Rutte, de crisismanager die altijd wint

Het is elke persconferentie weer spannend. Wanneer mag Nederland van het slot? Steeds wanneer Rutte “hou vol” roept, doemt voor mijngeestesoog Jan Peter Balkenende op met zijn “eerst het zuur, dan het zoet.” Er komen pas betere tijden wanneer we eerst door de zure appel heen bijten.

De parabel van ‘eerst het zuur en dan het zoet’ is afkomstig uit het bedrijfsleven. Een crisismanager analyseert een noodlijdend bedrijf. Zijn rapport liegt er niet om: op termijn dreigt de totale ondergang. Maar er is ook goed nieuws: de crisismanager kan het noodlot afwenden met een aantal intelligente ingrepen. Al zal dat niet eenvoudig zijn: eerst zullen donkere tijden aanbreken. De situatie zal verslechteren. Ja, daar moet de directie echt rekening mee houden. Pas daarna zullen eventuele verbeteringen hun intrede doen. De crisismanager kijkt er ernstig bij; vervelend nieuws, maar dit is wel het eerlijke verhaal.

Dus krijgt hij de klus. Na enkele maanden gaat het nog veel slechter met het bedrijf dan voorheen. “Precies wat ik had voorspeld,” zegt de crisismanager. Dus gaat de directie met hem verder. Daarna verslechtert de situatie nóg verder. Weer wijst de crisismanager op zijn voorspelling. We moeten volhouden met zijn allen!

Hopelijk, beste lezer, heb je hier al door dat de crisismanager altijd wint. Wanneer het nóg slechter gaat met het bedrijf, wijst hij de directie op zijn voorspelling. En mocht het plots goed gaan, om wat voor reden dan ook, dan is dat altijd het gevolg van zijn intelligente ingrepen.

Zo ook bij Rutte. Loopt het aantal besmettingen terug, dan is dat zijn verdienste. Lopen ze níét terug, dan moeten we simpelweg langer volhouden met zijn allen – of hebben burgers zich (foei!) niet aan alle maatregelen gehouden.

Hoe dan ook, aan Rutte’s lockdown zal het nooit liggen, want die is intelligent! Een term die hij zelf heeft verzonnen. Daarmee is Nederland het enige land ter wereld met een ‘intelligente’ aanpak van de pandemie. Hetgeen natuurlijk hartstikke knap is van dat kleine landje aan de Noordzee: precies weten welke aanpak het beste werkt, terwijl de beschikbare kennis van het coronavirus nog steeds minimaal is.

In twee maanden tijd is Rutte uitgegroeid tot Vadertje Staat in persoon, want in crisistijd schaart het volk zich altijd achter de leider. Elke persconferentie van hem breekt alle kijkcijferrecords. Miljoenen kijkers zitten aan de buis gekluisterd, want Rutte maakt het altijd weer spannend. Soms geeft hij het volk een klein cadeautje. Dus wie weet mogen we straks wel weer naar de kapper. Dank u wel, meneer Rutte! Weer drie zetels erbij in de peilingen.

Niet voor niets heeft Mark het keer op keer over ‘het nieuwe normaal’. In de meest optimistische voorspellingen is hij nog maandenlang onze crisismanager, goochelend met de illusie van veiligheid. Ik gok tot zo’n drie weken vóór de verkiezingen van maart 2021.

Tot die tijd moeten we ons alle spastische anderhalve-meter-maatregelen laten welgevallen. Want niemand weet op welke voorwaarden Rutte bereid is de voet van de rem te halen. Mijn stelling: wanneer het hem behaagt. Want het coronavirus is nu eenmaal ook een politiek virus.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!