Petje af voor Camiel

Laten we het eens over Camiel Eurlings hebben, onze minister van Verkeer en Waterstaat. Een onbetrouwbare fatsoensrakker, dat is ie. Een rooms-katholieke Limburger. Een autodealer die je buigend als een knipmes voor tienduizend euro een barrel aansmeert. Camiel Eurlings is de schoonzoon in spé die je maar beter niet alleen laat met je dochter.

Tenminste, dat dacht ik. Tot ik las dat hij besloten heeft de kilometerheffing uit te stellen. Het systeem is te complex, zowel financieel als technologisch en er kleven te veel risico’s aan. Wat Eurlings betreft, is het zorgvuldigheid boven snelheid.
Ongelooflijk. Eindelijk een politicus die hardop zegt dat de praktijk soms zo weerbarstig is dat je moet concluderen: beter van niet, want we missen het overzicht. Dat besluit wordt Eurlings niet in dank afgenomen. Zelfs zijn eigen partij, het CDA, is boos.

Logisch, want wat Eurlings doet, is tamelijk ongebruikelijk. Hij is dienstbaar aan de samenleving en stelt het maatschappelijk belang boven het politiek belang. Een afweging die bijvoorbeeld in Amsterdam niet is gemaakt. Anders waren ze daar nooit aan de bouw van de Noord-Zuidlijn begonnen. Ga maar na, geen politicus die nu nog de stekker uit het project durft te trekken. Liever sjokt men voort door de tunnel van het eigen gelijk.

Of neem de Joint Strike Fighter. Niemand weet wat de gedoodverfde opvolger van de F-16 gaat kosten en – nog belangrijker – of we hem wel echt nodig hebben. Wat we wel weten, is dat verantwoordelijk staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) de Kamer onjuist, te laat en onvolledig heeft geïnformeerd. Maar ja, hij wil zo graag. Als Jack over de JSF spreekt, krullen zijn lippen voorbij de topjes van zijn oren. De JSF, wat een machtig mooi apparaat is dat!

Sinds Jack een schaalmodel van het vliegtuig op zijn bureau heeft staan, is er geen land meer met hem te bezeilen. Eind deze maand zet hij zijn handtekening voor de aanschaf van twee testtoestellen en kunnen we niet meer terug. Weer voor miljarden het schip in, want bij de JSF liggen contractueel gezien alle financiële risico’s bij de koper. Iedereen weet dat, Jack de Vries ook. Maar ja, in de politiek is nu eenmaal nooit een weg terug.

Behalve dan bij Camiel Eurlings. Daarom: Camiel, kerel, RESPECT!

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!