Over schrijven en creativiteit

Waar komen goede ideeën vandaan? Bij de een is een idee net zoiets als een blikseminslag, een positieve opdoffer voor de hersenen. Bij een ander bestaat een idee uit kleine stukjes, alsof het een puzzel is.

Of zijn ideeën niets meer dan gedachten die langzaam door sijpelen, bijvoorbeeld wanneer we een ‘oud’ idee van iemand anders bestuderen?

De rode draad is altijd deze: ideeën zijn het resultaat van een proces dat ‘werken’ heet. Of, zoals Chuck Close stelt: “Inspiration is for amateurs. The rest of us just show up and get to work.”

Eerst was er niets en toen pas er opeens die ingeving? Nee, zo werkt het niet. In onderstaande video leggen creatievelingen als David Lynch uit hoe zij aan inspiratie komen:

Tijdens elke cursus die ik geef, wordt mij die vraag ook gesteld. Cursisten willen weten waar ik elke week mijn ideeën, invallen en associaties vandaan haal.

Ik moet altijd lachen om die vraag. Alsof er een soort van geheime truc bestaat die alle columnisten weten, maar gewone stervelingen niet. Enfin, in mijn online cursus Columns met Koelman besteed ik er al wat aandacht aan:

 
Maar over schrijven en creativiteit valt natuurlijk veel meer te vertellen. Uiteindelijk heb ik er dan ook een complete online cursus aan gewijd. Zo belangrijk vind ik het.

Waarom?

Omdat creativiteit geen talent is. Het is iets dat je kunt oefenen, trainen. Ik leg je in mijn cursus dan ook precies uit hoe ik mijn ideeën voor columns genereer. In essentie is het niets meer dan een logisch stappenplan. Hoe vaker je deze stappen volgt in je eigen schrijverij, des te beter je het proces onder de knie krijgt. Uiteindelijk is het een kwestie van vaak doen. Oefening baart kunst.

Trouwens, ook auteur Neil Gaiman zegt hier veel zinnigs over:

You get ideas from daydreaming. You get ideas from being bored. You get ideas all the time. The only difference between writers and other people is we notice when we’re doing it.

Een extra reden om wat minder met je smartphone te spelen wanneer je bijvoorbeeld op de trein wacht. Kijk eens om je heen, dagdroom. Gun het jezelf af en toe ook eens een keertje bored te zijn (kijken vanaf 1:36):

 

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!