Pingpongen in Gaza

Kijk, daar komt de zoveelste Palestijn aangesneld. Hij draagt een zwaargewond kind in de armen. Overal bloed, en wat bungelt dat beentje raar. Maar voordat de man het plaatselijk ziekenhuis in rent, houdt hij even halt bij de verzamelde internationale pers. Fotografen en cameraploegen mogen hun plaatjes schieten. Pas dan spurt hij het ziekenhuis binnen en is het tijd voor de dokter. Zo gaat dat in een oorlog waarin alles draait om beeldvorming. Belangrijke zaken eerst.

Nee, dan de Israëlische soldaten. Keurige jongens. Tussen twaalf en drie houden ze een staakt-het-vuren in acht zodat hulpdiensten hun werk kunnen doen. Maar om vijf over drie bombarderen ze zonder met de ogen te knipperen een VN-school aan gort. Hamas-strijders zouden vanaf de speelplaats raketten afvuren. Toch? Deden ze dat niet? O. Nou, dan was het een verdwaalde granaat. Veertig kinderen komen om.

Gelazer in Gaza. De Palestijnen slaan keihard terug via de media. We zien een radeloze vader in een mortuarium. Gillend van verdriet en woede staat hij over zijn levenloze zoontje gebogen. Hartverscheurend. Maar ja, een dag eerder rende papa wel juichend de straat op toen hij het nieuws hoorde over een Hamas-raket die Israëlische burgers had gedood.

Zo pingpongen we wat heen en weer. Het is weer de beurt aan Israël. President Peres legt in een interview uit waarom in dit conflict meer Palestijnse dan Joodse kinderen sterven: “omdat wij goed op onze kinderen passen”. Ik zou zeggen: had dat tijdens de Tweede Wereldoorlog dan ook gedaan.

Enfin, intussen stapelen de doden zich op. De teller staat nu op ruim 900 omgekomen Palestijnen (waaronder zo’n 275 kinderen) tegen 15 slachtoffers aan Israëlische kant. Tenminste, dat beweren de Palestijnen.

En o ja: Hamas heeft meer dan 700 raketten op Israël afgeschoten. Maar hier geldt: dat beweren de Israëliërs. Kloppen de aantallen? Niemand die het weet. In een oorlog is de waarheid altijd het eerste slachtoffer.

Dat verklaart waarom moslims in Nederland afgelopen zaterdag massaal de supermarkten Lidl en Aldi boycotten. Volgens een spammail zouden de twee ketens hun dagomzet aan Israël schenken. Onzin natuurlijk. De mail was waarschijnlijk gewoon afkomstig van Albert Heijn. Er zal wel weer een supermarktoorlog aankomen.

26 reacties op “Pingpongen in Gaza”

 1. Het zijn net files. Iedereen schreeuwt dat er een oplossing voor moet komen, terwijl die er simpelweg niet is. Mits het en masse op bermbommen rijden niet als alternatief wordt gezien. Mensen eten, drinken, poepen, plassen, voeren oorlog sparen zegeltjes, bonuskaart en airmiles. Houdoe, houdoe, houdoe. Pikdrift met sjawl of keppeltje. Dat zal altijd zo blijven.

 2. Hoi Luuk,

  Jij verwoord precies mijn gedachte over deze hele oorlog. Propaganda is waar het allemaal om draait. Beide partijen nemen bij voorbaat de slachtofferrol aan om zo hun acties te kunnen verantwoorden. Er zit zoveel oud zeer tussen deze 2 bevolkingsgroepen dat ik betwijfel of er ooit echte vrede zal kunnen bestaan.

  Israël heeft het geld en de wapens, maar zolang er vanuit Gaza geen aanvallen worden uitgevoerd doet Israël niets. Ik vind tot op die hoogte dan ook onbegrijpelijk dat de strijders van Hamas raketten afvuren op Israël, terwijl ze weten dat Israël hierop zal reageer met grootscheepse militaire operaties. Bij deze operaties vallen veel onschuldige burgerslachtoffers. Maken de betreffende strijders van Hamas zich dan niet druk over de 275 dode kinderen? Of vallen zij onder Collateral damage, om de propagandamachine maar weer eens flink aan te zwengelen

  Vanuit Israël kan je verwachten dat zijn op zoek gaan naar de verantwoordelijk voor de beschietingen. Maar is het dan echt nodig om met bommenwerpers, tanks en raketinstallaties een halve stad aan puin te schieten en 900 dodelijke slachtoffers en ik weet niet hoeveel gewonden te maken. Over een overtrokken reactie gesproken. Op deze manier komt er nooit bestand, want met zo’n reactie heeft Hamas telkens weer een reden om Israël te bestoken met raketten.

  Kortom, beide groepen zitten in een cirkel, waarbij ik niet de verwachting heb dat er snel verandering zal komen.

 3. Tja, als de Palestijnen zouden zeggen dat ze inwoners zijn van Israel, of althans dat eerder hadden gedaan, dan zouden ze israel van vbinnenuit kunnen uithollen en zou er geen oorlog zijn, want dat doe je niet tegen je eigen volk.

  Maar helaas, het geloof speelt ook hier een te belangrijke rol…

 4. “Ik zou zeggen: had dat tijdens de Tweede Wereldoorlog dan ook gedaan.”

  De hele oorlog tussen Israël en Hamas is smakeloos. Koelman kan het ook, smakeloos zijn. Grapjes maken over 6 miljoen dode Joden in WO2.

  Maar de pingpong is wel aardig gevonden. “Hartverscheurend. Maar ja, een dag eerder rende papa wel juichend de straat op toen hij het nieuws hoorde over een Hamas-raket die Israëlische burgers had gedood.”

  De reacties van de islamitische landen is net zo. Iran wil Israël van de kaart vegen. Syrië en Libanon staan toe dat er vanuit het zuiden van Libanon om de haverklap raketten op Israël afgeschoten worden. Egypte staat toe dat wapens en strijders via tunnels Gaza in (en uit) kunnen. In die (en andere) landen worden de Palestijnen overigens niet bepaald vriendelijk behandeld, meer als uitschot. Denk je dat ze daar zelfbeschikkingsrecht hebben, of dat er iets aan mensenrechten gedaan wordt? Nee, Palestijnen mogen ook daar wegrotten in kampen en rottige stapelflats. Onderwijs bestaat uit pamfletten waarin Israël en de Joden als erger dan nazi’s worden neergezet. De verhoudingen zijn duidelijk. De Joden zijn altijd overal de schuld van, zelfs als ze er de schuld van zijn. Maar de moslims, die zijn altijd braaf, zelfs als ze het niet zijn, want dan is het niet-braaf zijn toch uitgelokt door de Joden. No-win situatie voor Israël.

 5. Nighttripper

  @Wendy:

  Ja het is een harde uitspraak maar naar mijn mening volkomen terecht. Het is een reactie op de schandalige uitspraak van Peres.

  Hoe arrogant en hardvochtig moet je zijn om eerst een van de meest dichtbevolkte gebieden te bestoken met vliegtuigbommen, raketten, artilerie, marineschepen en met tanks aan puin te schieten en vervolgens te beweren dat die 300 dode kinderen zijn te wijten aan het feit dat de palestijnen niet goed voor hun kinderen zorgen zoals de israeliers doen?

  Eerst ouders hun kinderen afschieten en dan zeggen dat het hun eigen schuld is. Sorry, maar dan heb je gewoon echt een zieke geest. Het enige wat Koelman doet is daar net zo’n zieke bewering tegenover te zetten om aan te geven hoe ontzettend ziek die uitspraak inderdaad is.

 6. Citaat: “Had dat dan tijdens de tweede wereldoorlog dan ook gedaan”.

  Niet zo fijntjes opgemerkt.

  Heb zelf, ben bouwjaar 1933, gezien dat opa Blok per gemeentebus, buiten aanwezigheid van Duitsers of NSB-ers maar wel met een politieagent, werd opgehaald.

  Zo’n 25 buurtbewoners keken toe. Opa Blok weg en vergast. Buurtbewoners leefden nog lang en gelukkig, zelfs dik tot na mei 1945.

  En de heer Koelman dan kakelen over het beschermen van je kinderen in de Tweede Wereldoorlog. Schunnig!

 7. Zoals Golda Meir ooit zei “Pas als de palestijnen meer van hun kinderen houden dan ze ons haten, is er mogelijkheid tot vrede”

  De Israeliers omringen hun soldaten niet met kinderen als levend schild, wat de Hamas strijders wel doen. Dat is ook waar Peres op doelt. Aangezien Gaza dichtbevolkt is en de Gamas strijders zich tussen verschuilen tussen de burgers en heeft Israel weinig andere middelen dan de bommewerpers en tanks die ze gebruiken om dit onkruid uit te roeien. Of moeten ze onbewapend Gaza binnenkomen en de burgers vragen of die alstjeblieft willen vertellen waar de terroristen zitten zodat ze die in de boeien kunnen slaan ?

 8. Nighttripper

  @Daphna
  Ach kom nou. Israel is een gebied dat iets groter is dan de stad Utrecht aan het bestoken met alles wat ze hebben. Bovendien wonen er in Gaza 4118 mensen per Km2 (ter vergelijking; dat “oh zo dichtbevolkte” NL heeft er 396 per Km2). En jij denkt serieus dat al die dode kinderen komen omdat ze worden gebruikt als menselijk schild? Wat voor beesten denk je dat palestijnen zijn? Denk je niet dat zo net zo goed van hun kinderen houden als de israeliers? Of zijn ze in jouw ogen al zover ver ontmenselijkt dat je je dat niet meer kan voorstellen?

  Ik geloof wel dat er extreme palestijnen zijn die zichzelf en misschien zulfs hun kinderen op het dak van een gebouw zetten. Zieke mensen inderdaad.
  Maar om eerst massaal bommen te gooien op zo’n dichtbevolkt gebied en dan te stellen dat de reden dat er zoveel dode kinderen zijn wijt aan “het feit” dat de palestijnen niet goed voor hun kinderen zorgen is gewoon te hypocriet en ziek voor woorden.

  En nee, ik verwacht niet dat Israel onbewapend de Gaza binnen loopt. Maar denk je dan dat dit de oplossing is? Iedereen maar afschieten omdat er misschien een Hamas lid tussen zit?

  Israel is gewoon weer een hele nieuwe generatie extremisten aan het kweeken met deze oorlog. Als je in een toekomstloze situatie zit en israel heeft net je moeder, vader, broertjes, zusje met bommen aan stukken gereten omdat er op dezelfde plek ergens een hamaslid dood moest dan denk ik niet dat je nog zoveel begrip zult hebben voor de acties van Israel…

 9. Luuk!
  Kan je bij dit negatieve reisadvies misschien bommetjes laten vallen i.p.v. piepschuimkorrels?
  Iets van column animatie om het geschreven woord te bekrachtigen.
  Zoiets…
  Verder onthoud ik mij natuurlijk van een mening…
  (Ben daar nooit geweest)

 10. Luuk Koelman

  @ Peter: het is zeker een schunnige uitspraak. Om precies te zijn: net zo schunnig als de uitspraak van Peres:

 11. philippine

  Beste mijnheer Koelman, kunt u me uitleggen wie er dan in de WO11 op de joodse kinderen had moeten passen?

 12. Luuk Koelman

  @ philippine
  Nee, dat kan ik niet. Net zomin als ik kan uitleggen hoe je je kind beschermt tegen een aanval van een F-16 of een Apache helikopter.

 13. Ik zou zeggen: had dat tijdens de Tweede Wereldoorlog dan ook gedaan.

  Smakelozer dan dat zou ik niet weten. Meneer Koelman weet misschien niet dat de Joden geen enkele mogelijkheid hadden iets anders voor hun kinderen te doen dan ze te laten onderduiken bij vreemden, als die kans zich al voordeed.
  Overigens liep ook dat vaak niet goed af: verraden door Nederlanders.
  Niet ondergedoken betekende opgepakt en linea recta naar vernietigingskamp.
  Peres uitspraak is niet netjes, maar op een onnette manier geeft hij aan, dat Hamas de kinderen kon beschermen door geen aanval uit te lokken met raketten. De kinderen in Gaza zouden misschien in die bunker onder het ziekenhuis kunnen worden gebracht, waar nu de aanstokers van de oorlog schuilen.
  Geen enkele voorziening is er voor de kinderen getroffen, maar wel voor de kopstukken. En dan hebben we het nog niet eens over het misbruik van menselijke schilden.

 14. philippine

  Beste mijnheer Koelman, bij het antwoord van Peres hoort nóg iets: ‘ipv ze als schild te gebruiken’. Mijns inziens een belangrijke toevoeging.

 15. Luuk Koelman

  …dat Hamas de kinderen kon beschermen door geen aanval uit te lokken met raketten

  Ja, die is fris. Dat bedoel ik nou met mijn column. Beide partijen moorden er op los, maar daar verantwoording voor nemen: ho maar. Boter op je hoofd, heet zoiets.
  Hier houd ik het bij.

 16. Andere opstelling. Leuke afkoopsom. Nieuwe trainer. Ruzie binnen het elftal. Het bestuur stapt op. Teleurstelling, vreugde en blijdschap. Euforie en faillissement. Hoogmoed en bal. Nieuwe coach. Interview met Johan Derksen, aanschuiven bij Jack van Gelder. Vuile was. Tweespalt fans en hooligans. Vlag vertoon. Voetbal zal altijd blijven bestaan.

 17. Deze afschuwelijke oorlog (want een conflict kun je het niet meer noemen) houdt ons zodanig bezig dat we ook hier elkaar in de haren vliegen, volg de pers maar.
  Terwijl de net zo afschuwelijke strijd in bijv.diverse landen in Afrika ons niet tot dergelijke reacties drijft.
  Voer voor psychologen.

 18. Luuk, een tweede reactie.
  Ik vind je column goed, dat zijn ze over het algemeen, “Menselijk schild in Ramallah” is zelfs meesterlijk.De juridische afloop eveneens!
  Wat de uitspraak van Peres betreft.. en jouw reactie daarop, die vind ik een beetje ongelukkig, want in WO2 kon Israël/de Joden niet zo goed op hun kinderen letten, de vergelijking gaat een beetje mank,maar ja…
  We kunnen na ruim 60 jaar wel vaststellen dat er een gigantisch probleem is, dat in feite niet kan worden opgelost door wat simpel diplomatenwerk.
  En nogmaals, denken we wel eens aan Rwanda, Congo…zucht..

 19. @Louisa, het vergelijk dat mank gaat heeft wellicht een opzet? Families uitmoorden, kinderen doden en de schuld daarvan aan de buurman geeft is mank. Een fiets kapot trappen omdat hij in de weg staat vergoelijkt de actie niet. Hoewel ‘een fiets’ in deze context misschien een wat gewaagde woordkeuze is. Er zijn meerder gelijken, alleen de inschatting van het eigen ongelijk is zo ver te zoeken.

 20. Ollie, wat bedoel je met opzet ?
  In welke context ?
  En fietsen moesten we inleveren in WO 2, dus…

 21. Tsja, het is weer een beetje een simplistische column, en erg politiek correct natuurlijk. Dit conflict sleept zich helaas al zo lang voort; je moet dit in historisch perspectief zetten. Luuk Koelman laat zich erg leiden door de media.
  En de vergelijking met WO II; erg sneu. Saillant detail: De nederlanders hebben procentueel gezien de meeste joden aangegeven van alle bezette landen. Echt iets om trots op te zijn.

 22. Nighttripper

  @Cassandra:
  Hahaha “politiek correct”. Had niet verwacht dat iemand de uitspraak “had dat in de tweede wereldoorlog ook gedaan” nog als politiek correct kon aanduiden. Begrijp je de term eigenlijk wel?

  En de zin:

  “Saillant detail: De nederlanders hebben procentueel gezien de meeste joden aangegeven van alle bezette landen. Echt iets om trots op te zijn.” raakt helemaal kant nog wal.

  Kun je even de paragraaf aanwijzen waar Koelman schrijft dat hij trots is dat procentueel gezien de meeste joden vanuit Nederland zijn gedeporteerd in WOII?

 23. Wie zich na het lezen van zulke gruwelijkheden (900 doden,275 kinderen) druk maakt of een column al dan niet simplistisch is,heeft ook een hart van steen dunkt mii…
  Veel woorden maak ik er niet aan vuil,het conflict der conflicten daar duurt nog wel een aantal jaren(lees: eeuwen)
  Het is gelukkig wel een ver van ons bed show zodat we lekker de tijd hebben om boos,verontwaardigt te zijn als we zien dat er tussen de dode kinderen iets staat over “45”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top