Rita Verdonk, de jokkebrok

Eindelijk. Rita Verdonk geeft toe dat ze lid is geweest van de PSP, één van de voorlopers van GroenLinks. Wat heeft ze zich de afgelopen weken in bochten gewrongen, kronkelend als een aal. Keer op keer ontkende ze ten stelligste. Pas nadat het televisieprogramma NOVA met een kopie van haar inschrijvingsbewijs op de proppen kwam, ging Rita door de knieën. Ze had zich “in alle oprechtheid ernstig vergist”.
Wat een muts. Weg vertrouwen en geloofwaardigheid. Het kan niet anders of Rita jokte op voorspraak van haar mediastrateeg en adviseur Kay van de Linde, de architect van al haar campagnes. Het is een publiek geheim dat Rita blind op hem vaart (“we zitten altijd op één lijn”), maar intussen rijst de vraag: hoe capabel is Kay van de Linde?

Wie in zijn antecedenten duikt, wordt niet veel wijzer. Na de middelbare schooltijd vertrekt Kay naar de Verenigde Staten. Daar werkt hij jarenlang voor The Garth Group, een politiek campagnebureau in New York. Maar in welke hoedanigheid? Daarover blijft Kay uitermate vaag. Hij begon in de postkamer, maar daarna? Niemand die het zeker weet. Het verhaal gaat dat Kay als postsorteerder opviel door zijn technische handigheid met kopieerapparaten en computers. Zo klom hij naar eigen zeggen op tot ‘president’ van The Garth Group. Wat die functie inhoudt, weet ook niemand. Op Google levert de Engelstalige zoekcombinatie “kay van de linde” en “garth group” vreemd genoeg niet één bruikbare hit op.

Toch was Kay naar eigen zeggen succesvol in de Verenigde Staten. Hij ratelt maar wat graag het rijtje Amerikaanse politici op voor wie hij zou hebben gewerkt. Het zijn – o, hoe toevallig – precies de namen van de politici waarvoor The Garth Group als bedrijf campagne voerde. Die Kay. Ik gun het hem van harte, maar dit doet toch een beetje denken aan de portier van Philips die beweert dat hij mede heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de cd-speler.

Nee, dan het filmpje op internet waarin Kay zichzelf aanprijst als gastspreker. Voor vijfduizend euro komt hij graag babbelen over zijn “spannende avonturen met mensen als Giuliani, Fortuyn en Rita Verdonk”. Dat zijn drie wapenfeiten. Allereerst was Van de Linde erbij toen Rudolph Giuliani in 1993 burgemeester van New York werd. Boze tongen beweren dat Kay hooguit zijn jongste bediende was en af en toe een pizza mocht halen, but who cares? Het was één groot avontuur.
Met Pim Fortuyn beleefde Kay weinig spannends. De kale professor verliet Leefbaar Nederland. Kay mocht mee, maar bleef campagneleider bij de Leefbaren. We kennen de afloop.
Blijft over: het spannende avontuur met Rita Verdonk. Kay was het brein achter haar mislukte gooi naar het leiderschap van de VVD. En nu is hij de man achter Rita’s duikvlucht in de peilingen.

Mijn voorspelling: Trots Op Nederland maakt de komende maanden steeds meer slagzij en zinkt uiteindelijk. Rita trekt zich terug uit de politiek. Ze gaat in stilte van haar wachtgeld genieten. En Kay? Hij wordt eindelijk portier bij Philips.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!