen, maar daar werd met schouderophalen op gereageerd,” aldus Hammerstein.

Inmiddels is de druk op het kabinet en de commissie danig opgevoerd. Blijft de commissie in gebreke, dan dreigt de SNLL met harde acties tijdens Driekoningen. Pieterse: “Als de overheid niets doet, grijpen we zelf in. In het uiterste geval schrikken we er niet voor terug ouders op te roepen om dan maar samen met hun kinderen langs de deuren te gaan. Maar goed, laten we hopen dat het zover niet hoeft te komen.”

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!