Politici deugen niet

O jee, ik ben weer eens de gebeten hond. In een opiniestuk op de website De Correspondent hekelt Femke Halsema de afkeer die columnisten hebben van het karakter van politici. Zo stoort ze zich aan de wijze waarop PvdA-leider Samsom keer op keer wordt weggezet als een onbetrouwbare, gladde praatjesmaker. Allemaal ingegeven door de onderbuik, volgens Halsema, en daar valt voor een politicus niet tegen te vechten.

Het is waar: politiek gaat allang niet meer over de inhoud, maar enkel nog over personen. Alleen begrijp ik niet zo goed wat columnisten hiermee van doen hebben. Neem nu Diederik Samsom. Niemand die hem dwong de rol van gelukkige gezinsman te vertolken in zijn eigen PvdA-reclamespot, parmantig koketterend met zijn gehandicapte dochtertje. Boodschap van zijn spindoctors aan de kiezer: Diederik is zo persoonlijk en authentiek. Diederik is gewoon enorm Diederik. Hij is de politicus met het eerlijke verhaal. Waarmee stiekem werd gesuggereerd dat zijn collega-politici géén eerlijk verhaal zouden hebben. Dus wie geeft hier nu af op het karakter van politici?

Trouwens, was het niet Alexander Pechtold die in een interview met maandblad Opzij over de Haagse politiek zei: „het is allemaal veel vuiler en vunziger dan mensen denken.” Inderdaad, de belangen zijn zo groot dat alles is geoorloofd, ook modder gooien en met gestrekt been inkomen. Ik zou daarmee 1284 columns kunnen vullen, maar laat ik mij beperken tot twee beroemde voorbeelden. Eén: Thom de Graaf, leider van D66 ten tijde van Pim Fortuyn. Hij haalde eind 2001 in een toespraak het lot van Anne Frank aan, uitgebreid citerend uit Het Achterhuis. Dát stond ons te wachten wanneer Fortuyn de verkiezingen zou winnen. Die man moest gestopt worden! We weten allemaal hoe het afliep. Oké, toegegeven, daar steekt gevalletje nummer twee (Jan Peter Balkenende met zijn „u draait en u bent niet eerlijk” tegen Wouter Bos) schril bij af – maar hij won er wel de verkiezingen mee.

Wat ik maar zeggen wil: het opponenten de maat nemen, onder de gordel raken en als volstrekt onbetrouwbaar afschilderen, is een uitvinding van de politiek zelf. Geen wonder dat Nederlanders denken dat politici niet deugen. Al blijft het vreemd dat Femke Halsema daar nu columnisten de schuld van geeft. Maar ach, misschien moeten we haar dat maar niet kwalijk nemen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De hand in eigen boezem steken, zit er simpelweg niet in. Eens een politicus, altijd een politicus.

5 reacties op “Politici deugen niet”

 1. Beste Luuk,

  Misschien wort het tijd dat mevr. Halsema de stekker uit zichzelf trekt? Politici wereldwijd kunnen niet bogen op een recht door zee beleid, Als ze dat wel doen worden ze subiet uit de fractie verwijderd. Zolangzamerhand kotst de burger van deze attitude. Hopelijk zien we daar iets van terug bij de volgende verkiezingen.

  Met vriendelijke groet, Jan Jansma

 2. Het is nog wat ironischer als je bedenkt dat mevrouw Halsema op hetzelfde correspondent columns aan het schrijven is, waarmee ze als een ware politici zichzelf de maat aan het nemen is. Ze steekt dusdanig hard de hand in eigen boezem dat het er aan de andere kant weer uitkomt om alles recht te praten.

  Een columniste die afgeeft op columnisten die afgeven op politici, die vroeger haar collega’s waren. Het zou bijna een grap kunnen zijn, al had het dan wel eerst leuk moeten worden.. Hoe zeggen ze dat ook alweer… “U bent de zwakte schakel, mevrouw Halsema!”

 3. Vinger op de zere plek Luuk.

  Daarbij raakt het steeds meer in zwang om tijdens verkiezingen het een te beloven en in het pluche het tegenovergestelde te bewerkstelligen. Dat er compromissen gesloten moeten worden a la, dat niet alle verkiezingsbeloftes uitvoerbaar zijn okee. Maar zelf wetsvoorstellen op tafel leggen die mijlenver afstaan van het eigen verkiezingsprogramma en bijbehorende idealen, oogt niet bepaald betrouwbaar. Toch wordt deze kritiek door dezelfde politici nog wel eens afgedaan als onderbuikgevoelens.

 4. Van Aarsbergen

  Van Aarsbergen had het al langere tijd helemaal gehad met mevrouw Femke – die “Gooise Trutten R” levert heel wat onderbuikgevoelens op, gewoonlijk in de vorm van de nodige gasvorming waar Slochteren nog een puntje aan kan zuigen. Maar nu wordt het te erg. Van Aarsbergen voelde de onderbuik al fors aanspannen, dacht nog aan het Goede in deze wereld (zoals aan de Halsema kinderkes die -heel sociaal natuurlijk- op het privaat schooltje het Rode Boekje verbranden) maar nee…. tegen deze hypocisie is geen kruid meer gewassen.

  Nou, mevrouw Halsema: beankt hoor!
  Uw diarree is nu mijn diarree.

  Van Aarsbergen gaat maar eens stevig poetsen. Doet u mee?

 5. awaking calling screenreaderS

  1. alle politicologen webpages zijn reactie gesloten ? opmerkelijk niet waar = uitsluiten van de werkelijk waarheid onderzoeken en percentages.
  2. obessie voor regelgeving add new regels = doorgeschoten mannen systeem.
  3. politicologen vinden zichzelf overweldigend geweldig intellectueel == walgelijk arrogantie. zichzelf opblazen als god zijn.
  4.wat doen de polticologen voor individuelen rechten ?
  5. wat doen politicologen voor alleen staande vrouwen ?
  6.wat doen politicologen tegen huurverhogingen ?
  7. ze maken er een bende van en verrrijken hun eigen werkplek positie met overbeladen extreem onzin van papierwerk.
  8. enige wat ze kunnen is papier werk opzetten en dit zo lang mogelijk rekken = verlagde dirty games-spelen . en geen per direct oplossing aan bieden !
  9. politicologen zijn mega-= langzaam in hun werkfunctie ? ze kunnen niks in versnelling en koppeling gas produceren !
  10. politicologen zijn verwaande verheven lieden cda -pvda vvd en de rest kleuterklasjes omgekleed in elitaire dresscodes wat een wagelijk kinderklasje is dit = genoemd staan voor de bevolking ?
  11. politicologen =omschrijvingen == gelijk aan leugenaars verkopen van valse praatjes en valse argumenten voorleggen en hun valse onderzoekende rapporten .
  12. politiciologen zijn vuile gore valse = toplieden met vette salarissen gepaard met bankiertjes …
  13. politicologen = onbetrouwbare mannen regels == genoemd penetrante protocolen die bedorven ideeen opleggen aan anderen == vvd -pvda -cda –
  14. politicologen zetten zichzelf op de hoogste werkplekken en anderen zijn hun inferior slaafjes op lagere werkplekken gezet worden == opzettelijk uitgedacht.
  15. politicologen = hun eigen positie vastleggen aan ketting en anderen buitensluiten …
  16 buitensluiten zijn de polticologen dirty games protocols wij zijn god en jullie onze slaaafjes ..werkslaafjes = vieze werkklusjes mogen verrrichten !
  17. heb jij hersens screenreaders of geloof jij nog steeds in politieke sinterklaas verhaaltjes ? ongeloofelijk als jij niet eens kan onderscheiden wat werkelijk liberaal betekend ? how ongeloofelijk simplistiche ben jij dan lezeraar?
  18. door jouw komt het dat deze toplieden aan hun machtspelletjes blijven heersen en overheersen jij slaafse looser doe wat !
  19. wikileaks – snowden – manning
  20 . opsplitten van rijk tegen arm = dirty trick van polticologen ! ben jij dom of zo ?
  21. opsplitten van oud tegen jong = dirty trick van politiek spelletjes spelen !
  22. stomme domme bevolking weet niet eens wat samenwerken is en de kloten smerige klotenzakken op hun flikker te geven !
  23. freedom + peace= rejcect lawsbooks protocollen == oldfashion versleten muffe regels die niet toepassen in deze tijdperk !
  24. ga eens opletten we moeten werkelijk jouw alles voorkauwen ….
  25 wie zijn de klootzakkken ? wie bepalen hoe het allemaal werkt voor ons ? wie doen dat ?
  .idd de wie vraagstukken overslaan ? opmerklijk wie dat toch telkens doen !
  26. valse smerige vocabulaire sysnoniemen syntaxs van werkterrein copieren zoals wettboek opgezet is == wagelijk methodes uitspelen en mensen bevolking uitbuiten en bespelen van hun domme ontwetendheid = politieke valse mannelijk energie !
  27. leugens leugens omzetten in dure kakkineus advocatuur taalkundige zinsbouw strategieeen === wagelijk methodes van mannelijke energie ! baah !!! 2013:@ echo dec:
  happy cristmas ;; ga jij eens leren stemmen van alle slechte valse parttijen op de minst slechtse sociaal ooit van dat woord gehoord !!!
  28. wie maken de crisis = wooningbouw en overheid regels die uitbuiten van hun positie
  zij maken opzettlijke de crisis om alles prijzen omhoog te gooien dat jij het niet meer kan betalen ! ben jij dom of zo … er is geen crisis er wordt crisis opzettelijk gemaakt ..
  29 . crisis wordt gemaakt door valse mannelijk energie = formulering == politicologen protocollen nu doen we dit nu doen we dat nu is de regels zus en zo morgen weer anders !
  30 domme extreem dommme nee-derlanders bevolking !!!
  31. wikileaks !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top