Petje af voor Camiel

Laten we het eens over Camiel Eurlings hebben, onze minister van Verkeer en Waterstaat. Een onbetrouwbare fatsoensrakker, dat is ie. Een rooms-katholieke Limburger. Een autodealer die je buigend als een knipmes voor tienduizend euro een barrel aansmeert. Camiel Eurlings is de schoonzoon in spé die je maar beter niet alleen laat met je dochter.

Tenminste, dat dacht ik. Tot ik las dat hij besloten heeft de kilometerheffing uit te stellen. Het systeem is te complex, zowel financieel als technologisch en er kleven te veel risico’s aan. Wat Eurlings betreft, is het zorgvuldigheid boven snelheid.
Ongelooflijk. Eindelijk een politicus die hardop zegt dat de praktijk soms zo weerbarstig is dat je moet concluderen: beter van niet, want we missen het overzicht. Dat besluit wordt Eurlings niet in dank afgenomen. Zelfs zijn eigen partij, het CDA, is boos.

Logisch, want wat Eurlings doet, is tamelijk ongebruikelijk. Hij is dienstbaar aan de samenleving en stelt het maatschappelijk belang boven het politiek belang. Een afweging die bijvoorbeeld in Amsterdam niet is gemaakt. Anders waren ze daar nooit aan de bouw van de Noord-Zuidlijn begonnen. Ga maar na, geen politicus die nu nog de stekker uit het project durft te trekken. Liever sjokt men voort door de tunnel van het eigen gelijk.

Of neem de Joint Strike Fighter. Niemand weet wat de gedoodverfde opvolger van de F-16 gaat kosten en – nog belangrijker – of we hem wel echt nodig hebben. Wat we wel weten, is dat verantwoordelijk staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) de Kamer onjuist, te laat en onvolledig heeft geïnformeerd. Maar ja, hij wil zo graag. Als Jack over de JSF spreekt, krullen zijn lippen voorbij de topjes van zijn oren. De JSF, wat een machtig mooi apparaat is dat!

Sinds Jack een schaalmodel van het vliegtuig op zijn bureau heeft staan, is er geen land meer met hem te bezeilen. Eind deze maand zet hij zijn handtekening voor de aanschaf van twee testtoestellen en kunnen we niet meer terug. Weer voor miljarden het schip in, want bij de JSF liggen contractueel gezien alle financiële risico’s bij de koper. Iedereen weet dat, Jack de Vries ook. Maar ja, in de politiek is nu eenmaal nooit een weg terug.

Behalve dan bij Camiel Eurlings. Daarom: Camiel, kerel, RESPECT!

12 reacties op “Petje af voor Camiel”

 1. Tja. Maar als Camiel Eurlings werkelijk zo in dienst van de maatschappij zou staan, zou hij het rekening rijden helemaal herzien als je het mij vraagt. De betaling gaat nu deels afhankelijk worden van de woonplaats en de werktijden die de werkgever doet aanhouden. Alsof het een geheel vrijwillige keuze is waar we gaan wonen en werken en wanneer we eens besluiten van en naar het werk te gaan. Daarbij is de kans groot dat elke burger, wel of niet in bezit van rijbewijs of auto, mee aat betalen. De provincie wil tenslotte de opcenten niet kwijt en links- of rechtsom, daar gaat elke burger voor betalen.

 2. Luuk, helemaal met je eens. En natuurlijk heeft CiNNeR gelijk als hij zegt dat het geld betaald moet worden op wat voor manier dan ook. Maar wellicht doet goed voorbeeld, goed volgen, en zijn er meer politici die tijdens “de rit” aan de noodrem durven trekken, en niet maar blijven doorrijden zoals bij een Noord Zuid lijn.

 3. Ooit hing Camiel met een wel heel erg gebotoxte (of geshopte) kop in heel Nederland, omdat hij aanvoerder van het CDA in Europa was. Wat vond ik dat een spuuglelijke poster.
  Maar ik moet zeggen dat ik hem één van de betere ministers vind (of ligt dat aan de ‘kwaliteit’ van de anderen?).

 4. Beter halverwege gekeerd past nu eenmaal niet in onze progressieve aard en de vooruitgang in de vaart der volkeren.
  Bovendien is populisme belangrijker dan politiek bedrijven…

 5. DeBuurman

  Luuk,

  het is juist wel een politieke daad. De kilometerheffing is complex. Nu doorpakken kan betekenen dat tijdens de verkiezingen het janboel kan zijn met electorale gevolgen. Door adempauze te verschaffen geeft Camiel de hete aardappel door aan zijn opvolger. Out-of-my-career-scope moet Camiel gedacht hebben.

 6. In Godsnaam maar de JSF anders is er weer geld over voor een generaal pardon.

 7. Erwin van Brakel

  @Henk: maar dan ga je er vanuit dat het doel de middelen heiligt. En … welke god van liefde eist een JSF?

 8. Zijn de F16`s allemaal stuk dat we nieuwe vliegtuigen nodig hebben?
  Vliegtuigen die, als ze op hoogte zitten, feitelijk alleen boven buitenlands grondgebied vliegen.
  Of boven de Waddenzee om daar de rust te verstoren waardoor er een gironummer is om op te storten voor herstel…

 9. Als de regering de burger wil laten betalen voor elke kilometer, wat is er dan makkelijker dan 5 cent per liter te heffen?
  > iemand die veel rijdt betaalt veel
  > iemand die weinig rijdt betaalt weining
  > iemand die niet rijdt betaalt niet

  Dezelfde resultaten als het 24 miljard kostende systeem van kastjes en palen dat in mijn visie alleen maar bedoeld is om de totale controle van iedere burger (ook jij!) te bevorderen en het opheffen van iedere vorm van privacy.

 10. robert van vliet

  Beste Camiel,

  Als U logisch kunt denken, doet u er verstandig aan om de geschiedenis van het tolwezen te bekijken dan kunt u zien hoe die mensen en dat systeem gehaat werden.Jelle is iemand met een gezonde visie.
  Hij zegt in feite dat het niet de taak van een ambtenaar is om opnieuw het wiel uit te vinden door zich als ondernemer op te stellen. Ik wens u met alle respect veel succes in uw verdere loopbaan en verneem graag uw reactie en u krijgt een beste groet van de Sybarit Schilder Landloper

  Robert van Vliet

  Robert van Vliet
  World Clean Projecten
  Mesdaglaan 281
  2182 SN HILLEGOM
  tel 0252 525419
  http://www.rfvanvliet.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top