Pingpongen in Gaza

Kijk, daar komt de zoveelste Palestijn aangesneld. Hij draagt een zwaargewond kind in de armen. Overal bloed, en wat bungelt dat beentje raar. Maar voordat de man het plaatselijk ziekenhuis in rent, houdt hij even halt bij de verzamelde internationale pers. Fotografen en cameraploegen mogen hun plaatjes schieten. Pas dan spurt hij het ziekenhuis binnen en is het tijd voor de dokter. Zo gaat dat in een oorlog waarin alles draait om beeldvorming. Belangrijke zaken eerst.

Nee, dan de Israëlische soldaten. Keurige jongens. Tussen twaalf en drie houden ze een staakt-het-vuren in acht zodat hulpdiensten hun werk kunnen doen. Maar om vijf over drie bombarderen ze zonder met de ogen te knipperen een VN-school aan gort. Hamas-strijders zouden vanaf de speelplaats raketten afvuren. Toch? Deden ze dat niet? O. Nou, dan was het een verdwaalde granaat. Veertig kinderen komen om.

Gelazer in Gaza. De Palestijnen slaan keihard terug via de media. We zien een radeloze vader in een mortuarium. Gillend van verdriet en woede staat hij over zijn levenloze zoontje gebogen. Hartverscheurend. Maar ja, een dag eerder rende papa wel juichend de straat op toen hij het nieuws hoorde over een Hamas-raket die Israëlische burgers had gedood.

Zo pingpongen we wat heen en weer. Het is weer de beurt aan Israël. President Peres legt in een interview uit waarom in dit conflict meer Palestijnse dan Joodse kinderen sterven: “omdat wij goed op onze kinderen passen”. Ik zou zeggen: had dat tijdens de Tweede Wereldoorlog dan ook gedaan.

Enfin, intussen stapelen de doden zich op. De teller staat nu op ruim 900 omgekomen Palestijnen (waaronder zo’n 275 kinderen) tegen 15 slachtoffers aan Israëlische kant. Tenminste, dat beweren de Palestijnen.

En o ja: Hamas heeft meer dan 700 raketten op Israël afgeschoten. Maar hier geldt: dat beweren de Israëliërs. Kloppen de aantallen? Niemand die het weet. In een oorlog is de waarheid altijd het eerste slachtoffer.

Dat verklaart waarom moslims in Nederland afgelopen zaterdag massaal de supermarkten Lidl en Aldi boycotten. Volgens een spammail zouden de twee ketens hun dagomzet aan Israël schenken. Onzin natuurlijk. De mail was waarschijnlijk gewoon afkomstig van Albert Heijn. Er zal wel weer een supermarktoorlog aankomen.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!