Polderromantiek bij Boer Zoekt Vrouw

De kijkcijfers rijzen de pan uit. Boer Zoekt Vrouw van de KRO scoort 3,8 miljoen kijkers. Geen enkel ander programma wordt beter bekeken. Vooral vrouwen zijn fan. Op internet klitten ze op forums samen en melden hunkerend dat boer Jan afgelopen zondag minutenlang zwijgend naar de kont van een Fries-hollandse melkkoe staarde. Blauwe overall aan, pet op het hoofd en een stronk prei onder de arm. Verstilde hartstocht, prachtig vinden ze dat.

De boer is helemaal terug. Waren het vroeger vreemde kreten slakende, onbehouwen wezens, nu zijn het de harde werkers van Nederland. Volgens de KRO herkent iedere Nederlander zich in Boer Zoekt Vrouw.

Dat is slecht nieuws, want wie herkent zich nu in deze contactgestoorde agrariërs? Mannen van veertig die nog steeds bij hun moeder thuis wonen. Types met een vergeelde poster van Olivia Newton John boven het bed, die vurig hopen dat hun toekomstige vrouw een lekker spiegelei kan bakken. ‘Met beide benen op de grond’ heet dat dan.

In werkelijkheid is Boer Zoekt Vrouw de plattelandsversie van Knoop In Je Zakdoek. Ga maar na: eeuwenlang was de Nederlandse boer aangewezen op inteelt. Als koe Clara niet stil wilde staan, klom hij in de bedstee woest snuivend op zijn zus. Dat is de reden waarom agrariërs vandaag de dag zo vreemd praten. Wij noemen dat liefkozend ‘dialect’, maar het is een aangeboren afwijking.

Een handicap waarmee de hedendaagse boer maar slecht kan leven. Logisch dus dat hij het comazuipen heeft uitgevonden. Dat is ook de reden waarom een tractor niet harder mag dan zestien kilometer per uur. Kan het pluimvee net op tijd opzij stuiven voordat boer Jan stomdronken de kippenren op zijn erf aan gort rijdt. En de schade? Daarvoor zijn de Europese landbouwsubsidies in het leven geroepen.

En toch zijn bijna 4 miljoen kijkers, overwegend vrouwen, gek op polderromantiek. Mijn advies: vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan. Doe ik ook. Morgen koop ik een stronk prei.

9 reacties op “Polderromantiek bij Boer Zoekt Vrouw”

 1. Nachttripper

  Zo, dat zal ze leren die eeeh… ehr… vrouwen die Boer Zoekt Vrouw kijken…?

 2. Goed gesproken Koelman,geen woord aan toe te voegen.Maar ik mis wel wat meer diepgang in dit schrijfsel over de boer en z’n koe.

 3. Boer zoekt …. Wat ?

  Een best Peerd, en de KRO zorgt voor de Paardenmarkt .

  grjoep

  (is 5 + 10 echt 15 ? zal ik zo wel merken ..)

 4. Nu laat je ons vertwijfeld achter of je zelf ook wat boerenbloed hebt, immers, hoe ga je jezelf nu verwennen met die stronk prei?

 5. Ik ben een vrouw en zoek geen boer… het verbaast me niets dat menig boer geen vrouw heeft…

 6. Frans Lammerts

  Beste Luuk,
  Eeen beetje laat, maar ik kon het gedicht nu pas terugvinden, in het project Laurens Jz. Coster (http://cf.hum.uva.nl/dsphome/ljc/; abonneer je op elke dag een gratis gedicht!). Moest ik meteen aan denken, na het lezen van je column! Het heet ‘De jonge Zeeuw’, en luidt als volgt.

  Hij is een boer, maar hij is mooi.
  In al zijn jeugdige ouderwetsheid
  is er geen zweem van vaag- of fletsheid,
  want alles is van ‘t best allooi:

  het zwarte pak, de zwarte hoed,
  zijn gouden haar en gouden knopen,
  ‘t bestikte hemdsboord omhooggekropen,
  staat alles fleurig en is goed.

  Alleen – zijn buis is niet meer wijd
  genoeg voor het geweld der schoeren.
  De stijve klepbroek knelt zijn stoere
  Schier manlijke volwassenheid.
  Maar hij lacht kalm en weet bescheid
  Van ‘t wonder dat zich gaat volvoeren.

  Willem de Mérode (1887-1939)

 7. mw. Schutrup

  Reactie op artikel in Panorama nr. 4 van heer Koelman heb ik maar een woord, WALGELIJK !!!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top