Over prins Willem-Alexander en de couveuse

Deze week werd bekend dat prins Willem-Alexander drie communicatie-experts heeft aangetrokken. Ze gaan de berichtgeving rondom Alex’ vakantievilla in Mozambique regisseren en zorgdragen voor ‘meer openheid en begrip’ bij het Nederlandse volk. Mede door alle commotie rondom de villa zou de populariteit van de Oranjes met 37 procent zijn gedaald.

Even resumeren: onze kroonprins heeft dus drie spindoctors nodig om het volk uit te leggen waarom de bouw van een vakantievilla met aanlegsteiger en landingsbaan in het straatarme Mozambique een goed idee is. Kan hij dat niet zelf? Nee, want eerlijk openheid van zaken geven is blijkbaar geen optie, en ook de Rijksvoorlichtingsdienst wenst zich de vingers niet langer te branden. Dan maar drie spindoctors ingehuurd.

Frans van der Grint is één van hen. Hij is ‘strategy director’ bij het gerenommeerde PR-bureau Hill & Knowlton. Nu zegt Hill & Knowlton u waarschijnlijk niets, maar het is het bureau dat in 1990 de Amerikaanse publieke opinie klaarstoomde voor de Golfoorlog. Wat was er aan de hand? Irak was net het schatrijke golfstaatje Koeweit binnengevallen. Amerika wilde graag de eigen oliebelangen veilig stellen, maar om louter economische redenen een oorlog te beginnen, is niet kies. Aan Hill & Knowlton de schone taak een oplossing te bedenken.

Het bureau kwam op de proppen met het 15-jarige meisje ‘Nayirah’, vrijwilligster in een ziekenhuis in Koeweit-Stad. Zij zou met eigen ogen hebben gezien hoe Irakese soldaten 312 te vroeg geboren Koeweitse baby’s uit hun couveuses haalden, de couveuses meenamen en de zuigelingen op de koude ziekenhuisvloer lieten sterven. Alle media zonden haar verhaal uit. ‘Nayirah’ mocht zelfs getuigen voor de VN-Veiligheidsraad. Enkele jaren later bleek het hele verhaal in scène gezet. Saillant detail: het 15-jarige meisje was de dochter van de ambassadeur van Koeweit in Washington.

Dat is wat spindoctors doen; achter een muur van PR een nieuwe realiteit creëren, media om de tuin leiden, de beeldvorming manipuleren. Het zijn allerminst frisse jongens. Daarom voorspel ik een klein lief zwart meisje dat in RTL Boulevard vertelt hoe prins Willem-Alexander in het geheim (want bescheiden) 312 couveuses doneerde aan Mozambique en zo honderden baby’s het leven redde. Staan we Koninginnedag 2010 weer met zijn allen te juichen.

close

Af en toe een verse column én exclusieve schrijftips in je mailbox?