alles onder controle

Een overleden iPhone

Laatst overleed mijn iPhone. Ik was net onderweg naar Rotterdam, voor een zakelijke afspraak. Daar reed ik, over de snelweg. Het koude zweet brak me uit. Zonder mijn navigatie-app ben ik nergens. Het was een klein wonder dat ik me de naam van het hotel überhaupt nog kon herinneren.

Eenmaal in Rotterdam deed ik wat iedereen vroeger deed. Speuren naar een voetganger die er uit ziet alsof hij de weg weet. Ik trof een oud heertje met een dwergpoedel. Vriendelijk lachend nam hij alle tijd voor me. Mijn excuus over de kapotte iPhone wuifde hij weg. Zelf had hij ook enkel een vaste lijn, thuis, dat was genoeg. Het heertje diepte papier en pen op uit zijn jaszak en tekende de route voor me uit.

En verrek, nog geen tien minuten later vond ik mezelf terug in de lobby van het hotel, op een barkruk. Iedereen om mij heen staarde naar het schermpje van zijn smartphone. Behalve ik dan. Daar zat ik. De zakenrelatie met wie ik had afgesproken, was in geen velden of wegen te bekennen. Wie weet had hij me ge-appt dat hij later kwam? Of nog erger; dat hij verhinderd was? En ik wist van niets!

Naakt was ik, zo zonder smartphone. Ik maakte mezelf klein, als een egeltje. Maar ik ontkwam niet aan een babbeltje met de barman, al deed ik nog een poging door langdurig de nagels van mijn rechterhand te bestuderen. Uiteindelijk hebben we een half uur gekletst. De barman en ik, twee vreemden – maar verdomd, het was nog gezellig ook! Toen tikte mijn afspraak me op de schouder.

Tot zover mijn avontuur zonder smartphone. De volgende dag was ik duizend euro armer en een nieuwe iPhone rijker. Want als puntje bij paaltje komt, vertrouw ik liever op techniek dan op mensen. Logisch toch?

6 reacties op “Een overleden iPhone”

 1. “Er uit ziet” moet natuurlijk “eruitziet” zijn.
  Had het te laat komen van die afspraak eveneens met telefoonproblemen van doen? Die informatie had dit stukje misschien nog beter gemaakt.

 2. Dr. Blue

  Ik mis de ondertekst: “de column werd mede mogelijk gemaakt door Apple Inc., de uitvinder van Radio’s, TVs, computers, laptops, muizen, MP3 spelers, Smart Watches, zelfrijdende auto’s, 3D bioscoop en – last but not least – mobiele telefoons”

 3. Dr. Blue

  ‘Tuurlijk niet Luuk. Ook ik ken nog het leven zonder smartphone en ik deel je verwondering wat zo’n terugval toch ook zijn leuke kanten heeft.
  Maar ja, in jouw verhaal is het niet zomaar een smartphone, maar een iPhone zonder dat dit feit iets toevoegt aan je betoog. Hiervoor is er ook een naam: product placement.

 4. @ Dr. Blue Man man man, jij kijkt echt te veel reclame. Hoe duurder de smartphone in kwestie, des te groter het contrast in de column (“De volgende dag was ik duizend euro armer en een nieuwe iPhone rijker”). Vandaar dat ik ervoor koos een iPhone op te voeren. Voegt dus wel degelijk iets toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top