Piet Paulusma is dood

De Friese weerman werd afgelopen maandag voor het oog van de camera door een auto geschept. Het ene moment was hij nog in beeld met zijn weerpraatje, een halve seconde later lag hij twintig meter verderop Saddam Hussein te imiteren. Zijn laatste ogenblikken staan online. Weblog GeenStijl had de primeur. We zien dat het lichaam van de populaire weerman niet is opgewassen tegen de motorkap van een voorbijrazende middenklasser.

Over de doden niets dan goed, maar laten we ook eerlijk zijn. Meteorologisch gezien was Piet Paulusma al geruime tijd dolende. Het laatste wat ik van hem hoorde, was de voorspelling dat Nederland voor 2040 vier Elfstedentochten mag verwachten en tussen 2040 en 2100 nog eens drie.

Piet leidde een zwaar leven. Hij werkte zeven dagen per week de klok rond, met slechts één doel: elke avond op locatie het weer presenteren, steeds vanaf een andere plek. Ik heb ooit geprobeerd hem op televisie te volgen. ’s Maandags zag ik Piet tijdens het NK peperkoekhappen in Klazienaveen. Dinsdagavond was hij te gast bij het 25-jarig jubileum van een breiclub voor vrouwen in de overgang, ergens in de buurt van Salland en ’s woensdags stond hij op een camping in Geleen. Ik zal het nooit vergeten. Staand naast een wipkip sprak hij de historische woorden “de temperatuur ligt morgenmiddag tussen de 20 en de 35 graden. Oant moarn!”

Weer of geen weer, Piet Paulusma stond altijd tussen de randdebielen. Dat was zijn tragiek. Omringd door dorpelingen die allen verdacht veel op elkaar lijken en in de camera staren als konijnen in de koplampen van een auto. Arme Piet, blijkt die wagen het uiteindelijk toch op hem te hebben voorzien.

Overigens net te laat, want Piet had twee weken eerder een wanstaltig plaatje opgenomen, samen met Pierre Kartner. ‘Zes vrouwen’ heet het muzikale gedrocht dat hopelijk niet postuum wordt uitgebracht. Het gaat over de vrouwen die begin november de Friese paarden hebben gered die ingesloten raakten door het wassende water. Want ook dat is Piet: eerst het weer fout voorspellen waardoor die beesten in moeilijkheden raken en bij bosjes verdrinken, om er vervolgens een tranentrekker over te maken. Nee, ik kan er niet om rouwen dat hij ten hemel is gevaren. Piet zelf ook niet. Kan hij al die wolkenvelden eindelijk eens van dichtbij bekijken.

Mag ik geen grapjes maken over de dood van Piet Paulusma? Nee? Dan zeg ik: wie begon er? Piet zelf! Hij is namelijk helemaal niet dood. Het filmpje op GeenStijl is een fragment uit het nieuwe reclamespotje van autobedrijf Kwik-Fit. In het originele spotje wordt Piet met de nodige special effects morsdood gereden om even later weer op te staan en te melden dat dit met winterbanden van Kwik-Fit nooit zou zijn gebeurd.

Maar nu komt het: op de redactie van weblog GeenStijl belandde een versie van het spotje zónder happy end. Toeval? Natuurlijk niet. GeenStijl plaatste het filmpje als nieuwsitem en ik vermoed dat Kwik-Fit ze er gul voor betaalde: Piet Paulusma dood! En een paar uur later: o nee, toch niet, het een grap! Nog nooit viel de merknaam Kwik-Fit zo vaak in de media.

Zo is Piet Paulusma: overal voor in, zolang er maar een flinke zak geld tegenover staat. Piet noemt dat humor. Wie ooit iemand heeft verloren door een verkeersongeluk, denkt daar heel anders over. Vanavond komt Paulusma tijdens zijn weerpraatje op het incident terug. Hij gaat verklaren dat Saddam Hussein helemaal niet dood is. Welnee, ben je gek. Zijn executie is een reclamefilmpje voor Spierbalsem Forte van Kruidvat. Helpt prima bij een stijve nek. “Oant moarn!”

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!