Pieten zonder veer

De Sint heeft het dit jaar extra moeilijk, zo vertelde hij tijdens zijn officiële tv-intocht in Kampen. De stoomboot zit namelijk vol met PZV’ers – oftewel Pieten Zonder Veer. Dat zijn pieten die nog op de Pietenschool zitten. Ze stuntelen dat het een aard is, met alle gevolgen van dien. Zo liep de stoomboot onderweg naar Nederland vertraging op omdat PZV’ers op volle zee het anker hadden uitgegooid. Paniek alom. Dieuwertje Blok, presentatrice van het Sinterklaasjournaal, benadrukte het nog maar eens: PZV’ers doen erg hun best, maar kunnen in hun eentje de klus niet klaren. Daarom hebben ze extra hulp en begeleiding nodig.

Mijn neefje van vijf neemt alles voor kennisgeving aan. Alsof hij weet wat een PZV’er is. Het manneke kan nauwelijks lezen, laat staan dat hij de afkorting begrijpt. Niet dat hij dat erg vindt. Hij heeft zijn verlanglijstje klaar en vertrouwt er blind op dat alle pakjes op tijd in zijn schoen terecht komen. Gelijk heeft ie. De Sint zoekt het maar uit met zijn incapabele manschappen.
Of neem vorig jaar. Toen waren alle pieten opeens groen, geel of blauw. De stoomboot van Sinterklaas was door een regenboog gevaren. Ja, je moet er maar op komen. Ook het woord ‘zwarte’ werd zorgvuldig ontweken in alle Sinterklaasjournaals. Opeens heetten de helpers van de Sint gewoon ‘Piet’ of ‘Pietje’. Onbegrijpelijk. Alsof deze verwijzing naar vermeend racisme (Sinterklaas als blanke slavendrijver) besteed is aan vijfjarigen.

Het Sinterklaasjournaal is bedoeld voor kinderen, maar richt zich de laatste jaren steeds meer op de ouders. De aankomst van de goedheiligman is niet langer meer voldoende, daar horen tegenwoordig soapachtige verhaallijnen bij. Niet voor de gelovige kinderen (die vinden de intocht zelf al spannend genoeg) maar louter voor de volwassenen. Wie kritisch kijkt, ziet dat elke aflevering bol staat van verwijzingen die alleen ouders begrijpen. Rijst de vraag: waar staan die PZV’ers dan symbool voor? Ongeschoolde langdurig werklozen? Niet geïntegreerde asielzoekers?
Een dag na de intocht kwam het antwoord, toen het NOS-journaal opende met een reportage over Uruzgan. In Kamp Holland zitten sinds kort 400 militairen van het Afghaanse Nationale Leger. ANL’ers die nauwelijks getraind zijn, niet kunnen schieten en al helemaal niet in staat te vechten tegen de Taliban. Eigenlijk kunnen ze niets. Authentieke ‘pieten zonder veer’ zogezegd. Ze doen erg hun best, maar kunnen in hun eentje de klus niet klaren. Daarom hebben ze extra hulp en begeleiding nodig. Alweer een drogreden om de ‘opbouwmissie’ in Afghanistan te verlengen.

En volgend jaar? Dan laat Sint zich voor het karretje van de milieulobby spannen. Ik verwacht in het Sinterklaasjournaal veel aandacht voor de zwaveluitstoot van de op bruinkool gestookte stoomboot van Sinterklaas. Is de Goedheiligman wel milieuneutraal? Hoeveel CO2-uitstoot veroorzaken de paardenvijgen van Americo? Krijgt zwarte piet een roetfilter waardoor hij een witte piet wordt? Allemaal verhaallijnen die mijn neefje (dan zes) geen biet interesseren. Daarom mijn vraag: wanneer wordt Sinterklaas weer een ongecompliceerd feest voor gelovige kinderen?

close

Af en toe een verse column én exclusieve schrijftips in je mailbox?