Ouders zijn soms enge mensen

Waarom denken ouders toch altijd dat hun kind hoogbegaafd is? Het lijkt wel een epidemie. Laatst zag ik er weer eentje op televisie. Een meisje van negen met een brilletje dat beweerde een IQ van 145 te hebben. Volgens papa en mama dan hè.

De meeste mensen vinden zichzelf beter dan anderen. Ze zijn handiger, slimmer, kunnen beter auto rijden en weten precies hoe het leven in elkaar steekt. De domme burger, dat is altijd die ander. Kortom, we vinden onszelf heel wat. En dús ook onze kinderen. Die zijn ook heel bijzonder. Voor hen is alleen het allerbeste goed genoeg. Daarom zijn veel ouders de lakei van hun kroost. Ze worden geleefd. Op vakantie telt bijvoorbeeld slechts één criterium: als de kleine het maar naar de zin heeft.
Ja, ouder zijn is een hondenbaan. Een hondenbaan die alleen draaglijk is wanneer papa en mama tegen beter weten in heilig blijven geloven in die ene natte droom: hun koter is écht heel speciaal. Zó speciaal dat hij alles in het leven gaat bereiken wat papa en mama nooit is gelukt. Een kind dat alles goed moet maken. Een toppertje! Hoogbegaafd, sociaal, taalvaardig en muzikaal moet het zijn. Een verbeterde versie van jezelf. Vandaag de dag is een gezond kind allang niet meer voldoende. Het moet perfect zijn.

Dan nu de grote angst van veel ouders. Stel je voor dat je kind ‘gewoon’ is. Gemiddeld. Of nog erger: beneden-gemiddeld. Je moet er toch niet aan denken. Wanneer het eigen kroost niet meekan op school, is dat voor veel ouders een teken van hoogbegaafdheid. De leerstof wordt in zo’n traag tempo gegeven, dat de kleine spruit als het ware in slaap sukkelt. Leerproblemen zijn namelijk altijd het gevolg van hoogbegaafdheid. Dat is de enige conclusie die in het ideaalplaatje van de moderne ouder past.

Vandaag de dag trekken papa en mama een fles champagne open wanneer het oogappeltje op zijn twaalfde nog steeds niet weet dat drie keer zeven eenentwintig is. Op naar de boekhandel om daar het boekje ‘help, mijn kind is hoogbegaafd’ te kopen. Het liefst op zaterdagmiddag, want dan is het lekker druk. Kan iedereen het zien. Carrière geeft je status, een hoogbegaafd kind ook. Ouders zijn soms enge mensen.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Contact

Of mail me via luuk[at]koelman[dot]com