Ouders zijn soms enge mensen

Waarom denken ouders toch altijd dat hun kind hoogbegaafd is? Het lijkt wel een epidemie. Laatst zag ik er weer eentje op televisie. Een meisje van negen met een brilletje dat beweerde een IQ van 145 te hebben. Volgens papa en mama dan hè.

De meeste mensen vinden zichzelf beter dan anderen. Ze zijn handiger, slimmer, kunnen beter auto rijden en weten precies hoe het leven in elkaar steekt. De domme burger, dat is altijd die ander. Kortom, we vinden onszelf heel wat. En dús ook onze kinderen. Die zijn ook heel bijzonder. Voor hen is alleen het allerbeste goed genoeg. Daarom zijn veel ouders de lakei van hun kroost. Ze worden geleefd. Op vakantie telt bijvoorbeeld slechts één criterium: als de kleine het maar naar de zin heeft.
Ja, ouder zijn is een hondenbaan. Een hondenbaan die alleen draaglijk is wanneer papa en mama tegen beter weten in heilig blijven geloven in die ene natte droom: hun koter is écht heel speciaal. Zó speciaal dat hij alles in het leven gaat bereiken wat papa en mama nooit is gelukt. Een kind dat alles goed moet maken. Een toppertje! Hoogbegaafd, sociaal, taalvaardig en muzikaal moet het zijn. Een verbeterde versie van jezelf. Vandaag de dag is een gezond kind allang niet meer voldoende. Het moet perfect zijn.

Dan nu de grote angst van veel ouders. Stel je voor dat je kind ‘gewoon’ is. Gemiddeld. Of nog erger: beneden-gemiddeld. Je moet er toch niet aan denken. Wanneer het eigen kroost niet meekan op school, is dat voor veel ouders een teken van hoogbegaafdheid. De leerstof wordt in zo’n traag tempo gegeven, dat de kleine spruit als het ware in slaap sukkelt. Leerproblemen zijn namelijk altijd het gevolg van hoogbegaafdheid. Dat is de enige conclusie die in het ideaalplaatje van de moderne ouder past.

Vandaag de dag trekken papa en mama een fles champagne open wanneer het oogappeltje op zijn twaalfde nog steeds niet weet dat drie keer zeven eenentwintig is. Op naar de boekhandel om daar het boekje ‘help, mijn kind is hoogbegaafd’ te kopen. Het liefst op zaterdagmiddag, want dan is het lekker druk. Kan iedereen het zien. Carrière geeft je status, een hoogbegaafd kind ook. Ouders zijn soms enge mensen.

28 reacties op “Ouders zijn soms enge mensen”

 1. “Het liefst op zaterdagmiddag, want dan is het lekker druk. Kan iedereen het ziet.” Het bewijs, u is niet hoogbegaafd, wél wat slordig. En ik kon het sommetje maken zonder calculator, dus ik ben minimaal ongeveer gemiddeld.

  [EDIT: is gecorrigeerd. U is waarlijk wél hoogbegaafd! – LK]

 2. En als het kind met de beste wil van de wereld niet hoogbegaafd genoemd kan worden, dan kun je altijd nog kiezen voor: hoogsensitief, ‘nieuwetijds’ (directe lijn met nog hogere wezens), indigo (ook iets bijzonders) en een keur aan autismegerelateerde fantasiestoornissen.

  Groet, Marina (moeder van twee hoogleuke kinderen)

 3. Dit doet me denken aan wat Theo Maassen ooit in een van zijn shows zei: “85% van de Nederlanders vindt zichzelf bovengemiddeld intelligent. 85%.”

  En inderdaad er is altijd wel iets speciaals met de kinderen. Kan het niet meekomen op school dan is het hoogbegaafd. Is het vervelend dan heeft het meteen ADHD en moet het aan de medicatie. Geen vrienden? Autisme! Schijt het de vloer onder? Uiting van protest tegen de huidige maatschappij en ga zo maar door. Waar is die ouderwetse “draai om de oren” gebleven voor vervelende kinderen? En bijna belangrijker, waar is die draai om de oren voor die ontzettend domme en irritante ouders?

 4. Mijn drie kinderen hebben gezamenlijk een IQ van boven de 200! Probeer daar maar eens mee te discussiëren!

 5. Geen kinderen zeker Luuk? 😉

  Hoor het trouwens nooit om me heen, hier is het drinkwater vergiftigd met ADHD en alle andere stoornissen die een ‘rugzakje’ opleveren.

 6. ”En als het kind met de beste wil van de wereld niet hoogbegaafd genoemd kan worden, dan kun je altijd nog kiezen voor: hoogsensitief, ‘nieuwetijds’ (directe lijn met nog hogere wezens), indigo (ook iets bijzonders) en een keur aan autismegerelateerde fantasiestoornissen”

  En dan heb je nog de ouders die zich terecht zorgen maken over hun kind, want een autisme spectrum stoornis is zeker geen fantasie. Wel een lijdensweg waar gezinnen aan kapot gaan.
  Maar ja, als je er NIETS van weet, is het toch lekker om te schelden op mensen die het serieus moelijk hebben.
  Shame on you

 7. @cees: hetzelfde geldt voor hoogbegaafd, er zijn natuurlijk kinderen die echt hoogbegaafd zijn en net zo makkelijk de vernieling in draaien als daar geen oog voor is. Maar momenteel wordt er nogal overgediagnosticeerd. Niet goed voor de kinderen die onnodig een label krijgen maar zeker ook niet goed voor de kinderen die onder het label vallen.

 8. Vroeger was je nog gewoon hyperactief (van de kleurstofjes en rare tekenfilms), nu heb je ADHD.
  Vroeger was je te dom om lefe de konginging normaal te schrijven, nu ben je dyslectisch.
  Vroeger was je gewoon vervelend, nu ben je zielig en zeker niet dom!

 9. Ik neem het toch een beetje op voor die ouders hoor. Het is anders allemaal zo treurig. Ik heb trouwens van mijzelf ook, in wanhoop, gedacht dat ik eigenlijk hoogbegaafd was. Wat kon het anders zijn?

 10. Hoi Marina,

  ‘Hoogleuk’ is bij deze mijn woord van de dag 🙂
  En misschien wel vh weekend.

 11. @Betweter: vroeger dacht men dat je hysterisch was, inmiddels kan er MS gesteld worden. Dat bepaalde symptomen of beperkingen een naam, een verklaring en soms een behandeling hebben gekregen lijkt me een heel prettig iets. Zolang er niet schromelijk overdreven wordt.

 12. Ik ben er eindelijk achter wat ´nieuwetijds kinderen´ zijn. Al heb ik daarbij ook ontdekt dat veertigjarigen blijkbaar ook nieuwetijdskinderen kunnen zijn. Waarom heet het dan kinderen?

 13. Van tijd tot tijd kijk ik hier even, en dit is gelijk de laatste keer:
  FF voorstellen:
  Louisa, Mr in de rechten, partner Robert, drs in de sociologie.
  Twee zonen: een pharmaceut (je weet wel, eentje die jou geneest als je ziek bent) en een criminoloog (je weet wel, eentje die jou probeert te beschermen tegen misdaad).

  De groeten, Luuk , maar mnisschien kan je over je eigen frustratie heenkijken ?

 14. geen typefouten maken he, mr in de rechten louisa, als je anderen bekritiseert… ach, dat is natuurlijk de reden dat jullie een griffier hebben…

  😉

 15. @ Hanzio (Dan ik ook maar 🙂

  @ Louisa : Precies dit zichzelf verheffende type bedoelt Luuk.

  Moeten we ons ter aarde werpen en jou en je familie aanbidden omdat ze flutstudies hebben afgerond? Hebben ze ze uberhaupt afgerond?

  PS Ik heb nog geen pharmaceut of andere medicus ontmoet die mij geneest. Ze helpen hooguit een beetje.

 16. Zeg Henk Jan, wat voor flutstudie heb je eigenlijk zelf afgerond ?
  En volg een cursus Nederlands , begrijpend lezen.
  Ja, inderdaad, daarvoor hebben we griffiers, om het nog een beetje begrijpelijk te maken voor het Jan Met De Pet.

 17. “Flutstudie” is een benaming voor de studie, zoals algemeen bekend bij degenenen, die geen kaas hebben gegeten van wetenschappelijk onderwijs.
  Zoals ik geen kaas heb gegeten bij het vak van postbode, taxichauffeur, etc.etc.
  Ik werp mij daarvoor bepaald ook niet ter aarde.
  Maar ik zal dit nooit en te nimmer bewoorden als en flutberoep, want daar heb ik te veel beschaving voor.
  En dat, Hank Jan, is het verschil tussen jou en mij.
  Salute !

 18. O, en dan vergat ik nog even, omdat het voor mij zo vanzelfsprekend is:
  Niet iedere jurist(e) is een advoka(a)te.
  Veel plezier verder en probeer het proces Wilders te volgen.
  Steek je nog wat van op, juridisch gezien.

 19. @ Louisa – I rest my case –

  PS Ik heb een degelijke en een flutstudie afgerond. Verdien mijn geld met de flutstudie 🙂

 20. Mijn domme reacties, inclusief taalfouten, waren fake.
  Zij vormen onderdeel van een onderzoekje naar de frustraties die er leven t.o.v. wetenschappelijk opgeleiden.
  Luuks column was een goede insteek.
  Allemaal hartelijk bedankt voor de medewerkin, namens Karel en Jean-Marc uit Utrecht.

 21. @ Louisa

  En de spelfout in je laatste reactie?

  Succes met je ‘onderzoekje’…

 22. Hé Louise!
  Een goeie vrind van Von Zeikhoven is allochtoonTurk en sinds 2000 gediplomeerd NationaalNederlands Erasmuspsychiater. Oh, en de sloomste uit z’n Anatoolse femilie, met een iekuu van >140<150. Z'n universitairdocent-broer en andere US-longartsbroer zitten er ver boven. Sterker nog, z'n jaar of wat jongere aankomende TR-rechter-zusje is ook nog eerder klaar met het schaakprobleem in de Hurryet dan hij. Maar goed, die vrind verklapte me dat je in Nederland met een iq van 110 huisarts kunt worden. Dus als ik jouw titledroppende oprisping zo 'ns even tot me door laat epibreren, kan ik inderdaad niets anders doen dan hem retroperspectiefisch bijvallen. Nee, ik weet er alles van, dat gedoe over HB. Irriteer me mateloos aan mongeaulen waarvan de werkgevers vergeten zijn de duimen af te tapen. Kunnen ze namelijk nog steeds de telefoon oppakken. En tis of de duivel er mee speelt, dat doen ze echt altijd net als ik een keer bel! Immiteren ze vervolgens eerst nog even types zoals jou waardoor ik in gedachten altijd prenataalselectieven ga zitten bedenken of mijn verdere leven aan me voorbij zie flitsen… Nee tis echt een vloek, zo'n HB-iq. Ik weet alles beter, eerder en niemand wil leuk met me Trivianten. En weet je wat het ergste nog is? Ik heb er geen bal voor hoeven doen, voor die hele hoogbegaafdheid niet… Je voornaam doet me trouwens dan weer wel denken aan ene mevrouw Emmer van Keeping Up Appearances. Oh nee, mevrouw BosjeBloemen, zo heette ze. Mazzeltov!

 23. Haha, niets van gemerkt bij die 2 van mij hoogbegaafd. Draken waren het op school. Later leren, dat deden ze allebei.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top