De setup en werkplek van de columnist

Ach ja, de werkplek van de columnist. Regelmatig wordt me de vraag gesteld met welke hard- en software ik werk. Vooruit dan maar, een kijkje achter de schermen:

Schermafbeelding 2016-06-03 om 13.53.53Mijn werkplek, welkom! De setup is ronduit bejaard te noemen. Ik heb een negen jaar oude iMac die het dankzij een later ingebouwde SSD nog steeds uitstekend doet, al begint het beeldscherm (zie je die gele gloed?) het te begeven.

Mijn MacBook is zeven jaar oud. Daar heb ik laatst ook een SSD in gezet, plus het werkgeheugen uitgebreid. Loopt weer als een zonnetje! Dat is het fijne van iMacs en MacBooks van tot – pak hem beet – 2012; je kunt ze heel eenvoudig zelf nog upgraden. Tegenwoordig lijmt Apple zo’n beetje alle onderdelen in haar computers vast. Schurken zijn het.

Verder ben ik in het bezit van een iPad 2. Wat een onding is dat. De iPad verhoudt zich tot een desktop als een brommobiel tot een Mercedes. Het ding rijdt, maar je kunt er niets mee. Ik gebruik hem enkel nog om mee te Skypen.

En tot slot heb ik een iPhone 5s (heerlijke telefoon, ik doe bijna alles via Siri) een Sony eReader (PRS-T1) en een ScanSnap s1300i scanner om zo veel mogelijk paperless te werken.

Maar al mijn schrijfsels print ik altijd uit! (goedkope Samsung zwart-wit laserprinter)

Schermafbeelding 2016-06-03 om 13.54.16Software
Ik werk met Microsoft Word. Gewoon de Mac-versie van 2011. Heel soms gebruik ik Ulysses, maar regelmatig ook Teksteditor (‘kladblok’ voor de Windows-adepten). Evernote is mijn digitale archiefkast. Daar sla ik alles in op wat ik online tegenkom. Werkt geweldig dankzij hun WebClipper.

Ik maak elke dag gebruik van 1Password (echt de fijnste password-manager die er is), terwijl Hazel en DropZone ervoor zorgen dat mijn computer geen zooitje wordt. Things en Fantastical helpen me niets te vergeten en TextExpander neemt me een hoop tikwerk uit handen. Factureren doe ik met ProfitTrain.

ikke-01En als mijn iMac het begeeft? Dan koop ik een losse monitor en sluit daar mijn MacBook op aan. Als er één gouden tip is, dan het is wel deze: stel de aankoop van een Apple-computer altijd zo lang mogelijk uit!
 

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!