Oude koeien

Indonesië, 9 december 1947. Nederlandse militairen vallen het dorp Rawagedeh binnen. Ze zijn op zoek naar een verzetsstrijder, maar treffen hem niet aan. Als represaillemaatregel dwingen ze alle mannelijke dorpelingen in lotushouding op de grond te gaan zitten. Even later ratelen de machinegeweren. 431 dorpelingen vinden de dood. ‘Opzettelijk en meedogenloos’, aldus een rapport van de Verenigde Naties.
Nu, ruim zestig jaar na de massamoord, zijn één overlevende en negen weduwen nog in leven. Allen hoogbejaard, willen zij eindelijk eens erkenning voor het leed dat hen is aangedaan. En een schadeloosstelling.

Dat zal niet meevallen. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken liet in januari al weten dat nader onderzoek naar de Nederlandse oorlogsmisdaden in Rawagedeh zinloos is. Daar sloot de landsadvocaat zich deze week bij aan. De kwestie zou verjaard zijn – en daarmee ook de vordering van de nabestaanden. Ze krijgen geen cent.

Maar verder stelt de Nederlandse regering zich uitermate coulant op. Zij betreurt de massamoord “in hoge mate” en is daarom bereid met de nabestaanden te praten “om zo bij te dragen tot de verwerking van hun leed”.

Wat een mooie gedachte. Wie weet hebben de nabestaanden wel behoefte aan het begripvol knikkende hoofd van Maxime Verhagen, de Nederlandse Dr Phil.

Meer zit er niet in. Dat bleek vorige maand, toen bijna alle leden van de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken tijdens een werkbezoek aan Indonesië weigerden de nabestaanden van Rawagedeh te woord te staan. Zo vindt Kamerlid Hans Van Baalen (VVD) dat die tien hoogbejaarden oude koeien uit de sloot halen: “wij vragen de koning van Spanje toch ook niet om excuus voor de 80-jarige oorlog? Geschiedenis is geschiedenis.”

Hans van Baalen. De man die precies een jaar geleden een motie indiende waarin hij opkomt voor Nederlandse ‘troostmeisjes’. Vrouwen die tijdens de Japanse bezetting van Indonesië (1942-1945) werden gedwongen zich te prostitueren aan Japanse soldaten. De VVD’er wil dat Japan spijt betuigt en hen schadeloos stelt. Van Baalen meldde trots op zijn weblog: “De Nederlandse regering heeft bij monde van minister Verhagen de motie-Van Baalen omarmd. Zij zal er bij de Japanse regering met klem op aandringen aan de in de motie gestelde voorwaarden te voldoen”.

Nooit meer iets van vernomen natuurlijk. Waarom zouden ze ook, de Japanners? Geschiedenis is geschiedenis.

8 reacties op “Oude koeien”

 1. Tsja, politieke figuren zijn net zo onbetrouwbaar als de gene die weervoorspellingen doen : ze zijn bezig maar je kunt er niks mee en je hebt er ook niks aan…

 2. Ik vind het sowieso niet kies van Hans van Baalen dat hij überhaupt woorden over een oorlog in de mond neemt. Natuurlijk heeft de man recht op een mening, dat is nu eenmaal grondwettelijk vastgelegd. Maar ik ben altijd een beetje bang voor de inhoud die hij in die lillende welvaarts-hamsterweek-wangen (3x woordwaarde) verborgen weet te houden. Tevens stelt hij op zijn weblog: ‘De Van Baalens zijn niet stuk te krijgen’. Persoonlijk denk ik dat een clubje nabestaanden dat minimaal in twijfel durft te trekken.

 3. Het wordt ook ns tijd dat er een goeie film komt over de politionele acties in Indonesie (met o.a. Peter Faber als domme strijder – zoals in Soldaat van Oranje – die een gat in de lucht springt als ie een x-aantal indo’s mag afschieten). Maar ja, geschiedis is geschiedenis, dus dat wordt moeilijk…

 4. Tjah wat zal ik er van zeggen? Ik lees net de krant met de plannen van Rouwvoet van de Christenunie om van jonge tienermeisjes de meeste intieme details op te slaan na een bezoek aan de schoolarts dus even geen commentaar 😛

  Hopen dat die man ook snel “geschiedenis” wordt!

 5. @Jan: ga je er speciaal voor zitten om zo dom uit de hoek te komen, of gaat het gewoon helemaal vanzelf?

  Het gebeurt maar al te vaak dat een land de schandvlekken uit zijn verleden met de mantel der vergetelheid bedekt. Waar geciviliseerde landen hun overbodig klinkende verontschuldigingen (Sorry nog dat we 250 jaar geleden al jullie voorvaderen hebben doodvermoord) officieel aanbieden, vinden wij het maar lastig om toe te geven dat we zelf ook gewoon hebben gedaan wat elke krijgsmacht in een vuile oorlog doet. Misschien is het wel een leuke opsteker voor over een jaar of 25 ofzo, om dan nog eens ernstig te betreuren dat het allemaal zo gelopen is.

  In dit verband schiet me net te binnen dat we in dienst, om munitie, elkaar en de natuur te sparen, bij veel oefeningen onze schoten moesten simuleren door ‘Pinda! Pinda!’ te roepen. Zou ook dat zijn oorsprong in de doodgezwegen oorlog in Indonesië vinden?

  @Jan Ik zeg niet hierboven tegen de mensen dat het overal hetzelfde is, met dat doodschieten in de oorlog enzo. En weermannen natuurlijk. Vooral weermannen.

 6. dit zou verjaard zijn, maar een paar jaar geleden werd een paar honderd miljoen uitgekeerd aan nabestaanden van holocaust slachtoffers uit nederland. beetje dubbel is het niet…

 7. @ Louisa: Is dat zo’n grappig raadsel? Eehhm…. omdat ze dan pas BEJAARD zouden zijn? (bejaard /verjaard ja?) nee? Mmmm… ik geef het op. zeg het maar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top