Rutte moordenaar!

Het is om depressief van te worden. Vorig jaar pleegden 1854 Nederlanders zelfmoord. Daarmee steeg het aantal zelfdodingen voor het zesde achtereenvolgende jaar. Nooit eerder maakten zoveel personen een einde aan hun leven.

En hopla, daar ging het los op sociale media en websites als NuJij.nl, in ongekende felheid. Als een enorm vliegwiel dat langzaam op gang komt, maar dan ook niet meer stopt: „Het ligt aan de politiek en nergens anders aan!” Daar zijn bijna alle reageerders het over eens: „Dat krijg je met die fijne regering van nu!” want „dit kabinet gaat al jaren over lijken!” Een ander weet precies wat ons te wachten staat: „Eind van de maand krijgt Nederland te horen dat het aantal werklozen gedaald is. Niet gek als een groot aantal van hen er voor kiest om op deze manier een einde aan hun uitzichtloze situatie te maken!” Instemming alom: „Het is gewoon moord door Den Haag. Zelfmoord is geen zelfmoord meer tegenwoordig, maar zelfbevrijding.” Daarna volgt de samenvatting: „Rutte moordenaar!”

Andere politiek gefrustreerden zien een groter verband dan enkel de Haagse kaasstolp: „De EU brengt vrede en welvaart, ja ja, vandaar.” Natuurlijk is er ook duiding van gelovigen („wij moeten terug naar de bron: de Here God”) en een enkele macrobioot die suïcide per definitie wijt aan „intolerantie voor bepaalde voeding, maar daar wil de medische wereld niets van weten.”

Al die reageerders. Toch knap dat elk van hen precies weet waarom al die Nederlanders zelfmoord pleegden. Hoe komen ze aan die kennis? Aan de suïcide-plegers kunnen ze het niet meer vragen, dus het kan niet anders of ze hebben in 2013 massaal exit-gesprekken langs het spoor en op hoge gebouwen gehouden. In ploegendienst, de klok rond. Met nachtkijker en notitieblok in de hand. Dat zal nooit 1854 verslagen hebben opgeleverd, maar voor de enkeling die hen te snel af was, huurden ze gewoon Derek Ogilvie in. Ook moeten reageerders honderden afscheidsbrieven in hun bezit hebben. Krabbeltjes, steeds met één constante: Mark Rutte. „Niet schrikken zoonlief, maar ik hang in het trappenhuis. Nu papa de duizend euro niet meer krijgt, die premier Rutte hem tijdens de vorige verkiezingscampagne heeft beloofd, zag hij geen andere uitweg. Oh ja, mama is er vandoor met ome Kees.”

De waarheid is: dat zoveel Nederlanders vorig jaar zelfmoord pleegden, interesseert reageerders geen ene ruk. Ze gebruiken het nieuwsfeit enkel voor het uitventen van het eigen gelijk. Eigenlijk snap ik best wel dat 1854 Nederlanders niet in een dergelijk land willen leven. *spoorboekje pakt*

6 reacties op “Rutte moordenaar!”

 1. Tijdgeest: iedereen wil op internet zn mening uitventen. Overal vinden we wel iets van, liefst zo extreem, ongeremd, ongenuanceerd en smakeloos mogelijk. Roep iets, iemand anders roept iets terug of doet er een schepje bovenop en je ziet de vreemdste discussies ontstaan. Waar zou toch die behoefte vandaan komen?

 2. Luuk Koelman

  Columnisten zijn de IS’ers onder het journaille, heer Willem. Zo waar!

 3. Beste Willem
  Verdiep je eerst eens in de ziekte die depressie wordt genoemd en die mensen tot suïcide kan brengen.
  Dat scheelt een hoop onzin.

 4. Een dermate kortzichtig artikel dat ik toch even moet reageren.

  Natuurlijk begrijpt iedereen (behalve de schrijver van het artikel kennelijk), dat eenieder die zijn mening ventileert inderdaad niet daadwerkelijk exit-gesprekken met alle individuele 1854 zelfmoordenaars heeft gehad.

  Wat de meeste mensen echter wél begrijpen is dat het wel heel erg waarschijnlijk is dat er een causaal verband bestaat, tussen het aantal zelfmoorden en de crisis, als je bijvoorbeeld ziet dat het aantal zelfmoorden de laatste 6 jaar op rij fors is gestegen.

  Ook is het zo dat zelfmoord veel vaker voorkomt onder mensen met een bijstands-of arbeidsongeschiktheidsuitkering dan onder mensen met een baan.
  Dat meldt de Volkskrant op basis van een studie van de GGD, het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Leids Universitair Medisch Centrum.
  Mannen en vrouwen met een bijstands-of arbeidsongeschiktheidsuitkering plegen maar liefst vijf tot bijna acht keer vaker zelfmoord. Ongetwijfeld zal er ook een deel tussen zitten die juist door depressieve en suïcidale gevoelens hun baan verliezen, maar het is niet aannemelijk te veronderstellen dat dit alle gevallen betreft.

  Een veelgehoord argument is dat de overheid toch niets aan de oorzaak en oplossing van de crisis kan doen.

  Echter is het hierbij opvallend, dat of de geluiden nu van de kant van bijvoorbeeld Klaas Knot, de ECB, economen, bedrijven of van de kant van “gewone” burgers komen, allen zijn ze het er over eens dat de oplossing voor de crisis en ook de oorzaken (keer op keer falend toezicht, tekortkomende gelijktrekking van regels,. privatisering, over de balk gooien van miljarden, etc..etc..) wel degelijk bij de politiek ligt (lees Den Haag, Brussel).
  Diezelfde ploeg dus die steeds zegt er niets aan te kunnen doen of met de vinger naar andere partijen wijst!

 5. days of our lives

  @Bas, jij beschrijft een mogelijke correlatie, die je over zoveel zaken kan stellen. Bevolkingsgroei, toenemende consumptie van pastinaak en schorseneren en toenemend tablet bezit kun je volgens jouw redenering evengoed als oorzaak aanwijzen.

  Feit blijft dat dit artikel slechts wil aangeven dat onnozele onwetenden een volledige alwetende uitleg uitpoepen over situaties die ze niet kennen. Meer niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top