Parttime gehandicapten op hun scootmobiel

Goed nieuws! Het net geopende Rijksmuseum is verboden voor mensen in een scootmobiel. “Vanwege drukte en veiligheid” meldt de website. Kinderwagens, rollators, (elektrische) rolstoelen en mensen met een infuus op wieltjes blijven welkom.

Daarop zoemde een norse meneer De Looper (geen grapjes over zijn naam graag) op zijn scootmobiel naar het Rijksmuseum, in de rug gedekt door een cameraploeg van de Amsterdamse zender AT5. We zien hoe een baliemedewerkster meneer De Looper wijst op de gratis door het museum beschikbaar gestelde rolstoelen. Een eventuele begeleider mag natuurlijk ook gratis mee naar binnen. Maar daarmee neemt meneer De Looper geen genoegen. Hij wil de directeur spreken. Die hoort hem met de handen in de zakken aan. Even later zoemt meneer De Looper boos huiswaarts. “400 miljoen heeft dit museum gekost en dan kun je niet met een scootmobiel naar binnen!”

En terecht. Een scootmobiel is een gemotoriseerd vervoermiddel, gemaakt voor buiten. 19 kilometer per uur kunnen die dingen. Ik bedoel: u wilt toch ook niet op uw Spartamet het Rijksmuseum in? Bovendien worden scootmobielen bestuurd alsof het botsautootjes zijn. Je kunt er de klok op gelijkzetten: laat meneer De Looper binnen op zijn ongeleid projectiel, en binnen de kortste keren boort hij zich plankgas in de Nachtwacht. Richting aangeven? Ho maar! Want zo rollen scootmobielers. Ze hebben er een handje van op zaterdagmiddag in de Hema met een rotvaart achteruit te rijden, omdat ze bij nader inzien in het verkeerde gangpad zijn. Niemand die daar wat van durft te zeggen, want wie in een scootmobiel zit, is gehandicapt.

Welnu, dat is een wijd verbreid misverstand. Mensen in een rolstoel zijn gehandicapt. Wie in een scootmobiel rijdt, is hooguit slecht ter been. Of gewoon moddervet. Welbeschouwd zijn het parttime gehandicapten die zich de rechten van fulltime gehandicapten aanmeten als hen dat zo uitkomt. De redenatie: als je in een rolstoel vooraan mag staan bij een concert van Frans Bauer, vallen jou met je scootmobiel vast ook allerlei privileges ten deel.

Geen wonder dat Nederland inmiddels zo’n 220.000 scootmobielen telt. En dat worden er in de toekomst 600.000 want de AWBZ deelt de karretjes – op kosten van de belastingbetaler – uit alsof het gratis Metro’s zijn. Kosten tot nu toe: 425 miljoen euro. Inderdaad, meer geld dan het Rijksmuseum heeft gekost. Alleen al daarom is het goed nieuws dat kunstsubsidies niet worden besteed aan de aanleg van verkeersdrempels in musea.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!