Respect2All voor een euro

We leven in verwarrende tijden. Ooit waren fatsoenlijke omgangsvormen voldoende. Tegenwoordig heb je een oranje polsbandje nodig waarop Respect2All staat gedrukt. Respect voor iedereen. De polsbandjes zijn een initiatief van vijf vrienden uit de kunst- en zakenwereld. Ze kwamen op het idee door het gele polsbandje dat wielrenner Lance Armstrong introduceerde in zijn strijd tegen kanker. De gedachte achter de Nederlandse variant is simpel. Draag zo’n oranje bandje om je rechter pols en steeds wanneer je iemand een hand geeft, laat je zien waar je als mens voor staat: respect voor iedereen! Lekker modern en hip, en binnenkort te koop bij filialen van ABN-Amro en diverse winkels. Lifestyle-deskundigen zijn er helemaal weg van.

Oranje is volgens de bedenkers niet alleen de kleur van ons nationaal elftal en het koningshuis. Nee, er zit meer achter. Oranje staat voor passie, enthousiasme en creativiteit. Het is de kleur van geestdrift, vurigheid en intimiteit. En ‘Respect2all‘ is een tekst die boven alle religies staat. Woorden van de straat die jongeren aanspreken. De bandjes beloven een ware hype te worden. Premier Balkenende is zo enthousiast over het initiatief dat hij naar alle waarschijnlijkheid het eerste exemplaar in ontvangst zal nemen. Bekende Nederlanders als Marco van Basten en Ali B. gaan het bandje dragen.

Eén miljoen oranje polsbandjes hebben de vijf vrienden laten maken. Ze gaan een euro per stuk kosten. Van elk verkocht bandje komt zestig cent ten goede aan ‘doelen die respect bevorderen’. De overige veertig cent gaan op aan productiekosten, en dat is opmerkelijk. Zeker wanneer je bedenkt dat bij het polsbandje van Armstrong geen cent aan de strijkstok bleef hangen. Alles ging naar de kankerbestrijding.
Waaruit de productiekosten van het oranje polsbandje precies bestaan, is niet duidelijk. De miljoen bandjes werden in lage-lonen-land China voor een habbekrats in elkaar geflanst en verder wordt zo’n beetje alle hulp de vijf vrienden kosteloos aangeboden. De KLM vloog de bandjes gratis naar Nederland, KPN gaat ter ondersteuning van de actie sms-berichten versturen en uitzendbureau Randstad heeft al aangekondigd voor al haar medewerkers een oranje polsbandje te kopen.

Enfin, een kniesoor die daarop let. Respect voor iedereen, daar draait het om. Al zou ik eerlijk gezegd niet weten waarom. Zo heb ik bijvoorbeeld geen enkel respect voor Frits – leningenman – Bom en Daphne – Chupa Chup – Deckers. En dat wil ik graag zo houden. Mij zult u dus niet zien met zo’n oranje vlooienband voor de allemansvriend.
Waar ik stiekem wél respect voor heb, is de Hollandse handelsgeest van de vijf vrienden uit de kunst- en zakenwereld. Op zo’n geraffineerde wijze munt slaan uit andermans ondeugd is een groot goed. Petje af! Zeker wanneer je eens goed nadenkt over wat ‘doelen die respect bevorderen’ eigenlijk zijn. Ik bedoel, als de vijf vrienden van de opbrengst elk een Mercedes SL 500 Cabrio kopen, doen ze precies wat ze beloofd hebben. Ik persoonlijk weet in ieder geval geen betere manier om respect af te dwingen bij mijn buren.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!