Sha la la lala lalala

Afgelopen dinsdag vertrok Albert West naar Afghanistan. Wie zegt u? Jazeker, Albert West. We hebben het hier over de zanger die sinds 1969 bejaardenhuizen, bierhallen en braderieën afstruint met covers als Tell Laura I Love Her en Is This The Way to Amarillo. Zesendertig jaar later, in de nadagen van zijn carriëre, is daar dan eindelijk de beloning. Albert West mag optreden voor de Nederlandse militairen in Pol-e Khomri, Afghanistan.

In de strijd tegen het internationale terrorisme, zo concludeerde Defensie, kunnen onze jongens wel een verzetje gebruiken. De zanger is dolblij met zijn trip naar het totaal kapotgeschoten en ontredderde Afghanistan. “Als ik ’s avonds in mijn bedje lig, bedank ik de lieve heer. Dit is zo’n mazzel. Ik ga dit nieuwe succes eerst inhaleren en een maand erna kijk ik nog even terug naar deze periode.”

Aanleiding voor het optreden is een videoclip die 150 Nederlandse militairen in hun compound in Pol-e Khomri hebben opgenomen. Op de tonen van Is This The Way to Amarillo hossen ze over hun zwaar bewaakte basis. En dat is lachen geblazen. Het lijkt wel carnaval. Sommigen gaan verkleed als Afghaanse vrouwen en tillen al dansend hun burka op. Anderen duiken op uit een container of doen lekker gek met een indianentooi op hun hoofd. Her en der ontploffen rookgranaten.

Nu zijn ‘hossende soldaten’ sinds Srebrenica een enigszins gevoelig onderwerp, maar een kniesoor die daarop let. Het filmpje is bedoeld om het thuisfront te laten zien dat het goed gaat met onze jongens in Afghanistan.

Een hele geruststelling, want er was hier in den lande inderdaad enige twijfel gerezen. De Telegraaf meldde namelijk dat dertig van onze jongens vier dagen lang rondjes over de eigen compound hadden gelopen. Omdat ze niet bij de Vierdaagse in Nijmegen konden zijn, hadden ze hun eigen alternatieve Vierdaagse georganiseerd. Een exacte kopie van Nijmegen werd het niet. De soldaten vonden tien kilometer per dag meer dan genoeg. Na afloop kregen ze allemaal een medaille opgespeld door hun kolonel. Let dus goed op bij de eerstvolgende veteranendag. Niet alles wat daar blinkt, heeft betekenis.

Defensie maakt sowieso vreemde keuzes om het moreel van onze jongens op peil te houden. Afgelopen kerst kregen alle soldaten in den vreemde een cd cadeau met daarop een door premier Balkenende ingesproken kerstgedicht (“Door een woestijn van eeuwen, vol boosheid en gevit. Rijden de drie kamelen, waarop elk een koning zit. Nu zal het wel gauw gaan sneeuwen, en dan wordt de wereld wit”).

Ik bedoel: ten tijde van de oorlog in Korea stuurden de Amerikanen, in hun strijd tegen het oprukkende communisme, Marilyn Monroe naar het front. Het was winter en terwijl het vroor dat het kraakte, trad ze op in een laag uitgesneden jurk waaronder ze geen ondergoed droeg. Ze zong met zwoele stem: I wanna be loved by you, just you, and nobody else but you. I wanna be loved by you, alone… Geen enkele soldaat die daar geen erectie van kreeg. Na afloop concludeerde de militaire top dat Marilyn meer voor het moreel van de troepen had gedaan dan ieder ander ooit had gekund.

Maar wat doen wij? Wij sturen in de strijd tegen het internationale terrorisme Albert West naar het front. Hij is godbetert 57, al volop aan het verdorren en zingt: Sha la la lala lalala. Kunnen daar niet eens Kamervragen over worden gesteld?

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!