Ruilen binnen 14 dagen

Ik loop door de Saturn. U weet wel, het zusterbedrijf van ‘Ik Ben Toch Niet Gek!?’ De lcd-schermpjes voor in de auto zijn in de aanbieding. Tweehonderd euro per setje kosten ze, inclusief dvd-speler. Laat nu net een goede vriend van me naar die dingen op zoek zijn. En over twee weken is hij jarig! Ik besluit ze te kopen.

“Jammer,” zegt de vriend wat sip nadat hij mijn cadeau heeft uitgepakt, “gisteren heb ik twee soortgelijke schermpjes gekocht.” Voor de vorm wil hij mijn schermpjes wel even proberen, maar ze doen het niet. Ook dat nog!

Twee dagen later sta ik in de rij bij de klantenservice van Saturn. Ik ben niet de enige. Het is wachten, wachten en nog eens wachten. Na drie kwartier ben ik aan de beurt. Ik leg de situatie uit. Het meisje van de klantenservice, zo’n lief onderbetaald ding, wijst me op de kassabon. “U bent helaas te laat.” Ruilen binnen 14 dagen, staat er. Ik antwoord dat ik mijn geld niet terug hoef, een tegoedbon volstaat. Zo kost het Saturn niets en is iedereen blij.

Weer wijst het meisje op de kassabon. “Binnen 14 dagen. Nu kunnen wij niets voor u betekenen.” Ik kijk haar ongelovig aan. “Dus wie een cadeau willen kopen voor iemand die over twee weken jarig is, moet dat vooral niet bij Saturn doen? Dat zal Sinterklaas straks leuk vinden.” Daar heeft het meisje van de klantenservice geen boodschap aan. “Ruilen binnen 14 dagen,” herhaalt ze als een mantra op iedere vraag die ik stel. Af en toe voegt ze er het woord “helaas” aan toe. En “heel vervelend voor u.” Maar daar blijft het bij. Er is geen doorkomen aan.

Wat nu? Ik wil niet boos worden. Achter me hoor ik het net iets te harde gekuch van de volgende klant. Hij staat ook al bijna een uur in de rij. Ik geef het op. Met de doos onder de arm sjok ik naar buiten. Pas dan besef ik dat het meisje niet eens heeft aangeboden de lcd-schermpjes te repareren. Verdikkeme, ik heb toch garantie? Ik draai me om, zie de rij. Twee keer zo lang als eerst. Ik sluit mijn ogen, tel tot tien. Nee, dit trek ik niet.

22 reacties op “Ruilen binnen 14 dagen”

 1. Saturn en Mediamarkt zijn oplichters. Ik heb een paar maanden terug een mediaplayer gekocht maar deze was al gebruikt (vingerafdrukken op de frontpaneel, stof en kabels niet netjes gerold). Teruggebracht, kreeg een ander mee: stukje van de frontpaneel afgebroken. Weer terug, andere mee: overal krassen. Moraal van hetverhaal, die pipo’s doen alles weer terug in de doos en zetten het weer in de schappen. Er is heus wel iemand die niet terug durft te gaan of het erbij laat zitten. Oplichters. Ik heb toen maar eentje van Wehkamp besteld. Jawel, nieuw in doos!

 2. Heb 3 jaar geleden mijn laptop bij de Saturn gekocht. Zacht prijsje, prima apparaat. Maar dat was in Groningen.

 3. Ik ben toch niet gek? Nee, precies de reden dat ik NIET naar die tent ga. Doe mij maar de BCC. Deskundig en vriendelijk personeel en inderdaad, lagere prijzen dan onze niet gekke vrienden.

 4. Als nou een niet domme man als Coolman met z’n snufferd de lucht van die domme doos opsnuift, kan die domme doos dan zelf niet tot de conclusie komen dat meneer Coolman met een defect product voor heur pronte snufferd staat, en dat ze niet moet mekkeren over “niet terugnemen” maar meteen een reparatie bon uit de lade trekt. Maar gezien het feit dat ze dat niet heeft gedaan, ga ik er seksistisch en ongezien van uit, dat mevrouw blond is en dikke tieten heeft. Kan mijn aanname bevestigd worden op deze pagina? Overigens, wedje maken dat je nog deze week van Saturn een slijmbal in een donkerblauw kostuum met foute geelgestreepte stropdas komt kwijlen dat ze, o sorry, onvergeeflijk, ineens de regeltjes van de blonde met grote tieten toch wel enigszins kunnen buigen, want immers half Nederland leest inmiddels dat Saturn een kut-winkel is…. (correlatie met de boobies?)

 5. |P.S. sorry voor de zin met slechte syntax. De taalgarantie is ook al verlopen.

 6. Kom op zeg,de verantwoordeelijkheid zit hem echt wel bij jou. Beetje brullen en kwaadworden en om de manager vragen is ook altjd nog een optie. Buiten het feit dat het een kapot ding was waar je meteen op had moeten reclameren.
  Regels zijn regels. Bend the rules is een keuze van een organisatie, maar geen must.

  En dan via een column het van je afschrijven. Be a man on the spot!

 7. Luuk, zoals ik ook al via Twitter heb laten weten: Ik ben het niet met je eens. Natuurlijk begrijp ik jouw frustratie in dit geval, maar het is absoluut niet onredelijk dat een winkel (en of dat nou MediaMarkt, Saturn, een andere elektronicawinkel of bv. de Blokker of AH is, dat maakt geen bal uit) een limiet stelt aan een reclame- of ruiltermijn. Ik heb zelf bijna 25 jaar bij de importeur van een bekend Japans elektronicamerk gewerkt en daar heb ik aan den lijve ondervonden hoe mensen – zowel consumenten als detaillisten als grossiers – de boel in de maling nemen. Niet alleen door accessoires onterecht als manco te claimen, maar ook door zelf-veroorzaakte defecten als verkeerd aansluiten of fysieke schade in de schoenen te schuiven van de “hogere” in de distributieketen. Treffend voorbeeld: Camcorder wordt aangeleverd ter reparatie, conclusie technische dienst is dat apparaat waterschade heeft opgelopen. Klant des duivels, weet zeker dat als er sprake is van vochtschade dit dan op onze technische dienst gebeurd moest zijn. Welles/nietes-verhaal waarbij de klant persisteeert in zijn standpunt. Totdat iemand op het lumineuze idee komt om het 8mm-bandje eens uit het apparaat te bevrijden en op een ander toestel af te spelen. Blijken beelden te zijn uit een of ander Sporthuis Centrum zwembad. De allerlaatste scene die op de tape stond was gefilmd tijdens een afdaling van de wildwaterglijbaan. Eenmaal beneden aangekomen stopte de opname plotseling…. Of gevalletje waterschade in TV. Klant komt aan de balie om haar standpunt “onmogelijk” verbaal nog wat kracht bij te zetten, en wordt daarin bijgestaan door haar allerschattigste dochtertje: “Maar mama, dat was toch gebeurd toen je de bloemen water gaf?”. Daarom is het uitstekend te verklaren dat er een beperkte reclamatietijd is, zowel bij (nieuw-)leveringen als bij reparaties. Bij de laatste is dat normaal 3 maanden, maar je zal de mensen de kost geven die na twee jaar terugkomen met het verhaal dat een apparaat niet goed gerepareerd was, want al vanaf dat ze ‘m terug hadden heeft ‘ie niet goed gewerkt. En ja, doordat ze steeds te weinig tijd hebben gehad om hem opnieuw aan te leveren kwamen ze hem nu pas brengen. Dat snapten wij toch wel? Of de apparaten die weliswaar (ver) over de garantietermijn waren, maar waarvan klant cq. dealer toch graag aanspraak wenste te maken op garantie “omdat ‘ie heel weinig gebruikt was”. Nou, sinds veel apparaten een ingebouwde bedrijfsurenteller hebben is het niet heel lastig om die uit te lezen en wat ons betreft was een gemiddelde gebruiksduur van tien uur per dag voor een TV niet echt “weinig”.
  Beste Luuk, ik neem aan dat er op de kassabon die je bij je aanschaf gekregen hebt keurig de reclametermijn vermeld stond. Zo niet, dan had je daar naar kunnen informeren, want het mag als algemeen bekend verondersteld worden dat zo’n termijn niet oneindig is. Ik snap helemaal dat in dit specifieke geval het voor jou erg zuur is om dit zo te moeten beleven, maar wat mij betreft vind ik het NIET REëEL van je om de schuld in de schoenen van MediaMarkt/Saturn te schuiven.

  P.S. Natuurlijk komt het voor dat gerepareerde of van de klant teruggenomen apparaten opnieuw verkocht worden; je kan kwalijk verwachten dat die in de Kliko gekieperd worden. Maar vanzelfsprekend dient de klant dit wel te weten te komen, desnoods door de melding dat het een “demo-apparaat” is. Als die spullen als zijnde “nieuw” verkocht worden, dan klopt dat niet.

 8. @Dennis – 25/08/2011 at 12:50 pm
  Wat jij zegt, dat onderschrijf ik volledig!

 9. IK BEZIT EEN VROUW MET MOOI BLOND HAAR FERME BOOBIES,
  ZE IS DENK IK SLIMMER EN MEER ONDERNEMER DAN FRANS MET ZIJN STEREOTYPE TAALGEBRUIK.
  FRANS ZAL WEL VAN VROUWELIJKE JONGENS HOUDEN.
  EN WIE GAAT ER IN GODSVREDES NAAM NU NAAR DIE GROTE STORES
  ALLEEN MAAR KLOOTZAKKEN DIE OP EEN KOOPJE UIT ZIJN.
  EN ALS HET EVEN TEGENVALT GAAN ZE HUILEBALKEN.
  LEES JAN LISMAN.

 10. Wij hebben laatst een koelkast via Saturn gekocht en toen de bezorgers er eindelijk kwamen, werd ons doodleuk verteld dat ze ‘m niet twee hoog dragen als je daar geen bijdrage voor hebt betaald! Terwijl ik in de winkel nog duidelijk en meerdere keren heb gevraagd of ze ook op een 2e etage zonder lift bezorgen! Heel irritant.. we hebben een cadeaubon van 15 euro gekregen xD

 11. Luuk Koelman

  @ Jan Lisman Nu wil ik onze discussie op Twitter niet herhalen. Maar in één zin: als een concern ervoor kiest de goede klanten onder de slechte te laten lijden, vind ik dat op zich geen probleem – zolang ze dan maar niet roeptoeteren dat ze ‘de beste Service die u kunt vinden’ hebben, zoals Saturn doet.

 12. Saturn en Mediamarkt blinken uit in slechte service, reeds 2 keer ben ik net zo bedrogen uitgekomen als Luuk, 1 keer omdat ik de originele plastic omverpakking (dus NIET de doos) niet meer had en toen het geld niet kon terugkrijgen. Het product was kapot en ik wilde niet nog een keer zo’n slecht apparaat van Sweex. Helaas, de muts achter de balie had hetzelfde bandje opstaan (vervelend voor u maar helaas) en weer verliet een “tevreden” klant het pand. De 2e keer was een soortgelijk akkefietje, na eerst een uur te wachten totdat je aan de beurt bent (afrekenen aan de kassa gaat wél heel snel) werd ik als klant weer superslecht geholpen.

  Inmiddels zet ik geen stap meer over de drempel (en koop nooit meer een Sweex product), ik ben toch niet gek?

 13. Vreemd dat mensen zoals Frans en Rutger het steeds hebben
  over dommeblonde boobies en mutsen,deze mannen brallen waarschijnlijk ook tegen het bedienende personeel van een
  restaurant dat de wijn kut is en deze wijn terug sturen.
  Deze meisjes zitten daar ook in dienst van het bedrijf
  en kunnen ook niet meer doen dan hun directeur hen opdracht.
  Vraagt eens naar hun opdrachtgever dan ben je pas een’flinkerd’.
  Ook opvallend is dat de vrouwen onder deze schrijvers dat niet doen.

 14. je schoonzus

  Daarom durf ik wel een laptoptas bij de Saturn te kopen maar voor artikelen waar garantie op zit ga ik echt wel naar een andere zaak.Liever iets meer betalen en betere service krijgen dan goedkoop en dat dit geneuzel aan je hoofd krijgen.

 15. @ger je zit aardig in de aannames en helaas, je zit er naast, heel erg ver naast. Ik zit in de zakelijke dienstverlening en zonder échte service was mijn bedrijf al jaren ten dode opgeschreven. Dus wellicht een goed idee dat je vraagt voordat je een verkeerde conclusie of aanname doet. En ik drink ook al geen wijn. En het was écht een muts, believe me.

 16. @ Rutger, Ger heeft wel degelijk gelijk. Deze dames doen niet meer dan de opdracht van hun werkgever vervullen!

  Daar laat ik het bij!

 17. @pien @Ger Gaat het erom wie er nu gelijk heeft of dat de service gewoon erbarmelijk slecht is? Het kan me niet schelen of de baas aan de servicebalie staat of een muts die (blijkbaar) geen leukere baan kan vinden dan het aanhoren van klanten die terecht vinden dat de service erbarmelijk is. Alleen daarom al ben je een muts (of een lullo) dat je daar blijft werken. Als iedereen die die baan heeft collectief stopt omdat de werkgever bepaalt dat die service op dat bedenkelijke peil moet blijven dan verandert er misschien wél iets. Ik ga dat daar niet meer meemaken, mij zijn ze kwijt als klant. Wie volgt? Opstellen in rijen van tien!

 18. Tsja, duidelijke taal hier allemaal.
  En daar wil ik toch iets aan toevoegen. Niemand verplicht je om bij Saturn en/of Mediamarkt te kopen. Je bent als klant baas over eigen geld en bepaalt dus zelf waar je dat besteedt!
  Al jaren is bekend dat je voor service alleen maar naar de kleinere zaken moet, daarom zijn hun prijzen ook wat hoger (claimen ze). En toen ik een goede 40 jaar geleden begon met werken was mijn eerste baan in de Beethovenstraat in Amsterdam, toendertijd een gegoede buurt. Ik kreeg toen in die winkel (geen keten verder) salaris en bonus op wat ik verkocht. En reken maar dat ik zwaar stond te liegen toen ik een koffiezetter verkocht als origineel Zwitserse kwaliteit, geen beter te vinden. Inderdaad, voor mijn beurs dan. Want de bonus was 5 hele guldens!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top