CliniClowns

Opgezadeld met CliniClowns

Sapperdeflap, sinds kort weten we het zeker: kinderen zijn doodsbang voor clowns. Britse wetenschappers van de universiteit van Sheffield onderzochten wat ziekenhuizen kunnen doen om patiëntjes zich zo prettig mogelijk te laten voelen. Ruim 250 kinderen tussen de vier en zestien jaar werden uitvoerig geënquêteerd. Uit het onderzoek kwam één constante naar voren: kinderen geven bijna unaniem aan bang te zijn voor clowns, want ook in Britse ziekenhuizen komen cliniclowns langs om patiëntjes op te vrolijken. Zelfs tieners wensen niet te worden opgezadeld met zo’n geschminkte grappenmaker. Zij zijn niet bang, maar hebben wel “collectief een hekel aan clowns.”

In hun conclusie noemen de onderzoekers de aanwezigheid van clowns in ziekenhuizen “een verkeerde ontwikkeling”. Verder wijzen zij er fijntjes op dat kinderen een naald minder eng vinden dan zo’n quasi-blije lolbroek aan hun bed. Ja, zelfs muurschilderingen van clowns worden afgeraden.

Vreemd is een dergelijke uitkomst niet. Patiëntjes wantrouwen clowns. Voor hen zijn het volwassenen die zich anders voordoen dan ze zijn. De onderzoekers concluderen dat kinderen in een ziekenhuis juist behoefte hebben aan een vertrouwde omgeving en vertrouwde gezichten. Ze moeten zich veilig en geborgen voelen. Dus geen clowns op bezoek, als het aan de onderzoekers ligt.

Je zal maar CliniClown zijn. Heb je net de hele dag fijn op je skippybal door het ziekenhuis gestuiterd, blijkt jouw aanwezigheid kinderen de stuipen op het lijf te jagen. Rijst de vraag: Wat doet Stichting CliniClowns Nederland met de uitkomst van dit onderzoek? Het antwoord: helemaal niets. “Ons werk wordt juist erg gewaardeerd,” aldus een woordvoerster. “Wij voelen ons niet aangesproken.” Discussie gesloten.
Vreemd. Is enige zelfreflectie hier niet op zijn plaats? Vooral vanwege de doelstelling die CliniClowns Nederland uitdraagt: “Afleiding en plezier bieden aan zoveel mogelijk kinderen die het moeilijk hebben door ziekte of handicap”. Persoonlijk zou ik zeggen: als je wetenschappelijk onderbouwde signalen krijgt dat kinderen in ziekenhuizen bang voor je zijn, blijf dan – in ieder geval voorlopig – weg. Stop even met de clown uithangen. Maar dat is niet bespreekbaar.

Wie het jaarverslag van Stichting CliniClowns Nederland leest, begrijpt waarom. CliniClowns zijn geen vrijwilligers. “Trek eens aan mijn vinger” tegen een kankerpatiëntje zeggen, is in Nederland een goed betaalde baan. Dat verklaart tevens de verkrampte reactie op het Britse onderzoek. Een discussie over het nut van clowns in ziekenhuizen is in het geheel niet gewenst. Ergens wel logisch, CliniClowns hebben ook een hypotheek. Stoppen is daarom geen optie.

Het gaat Stichting CliniClowns Nederland financieel juist voor de wind. Over 2007 heeft de stichting een begroting van 11,8 miljoen euro. Voor 2009 wordt gerekend op 13,6 miljoen. Dan zeg ik: hoeveel extra verplegend personeel op kinderafdelingen kun je voor dat bedrag aannemen? Of laat ik de vraag anders formuleren: wat heb je als ouder liever aan het bed van je zieke kind, een extra verpleegkundige of een CliniClown?

22 reacties op “Opgezadeld met CliniClowns”

 1. … een goedbetaalde baan zeg je… kijk da’s nou net de reden waarom ik meestal geen geld stort voor “goede” doelen… je word tóch in de waan gelaten dat het voornamelijk liefdewerk-oud-papier is… 13,6 miljoen, waar gaat dat allemaal aan op dan… je zal trouwens als kind uit je narcose bijkomen en er hangt zo’n wang-schildering boven je hoofd…

 2. Hahaha, hij is weer mooi en ik ben het er helemaal mee eens! Afschaffen die onzin, en meteen de rest van het circus ook de prullebak in. Exotische dierenmishandeling is ook niet meer van deze tijd.

 3. Mooie Google adds!! haha

  Kidsfeestje.nl
  Heeft uw kind iets te vieren ? Geef uw kinderfeestje wat extra’s !
  http://www.kidsfeestje.nl

  en:

  Clown Snoepy
  Kindershows, Clowns, Springkussen Kinderfeest, Attracties, Popcorn ed

 4. Beter lezen Luuk! Het Britse onderzoek ging over afbeeldingen van clowns in ziekenhuizen, niet over clowns zelf. Het is overigens wèl zo dat ik clowns ook altijd eng heb gevonden, maar daar gaat dit onderzoek dus niet over.

 5. Jeetje zeg een begroting van 13,6 miljoen. Ik ga solliciteren bij die stichting, mijn uurloon zal beslist hoger zijn dan wat ik nu verdien.

 6. Nou, ik heb nooit begrepen hoe men clowns ooit in ziekenhuizen heeft kunnen toelaten. Misschien een uitvloeisel van de als clown vermomde pedofielen die o.a. de psychiatrische kinderafdelingen in de 70er jaren onveilig maakten? Toen werd pedofilie iig als normaal/heilzaam gezien, hier te lande.
  Clowns wekken bij mij wel degelijk agressie op, evenals psychologen die hun tengels in mijn broek proberen te steken. Is dit normaal? Wie heeft dat ook? Als ik een clown per ongeluk een doodklap verkoop, ben ik dan strafbaar ? Nee toch ?!

 7. Rob Terwijn

  Hee Luuk,
  Zet je ook reacties op deze site, die het niet met je eens zijn ? Ben benieuwd, want die hierboven zijn het allemaal met je eens. Als je ballen hebt zet je er ook andere bij. Komtie.
  – het onderzoek in Engeland gaat alleen over afbeeldingen van clowns en niet bezoeken van echte clowns ( link door op de links in je eigen artikel )
  – de foto boven jouw artikel is inderdaad een hele enge clown en dus géén cliniclown. Want niet elke clown wordt cliniclown. Cliniclowns sminken nauwelijks en zijn voor kinderen heel goed als mens te herkennen.
  – cliniclowns krijgen voor hun bezoek aan de kinderen uitgebreid uitleg van Pedagogisch medewerkers ; als kinderen bang zijn van clowns wordt dat verteld en gaan de clowns daar indien gewenst niet naar toe.

  Deze informatie is met een heel klein beetje doorzoeken heel eenvoudig te verkrijgen en ook zou het goed zijn ervaringsdeskundigen ( ouders ) na te vragen. Was dat misschien iets te veel werk en moest er nog snel een makkelijk scoren artikeltje geschreven worden ? Sorry dat ik even zurig ben, maar ik hoop dat je bij volgende stukjes wat serieuzer te werk gaat.
  Rob

 8. wij hebben héél erg goede ervaringen met de Cliniclowns, wat een ander daarvan vindt mag ie zelf weten…maarr, de Cliniclows organiseren ook dingen buiten de ziekenhuizen, bijvoorbeeld in instellingen of in hun eigen circustent, misschien had je daar ook even moeten gaan kijken vóórdat je zo’n stukje schrijft ?

 9. @Rob Terwijn op 31-01-2008 6:54 pm
  Als je de moeite had genomen om wat andere collums en de reacties te lezen dan had je geweten dat ook de negatieve reacties gewoon blijven staan.
  Dat er toen jij reageerde alleen nog maar reacties stonden die het met Luuk eens zijn, heeft volgens mij niets te maken met de ballen van Luuk, maar meer met ‘t feit dat er veel meer mensen zijn die Clowns niet vertrouwen.

  Ik zou i.i.g. geen Clown aan mn ziekenhuisbed willen mocht ik er ooit in komen te liggen.

  Ik mag ze niet, ik vertrouw ze niet, zelfs niet als ik ze kan zien.

  Wie ik wel mag? De maker van de volgende site: http://www.ihateclowns.com/

 10. Elsien Struif Bontkes

  Beste redactie,

  Vandaag stond in de Metro een column getiteld: ‘Opgezadeld met een CliniClown’.

  De uitspraken die in deze column over CliniClowns en over het Britse onderzoek van de Universiteit van Sheffield worden gedaan, zijn onjuist en geven een onterechte negatieve associatie met CliniClowns Nederland.

  CliniClowns heeft het Britse onderzoek achterhaald, waar de berichtgeving op is gebaseerd. Daaruit blijkt dat er geen enkel verband is tussen de uitkomsten van het onderzoek en de werkzaamheden van CliniClowns. De conclusies over angst van kinderen voor CliniClowns zijn volledig onjuist. De mening over 1 muurschildering kan niet vergeleken worden met de mening over het bezoek van een CliniClown. Uit zeer recent tevredenheidsonderzoek onder ouders en kinderen blijkt bovendien dat CliniClowns gemiddeld als rapportcijfer een 8,9 krijgt.

  Penny Curtis is van de Universiteit van Sheffield en verantwoordelijk voor het onderzoek. Zij verklaart: “This was not a study about clowns and has been misrepresented in the media coverage, as you have noted. We are unable to comment on children’s experiences of clowns, our comment concerned images of clowns that were used as decorations within hospitals.”

  Het lijkt erop dat de heer Koelman eerder gepubliceerde foutieve berichten in de media heeft overgenomen, zonder deze op waarheid te controleren. Mocht de heer Koelman andere informatie hebben, dan horen wij dit natuurlijk graag!

  CliniClowns betreurt de onjuiste berichtgeving zeer. De publicatie geeft een verkeerd beeld van het daadwerkelijke werk van CliniClowns Nederland en heeft daarmee een negatief effect op ons imago.

  We beseffen tegelijkertijd dat er nog onduidelijkheid heerst over onze werkwijze en doelstelling. Daarom nodigen we de redactie van Metro uit om met eigen ogen te zien hoe de CliniClowns te werk gaan en wat het effect daarvan op kinderen is. (Dit is een uitzondering, doorgaans mogen derden niet mee op bezoek bij de CliniClowns in het ziekenhuis, omdat we volledige aandacht willen voor het kind.)

  Graag horen we of u -in vervolg op de onjuiste berichtgeving over CliniClowns- gebruik maakt van ons aanbod. Ik zal a.s. maandag contact met de redactie opnemen.

  Met vriendelijke groet,

  Stichting CliniClowns Nederland
  Elsien Struif Bontkes

 11. Luuk Koelman

  Beste Elsien,

  Dank voor je mail. Een column is niet gelijk aan ‘berichtgeving’, dat zou je als senior communicatieadviseur toch moeten weten.

  Het gaat mij er vooral om dat donateurs wel geld over hebben voor een cliniclown, maar niet voor een extra verpleegkundige. Vandaar de afsluitende vraag in mijn column, waar je (heel verstandig) niet op in gaat.

  Verder zal ik geen gebruik maken van je overigens vriendelijke aanbod, al begrijp ik dat er nog veel werk voor je aan de winkel is:
  http://www.youtube.com/watch?v=W2nK_qmvJ7A

  Vrolijke groet,

  Luuk Koelman

 12. Met de hoogte van de huidige ‘zorgpremie’ zou er voor de volwassen man gemakkelijk een lap danseres kunnen worden bekostigd…
  Als men ervan uit gaat dat de ‘feel good’ het genezingsproces bevordert.

 13. ik laat die kinderen, en dus die Cliniclowns, niet in de steek! Verder vind ik deze concurrentie in goede-doelen land veel dubieuzer dan welk clown ook.

 14. Rania Haverkotte

  @Luuk Koelman…
  Ik zie hier dat je zelfs al een aanbod gehad hebt te komen kijken… en dat sla je af. Waarom dan? Het lijkt mij dat je meer op sensatie uit bent dan een serieuze kwestie aan de kaak te stellen. Zeker als je ook een filmpje van clownsangst plaatst in reactie op. Wat totaal niet met jouw kwestie te maken heeft. Ik zeg als oplettende en kritische lezer, als jij een kwestie wil aankaarten over en de discussie wil aanzwengelen met CliniClowns, stop dan met dit soort columns over het onderwerp. Ik neem je in ieder geval helemaal niet serieus waardoor je kwestie, die misschien wel het onderzoeken waard is, totaal ondergesneeuwd raakt. Je zou beter moeten weten als journalist!

 15. Christiaan van Riet

  Beste Luuk,

  Hartelijk dank voor je column, ik moet helaas erg vaak naar het ziekenhuis (soms een keer per week), en dan komt het wel eens voor dat die eikels op mijn kamer binnen komen. Als klein kind vond ik ze al vreselijk en nu ben ik inmiddels 16 en is dat nog steeds het geval. Wat ik ook uitstraal of zeg, ze blijven me hoe dan ook lastig vallen. En ik weet zeker (zoals eerder genoemd) dat er niet onderzocht wordt of die lui welkom zijn, de artsen kennen me inmiddels wel en weten ook dat ze mij met rust moeten laten.
  Nogmaals mijn dank, ik weet nu dat ik daar niet alleen in sta

  Christiaan, 16 jaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top