Piet Paulusma doet aan intergratie

Kijk, daar hebben we Piet Paulusma. Hij presenteert het weerbericht en is te gast bij een Haagse tennisclub. Piet maakt een babbeltje met de voorzitter. Die vertelt dat bij zijn club de integratie tussen mensen uit verschillende culturen goed is geregeld. Op de achtergrond zien we een Marokkaantje ballen rapen. ” Oet moan!” zegt Piet vrolijk. Hij mag namelijk 12.500 euro subsidie tegemoet zien van het Ministerie van Justitie omdat hij met deze twee minuten televisie ‘de integratie heeft bevorderd’.

Even zappen. Wendy van Dijk met haar programma Hart In Aktie. Ze bouwt de garage van een Marokkaans gezin om tot ‘snoezelkamer’. Daar kan hun ernstig zieke dochtertje dan tot rust komen. Hartstikke lief. Tenminste, totdat u weet dat Hart In Aktie hiervoor 30.000 euro van het Ministerie van Justitie ontvangt omdat ‘interactie tussen verschillende culturen verweven zit in het programma’.

Zappen we verder naar De Grote Beurt waarin auto’s worden gepimpt. Volgens ambtelijke stukken van het Ministerie krijgt dit televisieprogramma 15.000 euro subsidie voor elke aflevering waarin allochtonen figureren. Ik citeer: ‘Een vrouw meldt haar man aan voor metamorfose auto. Zij vormen een gemengd koppel: beide gekleurd maar van verschillende komaf; Indonesisch en Surinaams. Vertellen in het programma over hun relatie, verschillende komaf en de meerwaarde die dat heeft.’

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Echt waar? Echt waar, want De Volkskrant haalde onlangs documenten boven water waaruit blijkt dat de overheid de afgelopen twee jaar voor bijna 12 miljoen euro aan dergelijke subsidies heeft uitgedeeld. Triest. Niet in de laatste plaats voor allochtonen die wél op eigen kracht iets bereiken en op tv komen.

Maar aan de andere kant: money makes the world go round. In mijn komende twaalf columns figureert daarom de sympathieke Surinamer Ronnie Draaibaar uit Langetabbetje. U begrijpt: Ronnie integreert als een speer. Daarom levert elke naamsvermelding me 500 euro subsidie op. Ronnie Draaibaar dus, uit Langetabbetje. Ronnie. Draaibaar. Uit Langetabbetje. Zei ik Ronnie Draaibaar? Precies, Ronnie Draaibaar!

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Contact

Of mail me via luuk[at]koelman[dot]com