Premier Rouvoet past op ’t Torentje

Deze week mag minister Rouvoet zich even de baas van Nederland noemen. Hij past op ’t Torentje, want premier Balkenende geniet van een welverdiende vakantie; de boog kan immers niet altijd gespannen zijn. Volgende week is Hirsch Ballin de chef van Nederland en daarna is het de beurt aan Plasterk. Op 15 augustus is Balkenende er weer. Gelukkig maar, als we het briefje mogen geloven dat onze premier voor Rouvoet achterliet:

Waarde excellentie Rouvoet, beste André.

Voel jezelf hartelijk welkom in ’t Torentje. Voor mij als premier is het een hele geruststelling dat je deze eerste week ‘op de winkel past’. Wij weten wat we aan elkaar hebben. Beiden handelen wij immers vanuit ons geloof. Welnu, de meeste zaken in ’t Torentje wijzen zich vanzelf. Het Vlijtig Liesje op de vensterbank staat in een schoteltje met water. ’s Ochtends het schoteltje vullen. Doch wanneer de plant ’s avonds niet alles opgedronken heeft, gaarne het restant verwijderen. Het dossier onder de plant is bedoeld voor wanneer het schoteltje overloopt. Gebeurt regelmatig.

Wil je enige voorzichtigheid betrachten met mijn mahoniehouten bureau? Het is antiek, uit de VOC-tijd, dus niet met de schoenen erop. In het linker kastje staat een grote trommel boordevol Engelse drop. Pak er gerust eentje uit wanneer je de behoefte voelt, maar eet ze niet allemaal op. Ze zijn bedoeld voor mijn verdere kabinetsperiode. Elke keer wanneer een bezuiniging door de Kamer is geloodst en het volk steen en been klaagt, neem ik een Engelse drop. Eerst het zuur en dan het zoet, snap je wel? Hahaha! Dat zijn die kleine humorvolle momenten waar ik als premier zo dol op ben. Jolijt met een grote J. Jij begrijpt dat.

Enfin, mochten zich op binnen- of buitenlands terrein ontwikkelingen voordoen, laat dan even een persbericht uitgaan. Zoiets als: ‘vanaf zijn vakantieadres reageert premier Balkende teleurgesteld op ……’. Bij positief nieuws ’teleurgesteld’ vervangen door ‘verheugd’. Niet vergeten!

Verder weinig lopende zaken die spoed behoeven. Houd wel rekening met een constante stroom van schriftelijke vragen van de heer Wilders. Hoef je niet te lezen. Ze kunnen zo in de schoenendoos naast de prullenbak. Op vrijdagmiddag komt vriend Hirsch Ballin altijd even langs om ze door de papierversnipperaar te halen. Dat is zijn wekelijkse moment voor zichzelf, daar gaat hij dan echt helemaal in op. Aandoenlijk om te zien! O ja, wil je hem vragen de komende weken ook het dossier van klokkenluider Fred Spijkers weg te werken? Dat ligt onder het Vlijtig Liesje.

Tot zover. Wat kan ik je verder nog melden? Ik zal je sowieso een ansichtkaart doen toekomen vanuit het Zeeuwse plaatsje Zoutelande. Vrouwlief, dochter en ik staan daar met onze Kip-caravan. Nu maar hopen dat het weer meezit. We willen ons eens wagen aan ‘nordic walking.’ Ken je dat? Echt een aanrader. Enfin, over drie weken ben ik er weer. Moge tot die tijd Gods zegen op je werk rusten.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.