Poep blazen

Dankzij Suske en Wiske weten we dat je een stofzuigerverkoper nooit op zijn woord moet geloven. Stofzuigers doen namelijk helemaal niet wat ze moeten doen. Nou ja, ze zuigen stof, een beetje dan. Erger wordt het wanneer verkopers zo’n apparaat ‘een prima remedie tegen de huisstofmijt’ noemen.

Alsof stofzuigen helpt.

Toch doen veel mensen dat. Ze zuigen dagelijks zelfs beide zijden van hun matras. Waarschijnlijk omdat de verkoper ze dat ooit heeft aangeraden.

In een elektronicazaak zag ik laatst een medewerker met zijn hoofd in de lauwwarme luchtstroom van een loeiende stofzuiger hangen. “De actieve koolstof in het filter absorbeert zelfs de fijnste stofdeeltjes,” riep hij boven de herrie uit. “Met deze stofzuiger kunt u dus opgelucht ademhalen!”

De ongelukkige. Ik leg je uit waarom.

In je bed is het een drukte van belang. Matras en beddengoed herbergen ruim een miljoen (!) huisstofmijten. Microscopisch kleine, spinachtige beestjes zijn het, van ongeveer 0,3 mm groot. Mijten zijn gek op warme, vochtige plekjes en doen zichzelf tegoed aan jouw huidschilfers. Je bed is voor hen één groot bacchanaal. En jij maar zweten onder die klamme deken.

Wat nu? Je matras stofzuigen? Met een goede stofzuiger elimineer je hooguit twee procent van alle mijten. De rest houdt zich zo stevig vast dat zelfs ‘2000 watt pure zuigkracht’ hen niet verontrust. Huisstofmijten hebben niet voor niets zoveel pootjes, moet je maar denken.

Nee, nu niet vies worden van je eigen matras, want die miljoen mijten zeggen niets over je persoonlijke hygiëne. De huisstofmijt hoort er van nature ‘gewoon’ bij. Hij maakt deel uit van het ecologisch systeem van iedere kamer in jouw woning, en huist in je beddengoed, meubels, tapijt, kussens, gordijnen en natuurlijk niet te vergeten, in de dierenmand.

Maar goed, wat nu als je allergisch bent en zuigen niet helpt?

Eerst het goede nieuws: mensen met een allergie voor de huisstofmijt reageren niet op de mijt zelf, maar op zijn uitwerpselen. Is dat goed nieuws? Ja, zélfs wanneer je bedenkt dat de huisstofmijt wereldkampioen poepen is. Een mens die op het toilet zit na een avondje zwaar tafelen bij de Chinees, is er niets bij.

Om een vergelijking te maken: een mijt wordt ongeveer twee maanden oud en produceert in die periode tweehonderd maal zijn eigen lichaamsgewicht aan poep. Kleine, ronde keuteltjes zijn het. Omgerekend naar een mens van tachtig kilo en uitgaande van twee maanden, kom je dan uit op 266 kilo poep per persoon per dag.

Ja, en dat allemaal in jouw bed.

‘Aha!’ denk je, ‘nu begrijp ik het goede nieuws. Die stofzuiger zuigt misschien niet de mijt op, maar wel alle keuteltjes. Dus weg allergie!’ Dat zal die verkoper je waarschijnlijk ook vertellen. Maar helaas, het slechte nieuws is onlosmakelijk met het goede nieuws verbonden. Die ronde keuteltjes van de mijt zijn niet erg ‘vast’. Ze vallen bijna direct in nog kleinere poepdeeltjes uiteen. Minikeuteltjes die zo klein zijn dat geen enkel stofzuigfilter ze kan tegenhouden. Het gevolg: de mijtenpoep wordt wel opgezogen, maar door de kracht van de motor aan de achterzijde van de stofzuiger weer net zo hard naar buiten geblazen. Ja, denk daar maar eens even goed over na. Eigenlijk is een stofzuiger niets meer dan een enorme poepblazer.

Ik vermoed dat die arme verkoper, die vrolijk lachend met zijn hoofd in die lauwwarme luchtstroom hing, daar geen weet van had.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!