Prins Bernhard: van wachtlijst tot wonder

Sommige lieden vertikken het te overlijden. Keer op keer klopt de dood bij hen aan, maar geven ze simpelweg niet thuis. Artsen begrijpen er niets van en spreken daarom van ‘een medisch wonder’. Neem nu wijlen prins Bernhard.

Bij leven en welzijn ging hij bijna zeventig keer onder het mes. De allereerste keer, zo gaat het verhaal, als baby op een keukentafel. De kleine prins werd geopereerd aan een levensbedreigend glottis oedeem, een benauwdheid die tot verstikking kan leiden. De koter overleefde. Daarna volgden nog vele operaties. Vlak voor zijn dood becijferde Bernhard dat hij drie jaar van zijn leven in ziekenhuizen heeft doorgebracht. Maar niets kon hem breken; geen schedelbasisfractuur, geen gebroken nek en ook de darmkanker had tot tweemaal toe het nakijken – ondanks het feit dat Amerikaanse artsen hem al in 1952 nog hooguit acht jaar te leven gaven. De prins over zoveel overlevingsdrang: “Diep in me zit nu eenmaal een mannetje dat zegt: mij krijgen ze niet!”

Kortom, het was pure wilskracht die hem er keer op keer doorheen sleepte. Eigenlijk dácht Bernhard zich gezond. Of beter gezegd: hij dacht alle ziektes, de darmkanker incluis, gewoon weg. Vort! Opgerot! Een kwestie van willen.
Daarmee was Bernhard medio vorige eeuw zijn tijd ver vooruit. Tegenwoordig kunnen we allemaal dankzij onze wilskracht een medisch wonder zijn. Kosten: slechts €17,95. Dat is de prijs voor het boek The Secret, een spirituele bestseller waarvan alleen al in Nederland meer dan 250.000 exemplaren zijn verkocht. De essentie van The Secret is simpel: Het universum is een winkel waar alles gratis is. Vraag en je zult krijgen. Let wel: niet zomaar vragen, maar écht vragen. Visualiseer wat je wilt bereiken. Focus op wat je écht wenst en je zult slagen, of het nu gaat om geluk, geld, gezondheid of carrière.

Het boek is ook verfilmd. Wie kanker heeft, kan maar beter niet kijken. In de film komt een vrouw aan het woord die de tumoren in haar borst bestreed met de kracht van haar eigen positieve energie. Ze beweert genezen te zijn verklaard zonder chemo of bestraling. Artsen begrepen er niets van. Fijn voor mevrouw, maar de boodschap die ze uitdraagt, is minder positief: wie kanker heeft en niet geneest, denkt negatief.

Terug naar optimist Bernhard. Laatst sprak ik op een feestje een arts. Toen het gesprek op de prins kwam, moest hij hard lachen. “Wat nou, medisch wonder,” schamperde hij. “Gewoon een kwestie van de allerbeste artsen en – nog veel belangrijker – nooit wachtlijsten.” Vooral dat laatste is een luxe die normale stervelingen zich niet kunnen permitteren, want wachtlijsten blijven altijd bestaan. “Weet je waarom?” vroeg de arts. Ik hield me stil. “Omdat elke specialist in het ziekenhuis zijn eigen toko heeft. Dankzij wachtlijsten hoeft hij nooit duimen te draaien en is zijn omzet verzekerd.” Om daar dromerig in zijn glas turend aan toe te voegen: “geen wachtlijsten, dát zou pas een medisch wonder zijn.”

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!