Piet Hein Donner, uw psychonaut

Geachte Tweede Kamer der Staten Generaal. Zoals U wellicht weet, heb ik afgelopen maandag in mijn hoedanigheid als Minister van Justitie een werkbezoek gebracht aan de grootste coffeeshop van Nederland, de hasjboot Mississippi in Maastricht. Na de ganse dag gesprekken te hebben gevoerd met politie en gemeente over de grensoverschrijdende drugscriminaliteit, leek het mij zaak het een en ander eens persoonlijk in ogenschouw te nemen. Een Minister van Justitie behoort immers midden in de samenleving te staan.

Het werkbezoek was uitermate leerzaam. De eigenaar van de coffeeshop vertelde mij het een en ander over de wereld van de softdrugs, waarbij ik mij niet heb laten kennen. U kent mij: aandachtig luisteren, handen op de rug en ernstig knikken dat het een aard is.

Na afloop bood de eigenaar van de coffeeshop mij als aandenken een klein, knisperend zakje met champignons aan. Enfin, die heb ik in mijn vestzak gestopt en er verder niet meer aan gedacht.
Ik herinnerde mij ze pas weer toen ik hedenmiddag op mijn werkkamer met waterkoker en een zakje cup-a-soup in de weer was. Bij wijze van luchtballonnetje heb ik de champignons uit mijn vestzakje aan mijn mok toegevoegd en er kokend water overheen gegoten. Even goed roeren en ik moet u zeggen, het smaakte overheerlijk.

Maar alras, o heden, voelde ik mij licht worden in het hoofd. Even later gloeiden mijn neusvleugels dat het een aard was. Ik sloeg er geen acht op, werkte nog enige tijd door en begaf mij rond de klok van vijven naar de fietsenstalling, teneinde met rijwiel en al huiswaarts te keren. Eenmaal in de stalling aangekomen, overkwam mij iets vreemds. De velgen van mijn fiets transformeerden in buitengewoon vreemde vormen met een intens, caleidoscopisch karakter.

Toen ik mijn rijwiel van het slot ontdeed, bemerkte ik plots dat mijn gezichtsvermogen in staat was ongelofelijke details waar te nemen. De bloedvaten, net onder de huid van mijn hand, waren voor mij zeer duidelijk waarneembaar. Het was alsof ik een derde, alziend oog bezat. De grenzen tussen de verschillende waarnemingsgebieden losten op. Er opende zich een deur naar een ander bewustzijn. Ik was alziend en zal u vertellen: al fietsend over het Binnenhof passeerde ik een ietwat moeilijk lopend heerschap van Antilliaanse afkomst. Met mijn Derde Oog keek ik zo door hem heen. Twaalf bolletjes ontwaarde ik in zijn maagdarmkanaal. Wis en waarachtig, ik zag ze zo zitten!

Inmiddels bevind ik mij weer achter mijn bureau op het Ministerie, want er is werk aan de winkel. Ik heb net een intuïtieve dialoog met mijn oceanisch bewustzijn achter de rug. We zijn het met elkaar eens, mijn psyche en ik. We zien de contouren van een cokevrije Nederlandse samenleving voor ons, waarin het recht immer zegeviert.

Als Uw Minister van Justitie wil ik u dan ook inlichten omtrent een belangrijke beleidswijziging: Schiphol krijgt niet – ik herhaal: niet – de beschikking over een bodyscan. In plaats daarvan zal ik de marechaussee een pallet cup-a-soup doen toekomen plus evenzoveel zakjes paddestoelen van mijn mannetje uit Maastricht. Dit alles in het kader van de zogenoemde 100-procentcontroles op vluchten uit de Nederlandse Antillen.

Een waarlijk volmaakte dag loopt op zijn eind. Bubbels van kleuren zie ik, een lichtshow in mijn hoofd. Ik begeef mij nu in al mijn zelfkennis, wijsheid en spiritualiteit richting het raam van mijn werkkamer. Al klapwiekend met de zijpanden van mijn regenjas, zal ik aanstonds wegvliegen teneinde als een condor boven het Binnenhof rond te cirkelen en over U te waken.

Ik groet U allen,

Uw psychonaut Piet Hein

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!