Sex voor de Buch

Morgen is het de Dag van de TV Canon. Ter viering van 60 jaar televisie worden de 60 meest bepalende televisieprogramma’s uit de Nederlandse tv-geschiedenis bekendgemaakt. Het programma dat voor mij het meest bepalend was, staat er vreemd genoeg niet bij: Sex voor de Buch, in 1998 te zien bij Veronica.

Voor wie toen nog te jong was: In Sex voor de Buch filmde Menno Buch “gewone Nederlanders” die zichzelf voor de camera verloren in hun meest extreme seksuele fantasieën.

Zo herinner ik mij een jongen die seksueel opgewonden raakte van het geluid van scooters. Buch filmde hem vanuit kikkerperspectief, naakt op een stilstaande scooter. “VROEM! VROEM! VRRRROEMMM!” brulde de jongen terwijl hij zichzelf met het hoofd in de nek naar een ejaculatie trok. Of het drassige stel dat verkleed als indianen seks wilde in een wigwam. Geen gekreun tijdens het copuleren, enkel indianengehuil.

Absoluut hoogtepunt was zonder meer de zwakbegaafde John, standje missionaris op zijn half leeggelopen opblaaspop, woest pompend vanuit de heupen. John had een boodschap voor zijn vriendin, thuis op de bank. Dampend van het zweet, blikte hij recht in de camera: “Anita, wat ik met jou kan, kan ik ook met deze pop.”

Iedereen sprak er schande van, maar Sex voor de Buch was wel mooi het best bekeken programma van de Nederlandse televisie. In een interview met NRC Handelsblad verklaarde Buch zijn succes: “Ik heb geen bagage. Emotioneel niet, sociaal niet, niks.” Het ging hem enkel om de kijkcijfers. “Scoren. That’s it. Heel simpel.” En de mensen in zijn programma? “Ik ben niet geïnteresseerd in mensen. Ik houd niet van mensen.”

Toen iets heel uitzonderlijks voor een televisiemaker, tegenwoordig volstrekt normaal. Menno Buch begreep jaren geleden al dat zijn programma enkel diende als vulmiddel tussen de reclameblokken door. Kijkcijfers, daar draaide het om. Sex voor de Buch was de wegbereider voor programma’s als Big Brother, De Bus, Tokkies en Oh Oh Cherso. Alleen al daarom verdient het een plaatsje in de TV Canon.

Eerlijk is eerlijk, Menno Buch was zijn tijd ver vooruit. Met John en zijn opblaaspop leerde hij ons in 1998 al: het komt nooit meer goed met de tv in Nederland. Maar daar hoor je morgen niemand over, tijdens de Dag van de TV Canon.

16 reacties op “Sex voor de Buch”

 1. Dit is weer eens een echt ‘scherp in de huid krassend pennetje’. Doet toch pijn dat de meest ranzige man van toen een visionair is gebleken…

 2. Ik lees hier dingen waar ik nog niets van af wist. Ik verwacht nu dat de SGP Kamervragen gaat stellen en de column van Koelman uitsluitend na 20:00 zichtbaar kan worden op de monitor. 🙂

 3. Luuk, wanneer mag je als zendercoördinator aan de slag? Ik ben blij dat het eens gezegd wordt, ik roep het al een tijdje maar het lijkt wel als roepen in de woestijn en dweilen met de kraan open tegelijk.

  Ik vind het echt tenenkrommend wat er allemaal voor troep op de buis verschijnt. Vroeger vond ik het vervelend als mijn vader het zei maar precies met het rijtje programma’s dat je noemt in het achterhoofd kan ik mijn vader alleen nog maar gelijk geven. Volgens de paarse broeken en demografen in TV-land zou ik tot de doelgroep moeten behoren, maar ik word nog liever met mijn ballen aangesloten op een accu dan dat ik een avondje naar dit soort programma’s ga zitten kijken.

  Maar helaas, de lijst zinloze programma’s is eindeloos. Op zoek naar Zorro, op zoek naar Jozef, op zoek naar Mary Poppins, The voice of Holland, My name is, 14 dansprogramma’s, Oh oh Cherso, De Villa, Help mijn man heeft een hobby, Help mijn man is klusser, Help mijn man is met een kansloos wicht getrouwd, Wie trouwt mijn zoon?, Bonje met de buren, Holland in da hood (een absoluut dieptepunt), Hotter than my daughter en ga zo maar door. Ik heb er even de tv-gids bij moeten pakken, maar sla een willekeurig commercieel kanaal open rond prime-time en deze programma’s vliegen je om de oren. Is er ooit iemand langer dan 1 seizoen bekend geweest dankzij zo’n talentenjacht? Verder dan een B-status zullen ze nooit komen volgens mij.

  Het zijn allemaal domme programma’s over domme mensen bekeken door domme mensen, gemaakt door slimme mensen die weten dat er steeds meer domme mensen zijn. Het hoeft heus niet allemaal informatief en verrijkend te zijn, maar ik heb echt het idee dat dit soort programma’s het landelijk IQ bij voornamelijk de jongeren bijzonder laag houdt.

  Het ergste is nog wel dat met de meeste van deze programma’s bakken met geld wordt verdiend door smsjes die je moet versturen, dus ze zouden wel gek zijn om ermee te stoppen. Waar is de tijd dat programmamakers bepaalden wat wij leuk moesten vinden? Dat ging een stuk beter, de kwaliteit was in elk geval een stuk hoger dan deze pulp. Als de kiezer het voor het zeggen heeft wordt het een grote puinhoop, want die heeft er niet voor gestudeerd. Je ziet maar weer.

  Zo, dit was mijn ‘rant’, dat moest ik even kwijt. Nederlandse televee, rest in pieces.

 4. Helemaal mee eens met baklap.De commerciele zenders zend veel bagger uit.Wat mensen zien als ontspanning om via de tv mensen te bekijken die zich belachelijk maken vinden ze prachtig.Niks meer inhoudelijk en entertainment.En veel de zelfde dingen van andere over genomen.Als het ene is afgelopen begint het andere met bijna het zelfde format.Net of ze geen fantasie meer hebben die programmamakers.

 5. In die tijd werkte ik als TV-monteur bij de importeur van een bekend merk, dus bekeek ik een televisie meestal van de achterkant. Toen kwam ik ook dat mens dat het liefst in d’r tipi (dus geen wigwam, Luuk) copuleerde regelmatig tegen bij de Badhoevedorpse Albert Heijn.

 6. @ Alex: D’r was ook iets met courgettes kan ik me herinneren. We zijn toen met een paar collega’s naar het Sex voor de Buch Gala geweest in Marcanti Plaza. Sinds ik daar geweest ben weet ik wat ze met het woord “mafklapper” bedoelen.

 7. De eerste en laatste keer dat ik het zag, liet één of andere muts zich neuken door zo veel mogelijk mannen. Tot mijn verbijstering zag ik in die eindeloze rij iemand staan die ik kende. Definitief afgehaakt. Echt te ranzig. Vooral die sokken.

 8. Je hoeft niet te kijken. Je kan alles van ´t internet halen, precies wat jij wil zien zonder zooi. Bespaart nog centjes ook. Niet huilen jij bent ook robin hoet. Fuck televisie, fukc endedrol. Televisiekijkers kijken is leuk.

 9. @Carla:
  Gelukkig zijn het niet alleen de commercielen die dit soort infantiele tv uitzenden, enige verschil met Ned 1-2-3 is dat die géén reclame tijdens de programma’s uitzenden.
  Uiteraard zijn er ook wel goede programma’s, zowel bij commercielen als omroepen (meestal films of docu’s). Maar meeste is bagger en zonde van de tijd!

 10. @dwarslezer,
  De zoveelste keer dat ik deze complottheorie weer eens ergens langs zie komen. Natuurlijk is het in het belang van de haves dat de have-nots dom gehouden worden. Maar ze kunnen ze niet verplichten stompzinnige tv-programma’s te bekijken! Daar kiest de massa toch echt zelf voor. Dus gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Domheid houdt zichzelf in stand en heeft daar niemand voor nodig!

 11. Dwarslezer

  @ baklap

  «ik heb echt het idee dat dit soort programma’s het landelijk IQ bij voornamelijk de jongeren bijzonder laag houdt.»
  Eerlijk gezegd is dat juist waarom het gaat. Degenen die hier in Nederland (en elders in de “beschaafde” wereld aan de touwtjes trekken (dus degenen die zorgen voor oorlogen, armoede, bankcrises, gemanipuleerd voedsel, enz.), WILLEN juist dat jongeren (en de rest van de bevolking) zo min mogelijk nadenkt, zodat ZIJ door kunnen gaan met het vullen van hun zakken uit die van de dom gehouden bevolking…
  Nog iemand die een idee heeft om het tij te keren? Of is dat al door de bierkaai in bescherming genomen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top