Oude koeien

Indonesië, 9 december 1947. Nederlandse militairen vallen het dorp Rawagedeh binnen. Ze zijn op zoek naar een verzetsstrijder, maar treffen hem niet aan. Als represaillemaatregel dwingen ze alle mannelijke dorpelingen in lotushouding op de grond te gaan zitten. Even later ratelen de machinegeweren. 431 dorpelingen vinden de dood. ‘Opzettelijk en meedogenloos’, aldus een rapport van de Verenigde Naties.
Nu, ruim zestig jaar na de massamoord, zijn één overlevende en negen weduwen nog in leven. Allen hoogbejaard, willen zij eindelijk eens erkenning voor het leed dat hen is aangedaan. En een schadeloosstelling.

Dat zal niet meevallen. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken liet in januari al weten dat nader onderzoek naar de Nederlandse oorlogsmisdaden in Rawagedeh zinloos is. Daar sloot de landsadvocaat zich deze week bij aan. De kwestie zou verjaard zijn – en daarmee ook de vordering van de nabestaanden. Ze krijgen geen cent.

Maar verder stelt de Nederlandse regering zich uitermate coulant op. Zij betreurt de massamoord “in hoge mate” en is daarom bereid met de nabestaanden te praten “om zo bij te dragen tot de verwerking van hun leed”.

Wat een mooie gedachte. Wie weet hebben de nabestaanden wel behoefte aan het begripvol knikkende hoofd van Maxime Verhagen, de Nederlandse Dr Phil.

Meer zit er niet in. Dat bleek vorige maand, toen bijna alle leden van de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken tijdens een werkbezoek aan Indonesië weigerden de nabestaanden van Rawagedeh te woord te staan. Zo vindt Kamerlid Hans Van Baalen (VVD) dat die tien hoogbejaarden oude koeien uit de sloot halen: “wij vragen de koning van Spanje toch ook niet om excuus voor de 80-jarige oorlog? Geschiedenis is geschiedenis.”

Hans van Baalen. De man die precies een jaar geleden een motie indiende waarin hij opkomt voor Nederlandse ‘troostmeisjes’. Vrouwen die tijdens de Japanse bezetting van Indonesië (1942-1945) werden gedwongen zich te prostitueren aan Japanse soldaten. De VVD’er wil dat Japan spijt betuigt en hen schadeloos stelt. Van Baalen meldde trots op zijn weblog: “De Nederlandse regering heeft bij monde van minister Verhagen de motie-Van Baalen omarmd. Zij zal er bij de Japanse regering met klem op aandringen aan de in de motie gestelde voorwaarden te voldoen”.

Nooit meer iets van vernomen natuurlijk. Waarom zouden ze ook, de Japanners? Geschiedenis is geschiedenis.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!