Respect2All voor een euro

We leven in verwarrende tijden. Ooit waren fatsoenlijke omgangsvormen voldoende. Tegenwoordig heb je een oranje polsbandje nodig waarop Respect2All staat gedrukt. Respect voor iedereen. De polsbandjes zijn een initiatief van vijf vrienden uit de kunst- en zakenwereld. Ze kwamen op het idee door het gele polsbandje dat wielrenner Lance Armstrong introduceerde in zijn strijd tegen kanker. De gedachte achter de Nederlandse variant is simpel. Draag zo’n oranje bandje om je rechter pols en steeds wanneer je iemand een hand geeft, laat je zien waar je als mens voor staat: respect voor iedereen! Lekker modern en hip, en binnenkort te koop bij filialen van ABN-Amro en diverse winkels. Lifestyle-deskundigen zijn er helemaal weg van.

Oranje is volgens de bedenkers niet alleen de kleur van ons nationaal elftal en het koningshuis. Nee, er zit meer achter. Oranje staat voor passie, enthousiasme en creativiteit. Het is de kleur van geestdrift, vurigheid en intimiteit. En ‘Respect2all‘ is een tekst die boven alle religies staat. Woorden van de straat die jongeren aanspreken. De bandjes beloven een ware hype te worden. Premier Balkenende is zo enthousiast over het initiatief dat hij naar alle waarschijnlijkheid het eerste exemplaar in ontvangst zal nemen. Bekende Nederlanders als Marco van Basten en Ali B. gaan het bandje dragen.

Eén miljoen oranje polsbandjes hebben de vijf vrienden laten maken. Ze gaan een euro per stuk kosten. Van elk verkocht bandje komt zestig cent ten goede aan ‘doelen die respect bevorderen’. De overige veertig cent gaan op aan productiekosten, en dat is opmerkelijk. Zeker wanneer je bedenkt dat bij het polsbandje van Armstrong geen cent aan de strijkstok bleef hangen. Alles ging naar de kankerbestrijding.
Waaruit de productiekosten van het oranje polsbandje precies bestaan, is niet duidelijk. De miljoen bandjes werden in lage-lonen-land China voor een habbekrats in elkaar geflanst en verder wordt zo’n beetje alle hulp de vijf vrienden kosteloos aangeboden. De KLM vloog de bandjes gratis naar Nederland, KPN gaat ter ondersteuning van de actie sms-berichten versturen en uitzendbureau Randstad heeft al aangekondigd voor al haar medewerkers een oranje polsbandje te kopen.

Enfin, een kniesoor die daarop let. Respect voor iedereen, daar draait het om. Al zou ik eerlijk gezegd niet weten waarom. Zo heb ik bijvoorbeeld geen enkel respect voor Frits – leningenman – Bom en Daphne – Chupa Chup – Deckers. En dat wil ik graag zo houden. Mij zult u dus niet zien met zo’n oranje vlooienband voor de allemansvriend.
Waar ik stiekem wél respect voor heb, is de Hollandse handelsgeest van de vijf vrienden uit de kunst- en zakenwereld. Op zo’n geraffineerde wijze munt slaan uit andermans ondeugd is een groot goed. Petje af! Zeker wanneer je eens goed nadenkt over wat ‘doelen die respect bevorderen’ eigenlijk zijn. Ik bedoel, als de vijf vrienden van de opbrengst elk een Mercedes SL 500 Cabrio kopen, doen ze precies wat ze beloofd hebben. Ik persoonlijk weet in ieder geval geen betere manier om respect af te dwingen bij mijn buren.

18 reacties op “Respect2All voor een euro”

 1. @Jacques V. Nee vast niet 😉 haha…

  Maar euh.. tiz weer een leuke column Luuk. Deze mag op de hoop met goede columns. Net als de rest overigens.

  Morgen toch maar ff zo’n armbandje kopen (NOT). Kan ik weer laten zien hoe tolerant ik weer ben en dat ik daardoor toch écht bij de rest van Nederland hoor. Dat die overweldigende tolerantie nu ons trotse oranje-gevoel kapot gaat maken zal iedereen een worst wezen. Ik doe lekker mee met de meute. Iedereen springt van de flat. Dan doe je toch gewoon mee??

  [Of toch maar niet :]

 2. ach……….wie schreef ook al weer:
  “Laat me niet alleen voor de kosten opdraaien. Ik kan je hulp goed gebruiken.”?…………….

 3. Hallo Luuk,

  Zo zie je maar weer; De een zijn dood is de ander zijn brood.
  Ik zo’n bandje dragen. Absoluut niet. Ik heb geen bandje nodig om mijn respect te tonen voor anderen.
  Voor Balkenende is het wel noodzakelijk. Want uit zijn beleid blijkt dat ie geen respect toont aan de nederlandse (sociale) samenleving.

 4. En vergeet niet dat je ook nog een rood bandje om je linkarm kan doen (met Nederlandstalige tekst tegen geweld), de gele tegen kanker moet ook blijven zitten, uiteraard, maar kan worden vergezeld van een regenboogbandje uit solidariteit met de AIDS-slachtoffers, een wit bandje met prikkeldraad-opdruk voor Amnesty, een beige bandje met bruine vlekken uit solidariteit met de met uitsterven bedreigde Aziatische giraffe, een zwart bandje met noppen als protest tegen de discriminatie van liefhebbers van SM, een transparant bandje om de solidariteit met kwijlende zwakbegaafden te benadrukken, een halsband Voor Dieren, een riem van walvisscrotumleer voor het behoud van plankton, een roze lubberlaars die symbool staat voor het vertrappen van de rechten van homo’s in landen waar het veel regent, aan de andere voet een leren laars tegen het ‘hells angeltje-pesten’ en op je hoofd uiteraard de Heineken-toeter om het gedachtengoed van André Hazes vast te houden.

  Het wordt steeds gezelliger op straat.

 5. volgende keer als ik iemand in elkaar sla, zal ik hem eerst mn hippe oranje bandje laten zien…

  weet die motherfokker toch dat ik wel respect voor em heb

 6. je hebt helemaal gelijk,
  pure larie……..

  wel slim bedacht…..
  zakelijk dus top in elkaar gezet……

  geen bandje om,
  maar “petje af” dus….

 7. Tsja, een reden dat de bandjes niet gaan verkopen is wel het feit dat het een “nerd” actie is als Balkenellende hem draagt.
  Daarnaast is het mij helaas niet mogelijk om mijn Moslim buurmannen te laten zien dat ik respect heb voor hen aangezien een of andere Imam heeft gezegd dat je volgens hun geloof de vrouwen geen hand mag geven.
  Oranje staat ook niet zo mooi bij mijn rode Kaballah bandje,mijn rose borstkankerstrikje,mijn rode aids strikje,mijn leren vakantiebandje,mijn door mijn dochter gepunnikte vriendschapsbandje,mijn gele armstrongbandje,mijn italiaanse bedelarmbandje en mijn Rolex.
  Ik wil graag respect tonen, maar mensen moeten dat toch eerst verdienen.
  belefdheid komt eerst.
  En zolang er op de msn van mijn zoon nog vriendjes ( van 11 jaar) zijn die een schermnaam hebben als: hee teo doe de groeten aan pim en houd een plaatsje vrij voor hirsi ali ( zo geschreven het zijn dus geen spelfouten mijnerzijds!)blijf ik erbij dat respect verdiend moet worden.

  leuke poging van de zakenlieden en mogen ze er maar veel geld aan verdienen!

 8. Haha, die Hoof is ook wel erg lollig!!!! Bijna nog leuker dan Luuk, maar die was deze keer ook weer helemaal top!

 9. Absoluut waar!! Dat van “de Hollandse handelsgeest”. Ik leef al een tijdje in Angelsaksische (niet UK, ze hebben het geexporteerd 🙂 bolwerken van “charity”. Je kunt er niet omheen, maar het is zo hypocriet. De baas ontslaat je eerst, en daarna geeft charity je kind en kerstcadeautje van een tientje. Nee, maak dat 100 dollar, want als het om charity gaat, mag je je niet laten kennen … tegenover buren, collega’s, etc.

  Gelukkig kom je dan weer Hollanders tegen, die gewoon recht-toe-recht-aan ergens voor gaan. Kan zelfs handel zijn of nog erger om er rijk van te worden, maar het is nooit hypocriet. En het helpt de wereld vooruit.

  Ik ben 100% gestopt met “whoever” aan de deur komt voor een goed doel. Het is allemaal maar om je eigen geweten te sussen. Zorg gewoon dat je humaan bent met a) de mensen voor/achter je in de rij bij de kassa, b) je buren die ook eens een feesie hebben, c) dat gozertje op z’n herrie brommertje, die alleen maar gefrusteert is omdat hij geen vriendinnetje kan krijgen, d) je medewerker die je niet begrijpt, en dus maar ontslaat met een smoesje, e) etc. etc.

  Kortom, ‘be gentle’, maar ga het niet demonstreren met een strikje, polsbandje, piercing :-), whatever …..

  Willem

  PS. Dit was voor mij een column uit het hart gegrepen.

 10. Leuke column.

  Wat ik me afvraag bij deze bandjes, is er dan niemand die begrijpt dat respect er helemaal niets mee te maken heeft? Je hebt geen respect voor iedereen, laat dat duidelijk zijn. Nee, mensen moeten leren dat mensen met een ander kleurtje of een moeilijk verstaanbaar accent helemaal geen “rare” mensen zijn. Het is triest, maar het is nog steeds zo.

  Btw, respect tonen doe je niet middels een bandje, dat is onmogelijk.

 11. Ik ben al een tijd op zoek naar een zwart polsbandje met de tekst ‘FUCK U ALL’. Heeft iemand enig idee waar die te koop zijn?

 12. stop die euro in een leger des heils collecte bus of koop straatnieuws, maar om met een stukje plastic te laten zien hoe geweldig betrokken je bent met de wereld.

  helaas blijft bij de meeste goed doel organistaties een hoop aan de strijkstok van ‘vrinden’hangen. goed doel organisaties mogen een percentage houden voor de kosten van de organistie, zo ook voor het marktconforme directeur salaris.

 13. Ik heb het oranje bandje sinds vandaag, heb de gele nooit gehad maar wil de rooie eigenlijk ook nog

 14. Ho ho ho, waar blijft de gedachte om elkaar te respecteren.
  Natuurlijk helpt zo’n polsbandje niet, maar je toont wel waar je voor staat!
  Gebruik ‘m uiteraard wel goed anders weg ermee?

 15. Waar kan ik dit soort bandjes kopen?
  Het allerliefst een oranje maar
  die anderen mogen er ook wel bij 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top