Parttime gehandicapten op hun scootmobiel

Goed nieuws! Het net geopende Rijksmuseum is verboden voor mensen in een scootmobiel. “Vanwege drukte en veiligheid” meldt de website. Kinderwagens, rollators, (elektrische) rolstoelen en mensen met een infuus op wieltjes blijven welkom.

Daarop zoemde een norse meneer De Looper (geen grapjes over zijn naam graag) op zijn scootmobiel naar het Rijksmuseum, in de rug gedekt door een cameraploeg van de Amsterdamse zender AT5. We zien hoe een baliemedewerkster meneer De Looper wijst op de gratis door het museum beschikbaar gestelde rolstoelen. Een eventuele begeleider mag natuurlijk ook gratis mee naar binnen. Maar daarmee neemt meneer De Looper geen genoegen. Hij wil de directeur spreken. Die hoort hem met de handen in de zakken aan. Even later zoemt meneer De Looper boos huiswaarts. “400 miljoen heeft dit museum gekost en dan kun je niet met een scootmobiel naar binnen!”

En terecht. Een scootmobiel is een gemotoriseerd vervoermiddel, gemaakt voor buiten. 19 kilometer per uur kunnen die dingen. Ik bedoel: u wilt toch ook niet op uw Spartamet het Rijksmuseum in? Bovendien worden scootmobielen bestuurd alsof het botsautootjes zijn. Je kunt er de klok op gelijkzetten: laat meneer De Looper binnen op zijn ongeleid projectiel, en binnen de kortste keren boort hij zich plankgas in de Nachtwacht. Richting aangeven? Ho maar! Want zo rollen scootmobielers. Ze hebben er een handje van op zaterdagmiddag in de Hema met een rotvaart achteruit te rijden, omdat ze bij nader inzien in het verkeerde gangpad zijn. Niemand die daar wat van durft te zeggen, want wie in een scootmobiel zit, is gehandicapt.

Welnu, dat is een wijd verbreid misverstand. Mensen in een rolstoel zijn gehandicapt. Wie in een scootmobiel rijdt, is hooguit slecht ter been. Of gewoon moddervet. Welbeschouwd zijn het parttime gehandicapten die zich de rechten van fulltime gehandicapten aanmeten als hen dat zo uitkomt. De redenatie: als je in een rolstoel vooraan mag staan bij een concert van Frans Bauer, vallen jou met je scootmobiel vast ook allerlei privileges ten deel.

Geen wonder dat Nederland inmiddels zo’n 220.000 scootmobielen telt. En dat worden er in de toekomst 600.000 want de AWBZ deelt de karretjes – op kosten van de belastingbetaler – uit alsof het gratis Metro’s zijn. Kosten tot nu toe: 425 miljoen euro. Inderdaad, meer geld dan het Rijksmuseum heeft gekost. Alleen al daarom is het goed nieuws dat kunstsubsidies niet worden besteed aan de aanleg van verkeersdrempels in musea.

38 reacties op “Parttime gehandicapten op hun scootmobiel”

 1. Dit vind ik goeie informatie. Had het nog nooit zo bekeken. Gelijk hebben ze dat ze die motorvoertuigen niet toelaten.

 2. Scherp, niets aan toe te voegen, je hebt helemaal gelijk!
  En zeker voor wat betreft de ‘moddervetten’, zo rijden er hier in de stad een paar rond in zo’n kostbare mobiel.
  En dan denk ik altijd geërgerd ‘en dat allemaal op kosten van de gemeenschap..!’ En werken kunnen ze natuurlijk ook niet.

 3. hetzelfde in de supermarkt (waar ik de piektijden omzeil). In het afgelopen jaar al 3 keer gevloerd door een “scudmobiel”, en met een evenwichtsstoornis lig je nu eenmaal voor je het weet op de grond. En dan kijkt zo’n scud-piloot nog pissig ook, want normale mensen vallen niet om.

 4. Erwin van Brakel

  Idd, goeie info en column.
  Je kunt dus gratis het museum in als je wacht op iemand met een scootmobiel die je vervolgens in een rolstoel plant en rondrijdt? 🙂

 5. Je moet die scootmobielen ook niet op ‘n fietspad tegenkomen of dat zij jou passeren !

 6. Ik voel me een beetje aangesproken.
  Ik verplaats me in een scootmobiel, maar ben full-time gehandicapt en niet slecht ter been, want die heb ik allebei in het ziekenhuis achter moeten laten.
  Maar je hebt helemaal gelijk, het merendeel is wegpiraat.
  Leuke column.

 7. Dan hebben we het nog niet over die 45 km canta’s en aanverwanten.
  Rijden midden op het fietspad met spiegels zo breed als het fietspad,twee tot drie man erin.
  Ik ben fietser en van Amsterdam naar Haarlem moet ik zeker twee tot drie keer aan de kant als die krengen met 45 km aan komen denderen.
  Er zitten dus geen,invaliden in maar gewoon mensen die droog over willen komen.
  ZO OOK MET DIE SCOOT MOBIELERS TE LUI OM TE “LOOPER’en dan herrie schoppen in het rijks.
  Meneer de Looper wilde gewoon aandacht.
  Wat Yvonne zei moddervette en luie mensen.

 8. Riet. Koelman

  Ik heb nooit zo,n mobiel ding in een museum gezien,en ik bezoek er vele.
  is ook niet prettig,om van de sokken te worden gereden,Die meneer deed het toch om te provoceren,lijkt mij.En wat hebben de kosten ermee te maken?

 9. Woensdag 17 april kreeg ik eindelijk mijn scootmobiel.
  Ik was als een kind zo blij(ik ben 65)
  Eindelijk had ik iets gedaan aan mijn enigzins beperkte leven.
  sAvonds met mijn man uurtje gaan rijden(best eng)
  Heerlijk het gevoel om weer eens eind te lopen(rijden)
  Zonder uit geput te zijn en veel pijn hebben.
  De volgende dag 18 april las ik de column van Luuk Koelman,
  in de Metro.Daar schrok ik van,werd heel boos maar toch heel
  verdrietig.Want ik ben geen parttime gehandicapte.
  Ik heb mijn hele leven al het syndrome van Klippel Trenaunay.
  Ik heb altijd goed gefuncioneerd ondanks mijn syndrome.
  Maar nu ik ouder word gaat het parten spelen.En wat Luuk Koelman schrijft vind ik beledigend voor alle mensen met een beperking of handicap.
  Hij heeft een hoop vreugde van mijn scootmobiel ontnomen.
  Bedankt Luuk Koelman voor de o zo pijnlijk column in de Metro

 10. Erwin van Brakel

  Dank @Gerbrig en @Quirinus, scootmobiels zijn dus wel degelijk ook voor gehandicapten. Misschien kunnen musea uitzonderingen maken voor gehandicapten op een scootmobiel, die niet in rolstoelen kunnen worden gereden.

 11. Thanx Erwin.

  Je bent een van de weinigen die een beetje kan meevoelen met mijn lot.

 12. Mijn oprechte excusus aan degenen die werkelijk gehandicapt zijn.
  Daar ging ik in mijn impulsieve reactie aan voorbij.
  Dit heeft me (weer) even op één van mijn tekortkomingen gewezen.
  Ik zou beter eens wat genuanceerder uit de hoek kunnen komen….
  Nogmaals: Sorry….!

 13. Yvonne,
  Je bent een schattebout.
  Eindelijk iemand die het snapt en meeleeft.
  bedankt.

 14. Ik snap wel waarom een gemotoriseerd voertuig niet is toegestaan in een gebouw waar talloze kostbare kunstwerken ten toon worden gesteld. Die dingen kunnen verraderlijk hard rijden. Het museum neemt het zekere voor het onzekere.

 15. Nee,
  ‘tuurlijk.
  Maar alle scootmobielers over een kam scheren….. Daar heb ik een beetje een probleempje mee.

 16. Heb de column opgevat als satirisch gebracht maar gezien sommige reacties ben ik misschien een van de weinigen of interpreteer ik verkeerd. De reacties elders op internet spreken sowieso boekdelen, er wordt nog net niet gevraagd of de gehandicapte even dood neer wil vallen.

  Dat gezegd hebbende, is het natuurlijk onzin van de bovenste planken.
  – Een scootmobiel is absoluut niet alleen een vervoersmiddel voor buiten, menig scootmobiel is evengoed voor binnen bedoeld. Juist voor uitstapjes van de Floriade tot een museumbezoek. Er zit ook een ‘loopstand’ op die verplicht is op het moment dat je gebruik maakt van de stoep of ergens binnen bent, dan is hij sterk begrenst.
  – Vanuit de WMO is het meestal niet mogelijk een elektrische rolstoel én een scootmobiel te verkrijgen, het is het een of het ander. Kan je in huis nog lopen, wordt een elektrische rolstoel meestal geweigerd en een scootmobiel aangeraden.
  – Natuurlijk zijn scootmobielen niet uitsluitend bestemd voor mensen die slecht ter been zijn, er zijn tal van handicaps – van longaandoeningen tot spierziektes – waarbij meer beperkingen spelen waarvoor een scootmobiel geschikt is om enige zelfstandigheid terug te krijgen.
  – Men krijgt de scootmobiel niet, men heeft hem in leenbruik. Tevens komt er een forse eigen bijdrage bij kijken die neerkomt op afbetalen van de leenstoel waarna hij weer ingeleverd wordt. Alleen als je een laag inkomen hebt, is de eigen bijdrage ook laag. Deze voorzieningen worden tevens steeds minder verstrekt, je krijgt hem in de meeste gemeentes niet bepaald kado.

  Last but not least, wordt er gewoonweg een kulargument gegeven. Iedereen kan overal ongelukken veroorzaken of spullen vernielen, dat is niet weggelegd voor de scootmobiel rijder alleen. Een normale stelregel is als iemand er een zootje van maakt, deze verzoeken de gelegenheid te verlaten. Alléén bij scootmobielen roepen nu hele volksstammen dat deze mensen achterlijk zijn, niet kunnen rijden en dus maar geweerd moeten worden.

 17. @Gerbrig

  Geen probleem met je scootmobiel. Gefeliciteerd !!

  Maar hier de vraag waar het om gaat: Als jij naar het Rijksmuseum zou gaan, en een medewerker zou je vragen om binnen het museum een rolstoel te gebruiken ipv je scooter, zou je daar dan een issue over maken.

  Gezien je “happy message” denk ik dat jij iemand bent die dan zou zou zeggen “natuuurlijk, geen probleem”.

  En deze column gaat over diegenen die dan opeens principieel worden. Liefst met een camera ploeg er achteraan.

 18. Als ik een museum had, met allemaal zeldzame kostbare spulletjes dan zou ik ook geen scootmobielen toe laten. Dat is toch het equivalent van een olifant in een porceleinkast.
  Zeker als je ziet hoe veel mensen die zo’n (on)ding besturen met de veiligheid van anderen omgaan.

 19. Het is een groot schandaal – uitsluiting, discriminerend.

  Past wel bij onde huidige rechtse samenleving, dat wel

  Binnen de WMO en politiek blèhrt men : zelfredzaamheid moet worden gestimuleerd ( alsof mensen dat niet waren.. )
  Maar hier moet men weer de afhankelijke mens met beperking zijn die zich braaf laat duwen door een begeleider die van te voren geregeld moet worden ??

  De weg naar een inclusieve samenleving blijft maar ver weg..

  Ik heb zelf MS en heb de scootmobiel toegwezen gekregen als meer dan een vervoersvoorziening. Dus ook als hulpmiddel.

  Ik kan er bijv. zelfstandig al mijn boodschappen mee doen en ben daarmee dus precis zoals men wil – zelfredzaam
  Nee , ik kom ( nog ) niet in aanmerking voor een electrische rolstoel. Dat feest komt in een volgende fase van mijn ziekte.

  Weet u trouwens wat een Elro de samenleving kost ?
  Moeten de AWBZ gelden dan maar weer stijgen omdat mensen geen rekening met elkaar wensen te houden (?)

  Zonder mijn scootmobiel heb ik daar dus hulp bij boodschappen doen nodig. Wie gaat dat dan doen.
  Vrijwilligers (?)
  Hou toch op. Als ik iets kan bevestigen vanuit eigen ervaring is dat je eerder gebrek aan hulp hebt dan dat je diverse blikken vrijwilligers en vrienden ongeopend in de kast hebt staan.

  Gelukkig heb ik geraniums .

  Het is ook niet zo dat je maar aan kunt vragen bij een WMO wat je wilt. Vaker is het zo dat je langs de rechtbank moet om de hulpmiddelen te krijgen die jouw echt helpen. Werkelijk voor de meest normale zaken, zoals een goed geschikte rolstoel bijv. moet je een strijd leveren.

  Ik zie vaak oudere mensen op een scootmobiel verkeersregels aan hun laars lappen. In verband met de vergrijzing zie je natuurlijk erg veel scootmobielen in de openbare ruimte

  Wat er dus moet gebeuren is dat men beter kijkt of mensen in staat zijn een scootmobiel te besturen. Dit is dus aan de wetgever en het moet niet zo zijn dat jong gehandicapten / chronisch zieken die hun scoot prima onder controle hebben hier de dupe van moeten worden.

  Verbetering van indicatiestelling dus

  maar ook voor de mensen die zelf een scoot aanschaffen
  Je zou bijv, kunnen zeggen dat mensen, vanaf 70 bijv. een test moeten doen. Net zoals ik dat ook moet iedere 3 jaar ( op eigen kosten van een inkomen op bestaansminimum !) voor behoud van mijn rijbewijs
  En wat je minimaal moet weten in het verkeer (ook op een scootmobiel ) is dat rechts voor heeft bijv.
  Ik noem maar iets.

  Ik vind ook dat mensen zelf moeten durven erkennen dat zij het apparaat niet onder controle meer hebben. Eigen verantwoordelijkheid moeten nemen naar hun medemens dus.
  Ik zeg niet dat , dat makkelijk is.

  Mijn scootmobiel heeft een zeer kleine draaicirckel. In winkels staat mijn scoot op ‘ slakstand ‘ omdat ik me bewust ben van mobiele mensen om me heen. Mijn lijf laat het afweten maar mijn koppie is nog helder en ik heb mijn scoot zeer goed onder controle.
  Ik communiceer altijd duidelijk en vriendelijke met de mobiele mensen om mij heen –
  die regelmatig helemaal geen rekening met mij houden en dat ik ook mag deelnemen aan onze samenleving ( of toch niet? )

 20. @WWWillem: “En deze column gaat over diegenen die dan opeens principieel worden. Liefst met een camera ploeg er achteraan.”

  Ja want stel je eens voor, een gehandicapte die het in zijn hoofd haalt voor zichzelf en de eigen zelfstandigheid op te komen. Dat zou anno 2013 natuurlijk verboden moeten worden!

  Het gaat hier niet om een dresscode, het gaat hier om een hulpmiddel waar mensen niet zonder kunnen. Stel toch eens, het is woensdag, je hebt vakantie, en een museumjaarkaart, je wordt wakker, kijkt naar buiten en denkt ‘weet je waar ik zin in heb, naar het Rijksmuseum’. Je bent echter afhankelijk van je scootmobiel en dan mag je het museum niet in. Stel je bent een optimist, dan pak je je adresboekje en begint met bellen. Vrijwel niemand zal thuis zijn, het is immers gewoon een werkdag. De enkeling die de telefoon op neemt, heeft honderd andere dingen te doen. Een vriendin wil wel maar heeft slechts drie uurtjes beschikbaar over vier weken. Pech hebben, dan maar een kruiswoordraadsel oplossen.

  Stel nu dat je geluk hebt, je hebt een kennis gevonden die ook vrij is en best mee wil. Het gesodemieter begint al bij de ingang. Jij wil de schitterende poppenhuizen bekijken maar zij is nieuwsgierig naar de oude kledendracht. Dat gaat de hele dag zo verder. Jij bent nog een kunstvoorwerp aan het bewonderen, zij heeft het wel gezien en rijdt je ongevraagd verder. Zij moet naar het toilet en laat je tien minuten naast de bezemkast staan. Een leuk gesprek zit er niet in, ze loopt tenslotte de hele tijd achter je. Te puffen en te steunen, zo’n transportrolstoel is immers ook voor degene die duwt behoorlijk zwaar na een tijdje. Je schaamt je ook een beetje, ze is niet gewend aan het duwen van een rolstoel en rijdt voortdurend mensen tegen de enkels die natuurlijk geërgerd reageren (al heb jij daar niet zoveel last van als zij, mensen praten tenslotte vaker tegen de begeleider dan degene in de rolstoel die blijkbaar wijst op doofheid en achterlijkheid). Drie uur later is ze er klaar mee en kondigt aan dat ze naar huis gaat. Je wil eigenlijk nog van alles zien maar er zit niets anders op dan dat jij dus ook maar naar huis gaat. Je voelt aan je water dat deze kennis voorlopig de telefoon niet op zal nemen als je belt.

  Maar natuurlijk zou jij happy de clappy blijven glimlachen. Toch?

 21. een vrolijke fan

  @CiNNeR en nu andersom:

  Je hebt heerlijk een dag vrij genomen van je werk om lekker het museum te bezoeken. Lekker doordeweeks op je dooie akker slenteren langs al die mooie kunstwerken.

  Echter in de eerste zaal is het raak, een persoon in een scootmobiel rijd je keihard tegen je enkels in een ‘poging’ je te passeren. Geen sorry of excuses hoor je, alleen een boze blik van ‘je ziet toch dat ik er lang wil’.

  Ach goed het is je vrije dag dus je laat het gaan. Maar even later is weer zover. Je stapt richting een doorgang naar de volgende zaal en je wordt ineens ingehaald door een scootmobiel op volle snelheid, waar je nog maar net voor opzij kan springen. Een pardon/sorry/etc zit er natuurlijk niet in, want je moet begrip hebben voor je mindervalide medemens die ook de deur uit wil.

  Goed het is je dagje uit, dus je gaat ook lekker een bakje koffie met gebak halen in restaurant. Echter daar aangekomen is de scootmobiel inmiddels bezig met een soort bowling, alle tafels zijn omgekegeld, danwel opzij ‘gebeukt’ omdat er gedraaid moet worden.

  Eenmaal bij de uitgang zie je nog net dat de beveiliging de bestuurder vriendelijk doch dringend naar buiten escorteert omdat hij bijna de nachtwacht in tweeen heeft gereden. Je hoort hem nog net sputteren ‘ja maar ik heb ook het recht om het museum te bezoeken’ Zijn plichten is deze bestuurder zeker vergeten…….

  Er zijn altijd mensen die door een maatregel getroffen worden, echter de meeste maatregelen zijn niet voor niks.

 22. Jet, CNNeR, jullie snappen het. Bedankt.

  Een vrolijke fan, eikel.

  Wil jij voor een paar weken mijn lot over willen nemen en leven zonder benen en twee voor maar 25% functionerende armen en handen?

  Daarna zou ik graag een discussie met je willen aangaan.

  Met vr. Groet.

  Rinus

 23. @Vrolijke fan:
  Ten eerste: waarom laat je dat gaan? Als je buiten aangereden wordt door alles anders behalve een gehandicapte, laat je het dan ook gaan omdat je een vrolijk humeur hebt?
  Ten tweede: De scootmobiel kan of in elk geval mag niet op volle snelheid, op voetpaden en binnen is de scootmobiel rijder verplicht de scootmobiel op ‘loopstand’ te zetten opdat deze maximaal 6 km per uur kan. Vanzelfsprekend is het eveneens niet de bedoeling dat er niet op de omgeving wordt gelet. Gebeurd het je dan toch dat je in volle vaart wordt aangereden, kan je meteen de scootmobiel rijder aanspreken op wangedrag of een suppoost inseinen dat deze rampchauffeur verzocht moet worden te vertrekken. Als deze suppoost niet al ingegrepen heeft overigens.
  Ten derde: Dit soort onbeschofte scootmobiel rijders zoals door jou omschreven, kunnen nooit een reden zijn élke scootmobiel rijder maar te weren alsof dat een logische consequentie is. We weren ook geen automobilisten, fietsers, mensen met kinderwagens of bevolkingsgroepen van de openbare weg omdat er dagelijks heftige ongelukken mee gebeuren. Sterker, in het Rijksmuseum zijn in de eerste week alleen al vijftig valpartijen van een specifieke trap geweest en nog enkele valpartijen in het Atrium en op andere plekken. Redeneren we even langs jouw manier van denken, zouden we het Rijksmuseum onmiddellijk moeten verbieden voor publiek. Maar dat zal je ongetwijfeld en terecht onzin vinden.

  Zou het probleem van mensen in een scootmobiel die er niet mee om kunnen gaan, werkelijk zo groot zijn als vele reacties doen vermoeden, dan ligt de oplossing niet bij verbieden maar bij betere regulering. Voor allerhande vervoermiddelen zijn rijbewijzen verplicht, iets dergelijks kan ook voor een scootmobiel ingevoerd worden. Gewoon een rijvaardigheidstest met certificaat. Filtert de brokkenrijder er al uit en het Rijks kan gewoon vragen naar het certificaat.

 24. @Quirinus: heb een progressieve, neurologische spierziekte en maak gebruik van een rolstoel (binnenkort met e-motion wielen zodat ik weer zelfstandig kan rijden). Dat is anders dan een scootmobiel maar kan me er veel bij voorstellen. Je zou bijna expres mensen tegen hun schenen gaan rijden 😉

 25. een vrolijke fan

  @ Quirinus: ik zou willen zeggen dat je snel op je teentjes getrapt bent, maar dat vind ik een erg foute opmerking. Helaas ben je, net als zoveel mensen, erg kortzichtig. Je kunt blijkbaar alleen maar aan je eigen situatie denken en je niet inleven in een ander. Ik kan mij niet voorstellen hoe het is om zonder benen te leven en met maar deels funcionerende armen en ik gun jou en alle andere gehandicapten, zoveel vrijheid en mobiliteit die wij als samenleving kunnen verzorgen. Echter is nou eenmaal niet alles mogelijk en in plaats van daar begrip voor te hebben (en te kijken wat je wel kan) of een poging doen het standpunt te begrijpen begin je wild om je heen te slaan. Erg jammer.

  @ Cinner: “of in elk geval mag niet op volle snelheid” hiermee sla je de spijker op zn kop! Als iedereen alles wat niet mag ook niet deed, wat zouden we dan toch een mooie wereld hebben.

  Het gaat mij er niet om het beperken van de bewegingsvrijheid van gehandicapten, het gaat mij om de kortzichtigheid van velen. Een maatregel kan nou eenmaal niet met iedereen rekening houden dat is nou eenmaal onmogelijk, het is allen zo jammar dat dan net de uitzonderingen beginnen te schreeuwen.

  Moet trouwens wel bekkenen dat na het nogmaals lezen, het laatste deel van de column wel heel erg ongenuanceerd is.

 26. Beste vrolijke fan!

  Misschien was ik iets te ongenuanceerd in mijn uitlatingen, sorry daarvoor, maar ik hoop dat je je kunt voorstellen dat ik een klein beetje treurig word van sommige reacties.

  Het feit wil dat alle gewone, normale, complete, intacte mensen nooit en te nimmer overlast van mij en mijn scootmobiel in het Rijksmuseum zullen ervaren.

  Reden hiervoor is simpel. Ik kom zo goed als nooit mijn huis meer uit omdat ik alleen in mijn eigen woning gebruik kan maken van het toilet omdat ik daarvoor vier transfers moet maken, d.w.z het verplaatsen van mijn lichaam met twee zeer slecht functionerende armen, van en naar mijn electrische rolstoel, bed en po/stoel.

  Dus wees gerust, je hoeft, wanneer je in het Rijksmuseum van alle kunst loopt te genieten, niet meer over je schouder te kijken of ik met mijn scootmobiel kom aanscheuren. Dat zal, zolang ik nog te leven heb, nooit meer gebeuren.

  Met zeer vriendelijke groet,

  Quirinus

 27. een vrolijke fan

  Beste Quirinus,

  ik begrijp je frustratie heel goed, want helaas kunnen veel mensen niet verder kijken dan hun neus lang is.

  Mijn verhaal was ook meer als tegenhanger bedoelt op het verhaal van Cinner, om aan te geven dat als je het heel zwartwit gaat stellen je ook de andere kant moet belichten. Misschien komt er nog een oplossing vanuit het Rijksmuseum (scootmobieldag?) maar soms moeten we ons er bij neerleggen dat ondanks onze beste bedoelingen niet alles mogelijk is.

 28. OK, vrolijke fan.

  No hard feelings.

  Discussion closed?

  Quirinus

 29. @Vrolijke fan: Het is mij niet helemaal duidelijk wat je bedoelt te zeggen.

  Dit is een maatregel die een groep gehandicapten dupeert. Onder de misvatting dat een scootmobiel alleen een vervoersmiddel voor buiten zou zijn, wat simpelweg niet waar is. (En serieus, bij de WMO wordt museumbezoek als expliciet voorbeeld gegeven bij de scootmobiel als hulpmiddel.) En onder de absurde en in mijn ogen verkeerde reden dat mensen zich zouden kunnen misdragen dus dan maar geweigerd worden. Absurd en verkeerd omdat iedereen zich kan misdragen – er zijn zelfs figuren die voor de lol een mes in een schilderij zetten – maar uitsluitend scootmobielen geweigerd worden.

  Daar komt bij dat de scootmobiel rijder die zich niet aan de regels houdt – zoals gebruik van de ‘loopstand’ – gewoon geweerd en zelfs bekeurd mag worden. Waarom een museum niet gewoon ingrijpt op mensen die zich misdragen zoals ze bij ieder ander ook doen, is mij een raadsel. Overigens zal het Rijks niet met een andere oplossing komen. Het zal iedereen de kont roesten of een gehandicapte ergens wel of niet naar binnen kan, er is absoluut geen noodzaak om ook maar drie seconden extra na te denken.

  Tegen Quirinus zei je: “Mijn verhaal was ook meer als tegenhanger bedoelt op het verhaal van Cinner, om aan te geven dat als je het heel zwartwit gaat stellen je ook de andere kant moet belichten.”

  Wil niet flauw doen maar jouw kant was natuurlijk al overbelicht door de column van Luuk en vele reacties hier en elders. Ik reageerde niet zozeer zwart-wit als dat ik de andere kant van de medaille wilde laten zien. Een werkelijkheid voor mensen die afhankelijk van een begeleider met een transportrolstoel op pad moeten.

  De column van Luuk is wel wat grof maar goed, het is een column. Hij mag nog steeds gezellig mee mijn rolstoel duwen hoor 😉

 30. Stef Ardoba

  @Cinner Jij hebt zeker ook een scudmobiel voor als je de hond wil uitlaten? Mischien moet je s gaan sporten.
  Wat mij betreft mogen ze de scudscooters afschaffen. Hup gewoon in de rolstoel en gaan! Stelletje asocialen zijn het!

 31. @CiNNeR en @Stef Ardoba

  Waar moet ik zijn voor dat hoognodige duwtje?

 32. denkt toch is ******na man.
  Iemand die dik is en een scoot mobiel heeft kan net zo goed dik zijn en niet mobiel zijn door een ziekte.

  Als ik op straat zou lopen en zou dit (jongere)gedrag tegen komen op straat tegen over iemand die daar een opmerking over krijgt,kan je hard weg lopen dat weet ik wel!stelletje inbecielen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top