Op zoek naar Mohammed B.

Alarmerend nieuws deze week in De Telegraaf: ‘de opvolgers van de Hofstadgroep komen eraan’. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen zijn in Amsterdam op een nieuwe groep radicale Marokkaanse moslims gestuit. Ze zijn tussen de 15 en 25 jaar oud. Hun grote voorbeeld is Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.

Vele honderden reacties op de website van de Telegraaf. Paniek alom: “Nu ingrijpen voordat ze een aanslag plegen”, “blaas ze op”, “rook ze uit”, “kankergezwellen zijn het”, “woestijnfascisten!”. Wie het artikel plus de reacties leest, weet het zeker. De Jihad is aanstaande. Nog even en het hele land staat in brand.

Zou het waar zijn? Wie wat verder zoekt in nieuwsbronnen op internet, krijgt een heel ander beeld. De ‘onderzoekers’ bestaan helemaal niet. Hier is welgeteld sprake van één student sociologie uit Groningen die bezig is met een afstudeeronderzoek. Waarschijnlijk is hij ergens in Amsterdam, bij een gemold bushokje, aangesproken door een groepje Marokkaanse hangjongeren. Enge dingen sisten ze, iets met “BOEM” en “Mohammed B.”. De student zette het in paniek op een lopen, achtervolgd door hoongelach. Thuis in Groningen hoorde zijn docent van het hachelijke avontuur met de enge religieuze fanatici. Zo is het balletje gaan rollen en uiteindelijk heeft De Telegraaf er een eigen draai aan gegeven. Nepnieuws is het, een onthulling van niets. Een canard. Zelfs de PVV besteedt er geen aandacht aan. Nou, dan weet je het wel.

Maar toch, blijkbaar willen we het zo graag met zijn allen: een echte Hofstadgroep. Heel Nederland snakt naar de nieuwe Mohammed B. Maar hoe vind je zo iemand?
Simpel. Na het succes van ‘Op zoek naar Joseph’ is het hoog tijd voor ‘Op zoek naar Mohammed B’. Ik zie het helemaal voor me. Duizenden moslims doen auditie. De deskundige jury (Geert Wilders lijkt me een uitstekende Willem Nijholt) is onverbiddelijk tijdens de voorrondes. Wie bijvoorbeeld niet uit zijn hoofd weet hoeveel porto er op een kogelbrief moet, valt direct af.

Heel Nederland leeft mee met de kandidaten. Geert moet soms harde keuzes maken: “Karim en Saïd, jullie hebben allebei ontzettend hard gewerkt en gepresteerd, maar ik moet één van jullie kiezen. Dan kies ik voor degene die voor mijn gevoel het dichtst bij Mohammed B. ligt. Saïd, jij bent door”.

Tijdens de halve finales is daar de buitenopdracht in de stadsbus. Waar de meeste kandidaten niet verder komen dan het neersteken van de buschauffeur, daar weten de uiteindelijke finalisten met één enkel luciferdoosje de benzinetank tot ontploffing te brengen.

De finale wordt een spetterende liveshow. Wie van de drie overgebleven kandidaten weet met een sportvliegtuig ’t Torentje van de premier te raken? Saïd stort roemloos neer in de Hofvijver. Hakim weet al taxiënd Frits Sissing te onthoofden met de propeller – ook heel verdienstelijk. Maar uiteindelijk wint toch Achmed, de 22-jarige pizzakoerier. Hoe sierlijk vliegt hij de werkvertrekken van onze premier aan gort! Wat een klap en wat een inferno! Ja, Achmed wint de hoofdprijs: 72 maagden in het paradijs.

Kijk, zo kan het dus ook. Achmed blij, Nederlanders blij, iedereen blij.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!