Ruud de Wild live vanuit Auschwitz

Vanmiddag allemaal afstemmen op Radio 538! Tenminste, wanneer je de radioshow van Ruud de Wild wilt horen, live vanuit Auschwitz. Hij geeft daar samen met drie sidekicks en Lieke van Lexmond acte de présence. Afgelopen maandag sprak ik Ruud in zijn atelier. Hij legde de laatste hand aan zijn schilderij ‘Never Again’. Een groot zwart vlak, met linksonder een harkerig getekend wit poppetje. “Zwart staat voor gas,” legt Ruud uit, “het figuurtje symboliseert het lijden.”

De Wild gaat het kunstwerk vanmiddag tijdens zijn radio-uitzending veilen. Is het niet een beetje vreemd, een schilderij veilen op de radio? Ruud vindt van niet. Bovendien gaat de opbrengst naar het Auschwitz Comité. Ruud, trots: “Zij steunen mijn radioshow voor de volle honderd procent.” Hij wappert met een krantenknipsel: “Heb je gehoord van die 15-jarige puber met zijn gedicht over een oudoom bij de SS? Hem steunen ze niet. Die jongen is – kijk, hier staat het letterlijk – een nazaat van een oorlogsmisdadiger.” Ruud kijkt me doordringend aan. “Ik ben dat dus niet. Mijn familie deugt. Ik deug. Ook daarom ga ik. Namens iedereen die deugt.”

Terwijl Ruud zijn schilderij met doeken omwikkelt om het klaar te maken voor transport, vertelt hij wat hij bij aankomst in Auschwitz gaat doen. “Sfeer proeven! Auschwitz is zo’n inspirerende plek. Als ik het mijn luisteraars wil uitleggen, dat met die Joden en zo, moet ik weten hoe het voelt. Het zelf ervaren, het van dichtbij meemaken.” In Ruuds hoofd borrelen al de nodige ideeën. “Ik wil uitzoeken of in Auschwitz ook een gevangene heeft gezeten met nummer 538 op de onderarm. Dat lijkt me heel spannend. Leeft hij nog? Is hij vergast? Daar kunnen we dan een quiz omheen bedenken voor de luisteraars.” Vindt het Auschwitz Comité dat een goed plan? Ruud denkt van wel. “Radio 538 is een snelle, jonge zender. Dan moet je niet aankomen met een bejaarde die Auschwitz heeft overleefd. Dat raakt jongeren niet. Maar als ík het verhaal vertel, met de juiste muziek erbij, gaat het door merg en been.”

Wát gaat hij dan precies vertellen? Daar hoeft Ruud niet lang over na te denken: “Het verhaal van de Holocaust natuurlijk! Dat Duitsers een pesthekel hadden aan Joden. Vanwege hun neus en zo. Dat mag nooit vergeten worden. Daarom heb ik speciaal Lieke van Lexmond meegevraagd. Zij heeft ook een grote neus.” Wanneer ik Ruud vertel dat Lieke helemaal niet Joods is, oogt hij zichtbaar teleurgesteld. “Shit. Zou ik haar nog kunnen afbellen? Het is toch Auschwitz waarover we het hebben. Ik wil het écht houden, snap je?”

6 reacties op “Ruud de Wild live vanuit Auschwitz”

 1. ze zouden die ruud daar “lul” op zijn voorhoofd moeten tatoeëren

 2. Beste meneer satire Koelman, weet bij je nooit of je nou uit je kop lult of serieus bent, dat maakt reageren bijna onmogelijk, anders worden wij het slachtoffer van je grappen die quasi serieus zijn bedoelt ons een loer te draaien. Hoe dan ook heb ik je verzinsels en andere betwijfelende serieuze hersenspinsels die soms dan echt waar zijn, heel hoog staan. Ik hou wel van mensen die gekker dan ik zijn of althans een poging willen wagen dat te zijn. Dus ik kan nog wel lekker en vooral smakelijk om je blijven lachen. Wat een eer voor je om bij Mr. 538 op bezoek te mogen. Heb je er ook voor moeten betalen? Bedoel het is wel voor een goed doel? Dat je overigens niet mee gaat naar het radio kijken met Mr. 538. Als alles waar is, waar ik dus weer ernstig aan twijfel goede vriend, zou ik een onderzoek doen naar deze twijfelachtige presentator, welke ik bewust niet met zijn naam noem. Want als hij slecht is, krijgt hij direct strafvermindering bij een veroordeling. Kijk maar bij de moordenaars van de juwelier. Dus je kan beter in symbolen schrijven, zoals ik heb gedaan. En Mr. 538 zal hem zeker leuker klinken dan bijvoorbeeld Ruud de Wild…. (jaja wie zegt dat hij hij is nu?)

 3. Ruud de Wild is misschien wat naïef maar lijkt me te goeder trouw. Hij doet een poging om de kampen bij jongeren (opnieuw) onder de aandacht te brengen. Dat lijkt me nu eens een keer iets om niet te ridiculiseren maar aan te moedigen.

 4. Opperprutser

  Ruud is niet te goeder trouw maar een irritante grootsmoel die vooral zichzelf erg leuk vind. Hem opnieuw te kakken zetten met een scherpe column is wel aan Luuk toevertrouwd.

 5. Ha ha, geweldig stuk. En ook als het waar is, dan is het fenomeen plaatjesdraaier goed in de (terechte) hoek gezet. Ik meen ooit eens gelezen te hebben dat de betrokken man een miljoen verdient, je zou er communist van worden!

 6. Ruud ‘538’ de Wild wel live vanuit Auschwitch, zo’n 1.1 miljoen anderen niet meer…
  Het is van een commerciele zender natuurlijk mooi om zo op de aktualiteit in te spelen maar laten we niet vergeten dat ze voornamelijk bezig zijn met geld verdienen.
  Geld verdienen aan het verdriet van een ander en dat doet het goede van het levend houden van de herinnering wel heel erg snel verbleken.

  Alle terreur is verwerpelijk, ook (of vooral juist) Emo-terreur van het 538 caliber

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top