De showroom van het eigen succes

Ik zit in in mijn onderbroek achter mijn computer en twitter over het geweldige leven dat ik leid. En opeens begrijp ik waarom mensen liever een DM of WhatsApp sturen dan bijvoorbeeld bellen. En waarom iemand op kantoor een collega aan het eind van de gang liever mailt dan dat hij er even langsgaat.

Het heeft allemaal te maken met controle. En imago-building. Wat we eerst alleen maar op sociale media deden, doen we nu ook in het echte leven. Op sociale media hebben we alles onder controle. Alleen de meest inspirerende versie van onszelf vinden we goed genoeg om aan anderen te tonen. Wanneer we een tweet schrijven of een bericht op Facebook plaatsen, wordt de tekst nog eens vijf keer overgelezen. Geen foto wordt geplaatst zonder dat er eerst een filter overheen gaat. We hebben de regie in handen. Sociale media zijn de showroom van het eigen succes. Allemaal perfecte plaatjes.

Lastiger wordt het wanneer iets ‘live’ moet gebeuren. Zoals iemand bellen of langsgaan bij die collega. Opeens heb je niet meer alles onder controle. Wanneer je mailt, kun je in alle rust je woorden kiezen, wikken en wegen. Iedereen vindt jou ad rem! Maar in het echte leven is dat een stuk lastiger. Wie weet zegt die collega iets onverwachts, zet hij je voor het blok. Daar sta je dan, hakkelend, starend als een bang konijn in de koplampen. Je moet er toch niet aan denken! Online heb je altijd je woordje klaar, iedereen weet dat. Daar is je bestaan één constante stroom van succes.

En dus stuur ik een mail in plaats van dat ik langs ga. En doe ik mijn kantoordeur dicht, in de hoop dat anderen mij ook enkel mailen en vooral niet aankloppen. Het perfecte leven dat ik online toon, ontdaan van alle echtheid, moet ook in real life worden voortgezet. Ik ben in mijn eigen sprookje gaan geloven. Het sprookje van de kleren van de keizer. Die heb ik niet, want in werkelijkheid ben ik naakt. Nou ja, op die onderbroek na dan.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!