Regilio Tuur heeft af en toe last van zijn IQ

Pas was Regilio Tuur te gast in het programma Goedemorgen Nederland. De gewezen bokser, 40 jaar alweer, kwam vertellen over zijn nieuwe loopbaan. Als life coach wil hij voortaan zijn inzichten delen met managers uit het bedrijfsleven. Welke inzichten, wilde de presentatrice weten.

Wat volgde, was een warrig relaas over “het functioneren van de mens überhaupt” en “pieken op het juiste moment”. Geen touw aan vast te knopen, maar toen kwam de hamvraag: is iemand met losse handjes wel geloofwaardig als life coach?

Voor wie het niet weet: in 2003 werd Tuur veroordeeld tot twintig maanden cel wegens het in elkaar beuken van zijn toenmalige echtgenote. Er was vier jaar tegen hem geëist. De psychiaters van het Pieter Baan Centrum omschreven Tuur als iemand met een ‘opvallende narcistische problematiek’ die last heeft van een ‘verhoogde krenkbaarheid’. In gewone mensentaal: een ziekelijke ijdeltuit met een kort lontje.

Ben je dan geschikt als life coach? Regilio vindt van wel. Hij antwoordde: “word je liever geopereerd door een arts die een boek heeft gelezen of door een arts die twintig operaties heeft uitgevoerd?”

Over zo’n vergelijking mag ik graag lang nadenken. Volgens mij zegt Tuur: wie nooit zijn vrouw heeft mishandeld, is als een arts die nooit heeft geopereerd.

Beetje vreemd. Eng zelfs, maar het is hem vergeven. Bij de Nationale IQ Test van 2002 scoorde Tuur namelijk een IQ van 81. Daarmee bleef hij alleen Tatjana (IQ 78), Kelly (IQ 77), de oerang-oetang Sandy (IQ 75) en Bonnie St Claire (IQ 52) voor.

Kortom, Regilio heeft af en toe last van zijn IQ. In dat licht moeten we ook de opmerking zien die hij begin dit jaar liet optekenen in het blad M Magazine: “ik heb me verdiept in grote mensen zoals Hitler. Hij was gek, maar geniaal. Kijk hoe briljant hij het Derde Rijk georganiseerd had”.

Juist ja. Auschwitz, Dachau, zes miljoen doden. Ik denk niet dat Regilio Tuur ooit zal worden ingehuurd door de manager van een crematorium.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Contact

Of mail me via luuk[at]koelman[dot]com