Open brief aan Geert Wilders

Meneer Wilders, hier Koelman. Ik las een interview met u in de Telegraaf. De aanslagen in Parijs bewijzen volgens u dat “bijna elke terrorist een moslim is.” Ik moest lachen. Vooral “bijna” vond ik mooi. U bent uw bewonderaar Anders Breivik (77 moorden) blijkbaar nog niet vergeten.

Maar wat mij het meest opvalt: in het interview komen de woorden ‘islam’ en ‘moslim’ vele malen voor, maar niet één keer ‘IS’ – terwijl het over de aanslagen in Parijs gaat! Sluw hoor. Door ‘Islamitische Staat’ vooral níét te noemen, kneedt u handig uw eigen waarheid: in principe kan elke moslim, zomaar vanuit het niets, westerlingen over de kling jagen. En dat allemaal in naam van Allah. Het sluit naadloos aan op wat u al jaren roept: er bestaat geen gematigde islam. Wie geknield op een kleedje vijf keer per dag richting Mekka bidt, is per definitie een extremist.

Maar dan nu uw probleem, meneer Wilders: IS heeft aangekondigd de Kaaba in Mekka te zullen vernietigen. U weet wel, het centrale heiligdom van de islam, waaromheen elk jaar miljoenen moslims hun rondjes lopen. Die pelgrims gaan er allemaal aan, als het aan IS ligt: “We zullen de Kaaba vernietigen en hen vermoorden die in plaats van Allah stenen vereren in Mekka.”

Nu gaat u helemaal nat: er zijn dus moslims voor wie de Kaaba in Mekka het heilige centrum van de wereld is én moslims (van IS) die de Kaaba juist willen vernietigen. Dat zijn al twee stromingen – en er zullen er vast tientallen meer zijn, want de wereld telt anderhalf miljard moslims.

Nog zoiets: u doet alsof IS enkel de vijand is van het Westen. Dat is niet waar. IS is de vijand van iedereen die zich niet onderwerpt aan hun ideologie. Hen wacht de slavernij en vervolgens een gruwelijke dood. Ruim 90 procent van de slachtoffers van Islamitische Staat is zelf moslim. Geen wonder dat deze mensen vluchten, bijvoorbeeld naar Europa.

Je hoeft geen politicoloog te zijn om te zien dat de aanslagen in Parijs bedoeld zijn om de collectieve angst te voeden, om de kloof in het Westen tussen niet-moslims en moslims te verdiepen. Het is de natte droom van IS dat westerlingen alle moslims over één kam scheren, hen wegzetten als tweederangs burgers, hen zien als een vijfde colonne. Want hoe meer moslims sociaal geïsoleerd en achtergesteld raken, des te groter de kans op radicalisering.

Meneer Wilders, is het niet ironisch dat uw aanpak precies in het straatje van IS past? Wat de terreurbeweging wil bewerkstelligen, is datgene wat u al jaren doet: het opsplitsen van de samenleving in ‘wij’ tegen ‘zij’. Onbegrijpelijk dus, dat u op de dodenlijst van IS staat. Vindt u zelf ook niet? Die haatbaarden zouden juist zuinig op u moeten zijn!

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!