Op zoek naar Mohammed B.

Alarmerend nieuws deze week in De Telegraaf: ‘de opvolgers van de Hofstadgroep komen eraan’. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen zijn in Amsterdam op een nieuwe groep radicale Marokkaanse moslims gestuit. Ze zijn tussen de 15 en 25 jaar oud. Hun grote voorbeeld is Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.

Vele honderden reacties op de website van de Telegraaf. Paniek alom: “Nu ingrijpen voordat ze een aanslag plegen”, “blaas ze op”, “rook ze uit”, “kankergezwellen zijn het”, “woestijnfascisten!”. Wie het artikel plus de reacties leest, weet het zeker. De Jihad is aanstaande. Nog even en het hele land staat in brand.

Zou het waar zijn? Wie wat verder zoekt in nieuwsbronnen op internet, krijgt een heel ander beeld. De ‘onderzoekers’ bestaan helemaal niet. Hier is welgeteld sprake van één student sociologie uit Groningen die bezig is met een afstudeeronderzoek. Waarschijnlijk is hij ergens in Amsterdam, bij een gemold bushokje, aangesproken door een groepje Marokkaanse hangjongeren. Enge dingen sisten ze, iets met “BOEM” en “Mohammed B.”. De student zette het in paniek op een lopen, achtervolgd door hoongelach. Thuis in Groningen hoorde zijn docent van het hachelijke avontuur met de enge religieuze fanatici. Zo is het balletje gaan rollen en uiteindelijk heeft De Telegraaf er een eigen draai aan gegeven. Nepnieuws is het, een onthulling van niets. Een canard. Zelfs de PVV besteedt er geen aandacht aan. Nou, dan weet je het wel.

Maar toch, blijkbaar willen we het zo graag met zijn allen: een echte Hofstadgroep. Heel Nederland snakt naar de nieuwe Mohammed B. Maar hoe vind je zo iemand?
Simpel. Na het succes van ‘Op zoek naar Joseph’ is het hoog tijd voor ‘Op zoek naar Mohammed B’. Ik zie het helemaal voor me. Duizenden moslims doen auditie. De deskundige jury (Geert Wilders lijkt me een uitstekende Willem Nijholt) is onverbiddelijk tijdens de voorrondes. Wie bijvoorbeeld niet uit zijn hoofd weet hoeveel porto er op een kogelbrief moet, valt direct af.

Heel Nederland leeft mee met de kandidaten. Geert moet soms harde keuzes maken: “Karim en Saïd, jullie hebben allebei ontzettend hard gewerkt en gepresteerd, maar ik moet één van jullie kiezen. Dan kies ik voor degene die voor mijn gevoel het dichtst bij Mohammed B. ligt. Saïd, jij bent door”.

Tijdens de halve finales is daar de buitenopdracht in de stadsbus. Waar de meeste kandidaten niet verder komen dan het neersteken van de buschauffeur, daar weten de uiteindelijke finalisten met één enkel luciferdoosje de benzinetank tot ontploffing te brengen.

De finale wordt een spetterende liveshow. Wie van de drie overgebleven kandidaten weet met een sportvliegtuig ’t Torentje van de premier te raken? Saïd stort roemloos neer in de Hofvijver. Hakim weet al taxiënd Frits Sissing te onthoofden met de propeller – ook heel verdienstelijk. Maar uiteindelijk wint toch Achmed, de 22-jarige pizzakoerier. Hoe sierlijk vliegt hij de werkvertrekken van onze premier aan gort! Wat een klap en wat een inferno! Ja, Achmed wint de hoofdprijs: 72 maagden in het paradijs.

Kijk, zo kan het dus ook. Achmed blij, Nederlanders blij, iedereen blij.

11 reacties op “Op zoek naar Mohammed B.”

 1. yellowbloe

  hahaaaaa hij is SUPER 😛 eindelijk kan RTL weer spannende TV uitzenden met deze geweldige show!
  Misschien te combineren met een heuse Trie Or Die Show waarbij de deelnemer moet kiezen uit een poederenvelop met anthrax of oliebollenmix!

  Verder begrijp ik niet waarover die Universiteit zich druk maakt! Er wonen hier teveel moslims voor bomaanslagen en bovendien hoeven extremistische moslims dit land helemaal niet te veroveren, het is slechts nog een kwestie van enkele jaren voordat hier de politiek, de scholen, de wetgeving en de media zover verislamiseert zijn dat men kan spreken van een islam-staat binnen de EU.

  Achmed blij, mede(neder)landers blij, iedereen blij!

 2. GE-NI-AAL

  Ik zat het stukje vanochtend met een big smile in de trein te lezen.

  Islamfobie.

  Geloof alleen niet dat YellowBloe helemaal begrepen heeft wat Koelman hier zegt.

 3. Hélène Ullerö

  Mr Koelman your column was fantastic and make me laugh so much, it was liberating!

 4. Niet subtiel maar wèl vermakelijk, Koelman.
  Zelfs moslims met humor – die bestaan! – zullen hier hartelijk om lachen.
  Maar aan het eind maak je een cruciale fout die kenmerkend is voor onwetenden en extremisten die de Koran niet kennen.
  Martelaren ontvangen bij binnenkomst in het paradijs namelijk géén 72 maagden doch, juist vertaald, 72 DADELS !
  Het ligt voor de hand dat die jongens hun leven in het Nederlandse paradijs, juist voorgelicht door hun Imam, dáár nooit voor in de waagschaal zouden stellen.

 5. Nighttripper

  @yellowbloe; Je bent echt een kampioen in het verkeerd interpreteren van Koelmans stukjes.

  En het maakt het alleen maar lachwekkender dat je blijkbaar in de veronderstelling bent dat Luuk Koelman, net als jij, ook denkt dat we straks allemaal moslims zijn. Het ontgaat je blijkbaar dat jouw reactie precies het soort paniekdenken illustreert dat in dit stukje aan de kaak wordt gesteld.

  Uit je andere uitspraken blijkt ook wienig inzicht. Wereldwijd is namelijk het overgrote deel van de slachtoffers van islamitisch fundamentatlistische aanslagen zelf moslim.

 6. dan zal ik het voor de laatste keer uitleggen. Het woord dadels is door analfabete ongehuwde imams door het aan de buurman te vragen, vertaald met pruimen, en omdat ie dat na 6 jaarvergeten was, piekerde hij zich suf over de vertaling, en toen wist ie het weer…. pruimen, kutjes… oh, ja, maagden.
  Zo komen de verhalen in de wereld.

 7. bussen rijden op diesel en dat brandt enkel onder hoge druk

  het mag vermakelijk èn feitelijk koelman 😉

 8. Maar met John de Mol als producent worden het echt wel maagden en geen dadels of pruimen, verkeerde vertaling of niet. Zeker nooit naar de Gouden Kooi gekeken.

  Hilarische column!

 9. Uhm, begrijpt iedereen dat Koelman hier de Nederlanders met Islamfobie belachelijk maakt en niet de Moslims?

  Want aan sommige reacties te zien…alsof ze alleen lezen wat ze willen lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top