Over prins Willem-Alexander en de couveuse

Deze week werd bekend dat prins Willem-Alexander drie communicatie-experts heeft aangetrokken. Ze gaan de berichtgeving rondom Alex’ vakantievilla in Mozambique regisseren en zorgdragen voor ‘meer openheid en begrip’ bij het Nederlandse volk. Mede door alle commotie rondom de villa zou de populariteit van de Oranjes met 37 procent zijn gedaald.

Even resumeren: onze kroonprins heeft dus drie spindoctors nodig om het volk uit te leggen waarom de bouw van een vakantievilla met aanlegsteiger en landingsbaan in het straatarme Mozambique een goed idee is. Kan hij dat niet zelf? Nee, want eerlijk openheid van zaken geven is blijkbaar geen optie, en ook de Rijksvoorlichtingsdienst wenst zich de vingers niet langer te branden. Dan maar drie spindoctors ingehuurd.

Frans van der Grint is één van hen. Hij is ‘strategy director’ bij het gerenommeerde PR-bureau Hill & Knowlton. Nu zegt Hill & Knowlton u waarschijnlijk niets, maar het is het bureau dat in 1990 de Amerikaanse publieke opinie klaarstoomde voor de Golfoorlog. Wat was er aan de hand? Irak was net het schatrijke golfstaatje Koeweit binnengevallen. Amerika wilde graag de eigen oliebelangen veilig stellen, maar om louter economische redenen een oorlog te beginnen, is niet kies. Aan Hill & Knowlton de schone taak een oplossing te bedenken.

Het bureau kwam op de proppen met het 15-jarige meisje ‘Nayirah’, vrijwilligster in een ziekenhuis in Koeweit-Stad. Zij zou met eigen ogen hebben gezien hoe Irakese soldaten 312 te vroeg geboren Koeweitse baby’s uit hun couveuses haalden, de couveuses meenamen en de zuigelingen op de koude ziekenhuisvloer lieten sterven. Alle media zonden haar verhaal uit. ‘Nayirah’ mocht zelfs getuigen voor de VN-Veiligheidsraad. Enkele jaren later bleek het hele verhaal in scène gezet. Saillant detail: het 15-jarige meisje was de dochter van de ambassadeur van Koeweit in Washington.

Dat is wat spindoctors doen; achter een muur van PR een nieuwe realiteit creëren, media om de tuin leiden, de beeldvorming manipuleren. Het zijn allerminst frisse jongens. Daarom voorspel ik een klein lief zwart meisje dat in RTL Boulevard vertelt hoe prins Willem-Alexander in het geheim (want bescheiden) 312 couveuses doneerde aan Mozambique en zo honderden baby’s het leven redde. Staan we Koninginnedag 2010 weer met zijn allen te juichen.

12 reacties op “Over prins Willem-Alexander en de couveuse”

 1. Wanneer zo’n Oefenkay van der Linde’ nu als eerste Ayaan Hirsi Ali als au pair aanneemt. Daarna haar in een zwarte Suzuki Swift de Mega Mindy video´s voor het royale driespannetje bij het lokale videoboertje laat halen, dan heb je al een stukje goodwill gekweekt denk ik.

  Het geheel wordt dan saillant afgewerkt met Emile Ratelband die met zijn mond om de trekhaak wordt voortgesleept. Bij dat laatste is het Koningshuis niet direct gebaat, maar ikzelf word bijzonder feestelijk bij die gedachte.

 2. Misleiding is onze overheid haar expertise. Neem nu het NOS journaal waarin men meldde dat 24% van de jongeren snijden in de paar tond die Bea krijgt hEt middel vindt om de crisis op te lossen.
  Eerlijkheids halve zouden ze het loon van Bea moeten vergelijken met de uitgaven voor kilometerheffing, OV-chipkaart, de HSL, de JSF etc. Voor die bedragen kan je heel Flevoland laten logeren op Soestdijk!
  Maar jah, Nederland is eigendom van de EU en je ziet hoe Ierland “massaal” ineens ja tegen de grondwet zei toen ze omgekocht waren.
  Idd, Amerikaanse toestanden en Prins Willem gaat naadloos de leugenachtige kliek achterna.
  En het Nederlandse volk zwijgt en stemt toe….

 3. Ik niet, goed stuk Luuk.

  P.s. Hoe moet ik die 37% lezen, dat die groep dus nu tegen het koningshuis is? Maar dan kunnen we de wet aannemen om het af te schaffen en mogen ze op zoek gaan naar een echte baan!

 4. over spindoctors is een goeie film gemaakt, wag the dog, die kwam in nederland uit ten tijde van het clinton lewinski gedoe en de oorlog in kos ofzo. Goeie timing, maar waarschijnlijk is het idee ontsproten aan het sprookje van de couveuse babies

 5. Het verklaard ook waarom Beatrix zo fel gekant is tegen een referendum. Het Griekse koningshuis is destijds op die manier aan de kant gezet door het volk. Mochten ze alleen nog maar lintjes knippen en terugzwaaien.
  Heel erg kostenbesparend dus..

 6. han van mourick

  nou met koninginnedag de rondleiding door Zeeland , aangekomen in de polder , spontaan alle sluizen, kranen en dijken openen, zijn we van die Oranje kliek af…is ff kijken of onze water intelectueel ken zwemmen ….de koningin springt spontaan op der belachelijke hoed en peddelt verwoedt naar het vasteland, maar welke kant ze ook onverdroten peddelt, er blijft tegenwind, na een verbeten peddelpartij, verzucht onze hoedenqueen “god zij met ons ” hoera hoera hoera ….blub blub blub… is even kijken hoe een spindocter uitlegt waarom er op haar donor codicil staat “alleen voor de “elite”

 7. Mijn ongenuanceerde mening: Fuck de koningin, fuck de elite. Gore graaiers.

 8. Ik heb nieuws voor Koelman: Die ingehuurde firma List & Bedrog werkt al járen voor de Haagsche BV. Wie anders, dacht je, heeft o.a. die stunts met het gangsterliefje en de zwarte Suzuki tot het gewenste eindresultaat gebreid ?
  Niet het prinsje dus – ik ken hem, en hij is ècht een beetje dom. Koelman moet nu dus wèl gaan uitkijken om niet meer te dicht langs de huizen te lopen: je gaat dood als er een zwart Suzuki wrak op je valt; dat hebben ze nog ergens.

 9. Goed stuk Luuk!
  En als je tijd hebt moet je de film Wag the Dog maar eens bekijken waar poppekop het over heeft, je kijkt niet meer hetzelfde naar het journaal/ aktualiteitenprogramma’s.

 10. Ik ben al zo oud dat ik mij nog goed herinner dat het kleutertje Willem-Alexander tegen de fotograferende pers riep: “Nederlandse pers oprotten !”
  Het was tijdens een vakantie, weet ik veel waar.
  Constantijn misdroeg zich ook en ontlokte aan zijn moeder de kreet:”Constantijn !”

  De heren zijn niets veranderd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top