Postcode-kanjer? De horror!

Geen grapjes over haar naam graag. Mevrouw De Gier uit Heusden lijdt nog steeds onder de Postcode-kanjer die in 2005 bij haar in de straat viel. Terwijl haar buurtgenoten 14 miljoen euro te verdelen hadden, kreeg mevrouw De Gier niets. Zij had immers bewust geen lot gekocht. Nou ja, niets. Ze kreeg Henny Huisman op bezoek, met in zijn kielzog een cameraploeg en tientallen journalisten en fotografen. Ach gut, mevrouwtje toch, geen loten gekocht? Had ze dit – de envelop piept open, kijk, oei, 14 miljoen – toch maar mooi even misgelopen. Wat een ellende. Zelfs Gaston, de schreeuwlelijk met de BMW, was er stil van. Ja, het werd mevrouw De Gier flink ingewreven. Zij was de loser van het jaar.

Intussen hebben we mevrouw De Gier regelmatig op televisie voorbij zien komen, steeds in tranen. Deze week troffen zij en de Postcode Loterij elkaar voor de rechter. Volgens mevrouw De Gier heeft de Postcode Loterij inbreuk gepleegd op haar persoonlijke levenssfeer en dat is een onrechtmatige daad. De Postcode Loterij is zich van geen kwaad bewust en zet vraagtekens bij de geestelijke stabiliteit van mevrouw: “niet piepen wanneer anderen mooie prijzen winnen.”

Toch heeft mevrouw De Gier enig recht van spreken. Terwijl zij bewust niet meespeelde met de Postcode Loterij, werd ze er toch bij betrokken. Waar een gewone loterij alleen winnaars kent, kent de Postcode Loterij winnaars én verliezers. Verliezers zijn namelijk diegenen met de winnende postcode, maar zónder lot. Ook zij krijgen bezoek van Henny zodat de kijker thuis weet: dit kan u ook overkomen wanneer u geen loten koopt. De buren miljonair en u krijgt niets. De horror!

In de reclame- en marketingwereld noemt men deze tactiek fear appeal oftewel ‘angstmarketing’. Appelleren aan angsten is er in alle soorten en maten: ‘gebruik Calgon want anders gaat uw wasmachine kapot’ is er eentje, maar ook ‘wie niet in God gelooft, zal branden in de hel’. Inderdaad, fear appeal is niets nieuws. In de Middeleeuwen werden lijken van misdadigers tentoongesteld om te laten zien wat er gebeurt als je zo dom bent van het rechte pad af te wijken.

Inmiddels weet heel Nederland wat er gebeurt als je zo dom bent geen loten van de Postcode Loterij te kopen. Dan komt beul Huisman langs om je in te peperen dat de rest van de straat feest viert. De reclameslogan van de Postcode Loterij zegt het al: ‘staat u straks met lege handen uw buren, die wel meespelen, te feliciteren’.

De rechter doet 20 juni uitspraak. Mocht hij mevrouw De Gier in het gelijk stellen, dan volgt een schadeclaim. Maar ook bij verlies hoeft ze niet te wanhopen. In dat geval zien we haar vast en zeker terug in de reclamecampagne van de Nederlandse Lotto: het huilende hoofd van mevrouw De Gier, levensgroot op een billboard, met daaronder de tekst ‘Ga toch krassen! Dan win je nog eens wat.’

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!