Ruilen binnen 14 dagen

Ik loop door de Saturn. U weet wel, het zusterbedrijf van ‘Ik Ben Toch Niet Gek!?’ De lcd-schermpjes voor in de auto zijn in de aanbieding. Tweehonderd euro per setje kosten ze, inclusief dvd-speler. Laat nu net een goede vriend van me naar die dingen op zoek zijn. En over twee weken is hij jarig! Ik besluit ze te kopen.

“Jammer,” zegt de vriend wat sip nadat hij mijn cadeau heeft uitgepakt, “gisteren heb ik twee soortgelijke schermpjes gekocht.” Voor de vorm wil hij mijn schermpjes wel even proberen, maar ze doen het niet. Ook dat nog!

Twee dagen later sta ik in de rij bij de klantenservice van Saturn. Ik ben niet de enige. Het is wachten, wachten en nog eens wachten. Na drie kwartier ben ik aan de beurt. Ik leg de situatie uit. Het meisje van de klantenservice, zo’n lief onderbetaald ding, wijst me op de kassabon. “U bent helaas te laat.” Ruilen binnen 14 dagen, staat er. Ik antwoord dat ik mijn geld niet terug hoef, een tegoedbon volstaat. Zo kost het Saturn niets en is iedereen blij.

Weer wijst het meisje op de kassabon. “Binnen 14 dagen. Nu kunnen wij niets voor u betekenen.” Ik kijk haar ongelovig aan. “Dus wie een cadeau willen kopen voor iemand die over twee weken jarig is, moet dat vooral niet bij Saturn doen? Dat zal Sinterklaas straks leuk vinden.” Daar heeft het meisje van de klantenservice geen boodschap aan. “Ruilen binnen 14 dagen,” herhaalt ze als een mantra op iedere vraag die ik stel. Af en toe voegt ze er het woord “helaas” aan toe. En “heel vervelend voor u.” Maar daar blijft het bij. Er is geen doorkomen aan.

Wat nu? Ik wil niet boos worden. Achter me hoor ik het net iets te harde gekuch van de volgende klant. Hij staat ook al bijna een uur in de rij. Ik geef het op. Met de doos onder de arm sjok ik naar buiten. Pas dan besef ik dat het meisje niet eens heeft aangeboden de lcd-schermpjes te repareren. Verdikkeme, ik heb toch garantie? Ik draai me om, zie de rij. Twee keer zo lang als eerst. Ik sluit mijn ogen, tel tot tien. Nee, dit trek ik niet.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!